28 December 2011

Nak ke jodoh pilihan keluarga?


.Assalamualaikum.

hello peeps ;) how's your day ha? well, i'm trying to write in english even i'm too worst with it! errrrrrrrr. tulis bahasa melayu jelah. muehehe. tak boleh nak fikir ayat kalau tulis bahasa. first, please perasan yang kat blog ni dah takde shoutbox lagi!! so, anything you want to ask, to criticize me or even want to say something bad about me, just drop in comment. tapi, lagi baik kalau tulis benda yang elok-elok je ye sayang sayang semua :))


okay! back to the main topic. disebabkan sekarang musim cuti sekolah and ramai yang kawen, bertunang, bahagia bahagia dan bahagia. Alhamdulillah dan tahniah :)) ni pun saje jelah nak cakap pasal kawen. jangan syak aku nak kawen sudaaahhh sebab awal awal lagi dah kena warning dengan parents jangan nak menggatal. muahaha. tak jadi nak bawak balik calon menantu macam ni :P. aku rasa ramai yang dah tengok video dena tu kan? sweet kan? ramai pulak yang berangan nak macam tu. kena propose macam tu, cinta lepas kawen.

"bercinta lepas kahwin must be much more awesome and full with barakah" - DenaBahrin



family choice. kalau tanya aku, i'll say yes with parents choice. kalau kecik kecik dulu aku tak nak parents carikan jodoh. kononnya kuno! yelah. dah hidup zaman alaf baru mestilah nak tentukan sendiri hala tuju kan? tapi sekarang dah lain. aku rasa family choice is better. sebab dieorang tahu kita macam mana dan insyaAllah dieorang akan carikan yang terbaik untuk kita. mungkin ada baik dan buruk dengan pilihan keluarga ni. kalau rasa was was, tanya dulu pasal dia kat parents korang. tak pun suruh parents korang ajak family dieorang datang rumah ke, makan-makan ke. so that kat situ korang sendiri boleh kenal macam mana. tapi insyaAllah, pilihan keluarga ni okay :))





kalau korang still lagi tak tau, buatlah istikharah. insyaAllah, Allah akan tolong. Allah itu Maha Mengetahui apa yang baik dan apa yang tak baik untuk korang. kalau korang tak tau nak istikharah macam mana, malu nak tanya orang, carilah dalam google. macam aku. muehehe. setakat ni aku tak nampak lagi buruknya pilihan keluarga. tapi, aku takde lah suruh parents aku carikan lagi. sebab aku belum lagi bersedia ke arah tu. :) kadang rasa jugak nak kawen sebab nampak macam best tapi bila abah cakap,

"kalau gatal sangat, malas belajar, abah kawenkan kau!" 

cuak weh kena ugut macam ni. haha. tapi one day kalau aku betul betul dah sedia aku nak parents aku carikan sebab aku nak rasa cinta lepas kahwin. cinta sebelum kahwin dah banyak sangat aku rasa. dan sangat tak bagus. serius. walaupun kadang rasa cemburu sebab orang lain ada pakwe, tapi aku rasa lebih baik takde. kalau ada pakwe, banyak ke arah yang boleh tambahkan dosa. tak kisah la orang cakap aku bajet baik ke ape ke, tapi aku dah nekad nak tinggalkan zaman kapel kapel bagai ni.




waktu mematangkan pemikiran seseorang dan Alhamdulillah Allah masih lagi beri peluang untuk aku berubah kepada yang lebih baik. mungkin belum sempurna tapi insyaAllah satu hari nanti :) so, korang jangan takut dengan pilihan keluarga okay. think positive. Allah itu wujud. percayakan Dia insyaAllah Dia akan tolong. bercinta lepas kahwin sangat best. serius. err. aku tak rasa lagi. cuma aku ada dengar ceramah kat you tube. :P

Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. (Surah. Al Baqarah:216)

terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

23 December 2011

.Lelaki Pilihan.


.Assalamualaikum.



hari tu, kawan aku ada tanya ciri-ciri lelaki yang aku suka. mak aih. soalan kemain. aku tahu dan faham yang semua orang nak pasangan yang sempurna dalam segala hal. yeke? tapi aku memang nak macam tu. aku sedar aku tak lah cantik tapi kadang aku lil bit choosy. haha. *ketuk kepala sendiri* entah lah. mungkin sebab aku nak masa depan yang baik. masa depan maksud aku masa depan di dunia dan yang paling penting di akhirat yang kekal abadi. =)





Rupa

kalau bab rupa mesti semua orang yang nak sempurna, takde cacat cela. samalah macam aku. tak dinafikanlah. tapi, aku fikir sedap mata memandang dah lebih dari cukup. aku banyak tengok muka-muka lelaki yang pesen aku tak berkenan. maksudnya aku kalau boleh tak nak tengok muka dia lagi. #ohpleasejangannakterasasangat tapi kan, orang yang tak hensem pun boleh jadi hensem tau? macam mana? banyakkan basuh muka dengan wuduk means jangan tinggal solat, hati kena selalu baik dan banyaaaakkk lagi lagi. 


Agama

wajiblah orang yang beragama. well, aku baca novel dan tengok cerita Ketika Cinta Bertasbih. serius aku kagum gila dengan watak Khairul Azzam. aku harap satu hari nanti aku dapat jumpa orang yang macam Khairul Azzam. kalau korang tahu pasal cerita ni, korang tahu kenapa aku bagitahu macam tu. =)) aku pun suka tengok lelaki muda-muda yang pergi masjid berbaju melayu berkain pelikat. sejuk mata memandang. hehe. anak sapa la eh? ^_^ tapi, susah nak tengok muda-mudi sekarang macam ni dan termasuk lah aku. errr >.<





Rajin

tak tahulah kenapa aku suka sangat tengok orang yang rajin. rajin solat, rajin buat kerja, rajin tolong orang. dulu aku pergi kenduri arwah sepupu aku. then adik kepada arwah tu bagi aku biasa je orangnya. tapi bila dia rajin tolong sana-sini time kenduri, aku jadi syok tengok dia buat kerja. rasa macam something. hoii. takde ah jatuh cinta. tapi suka tengok orang macam tu. auchhhh. *senyum sorang-sorang*


Hormat Perempuan

yang ni lagi satu. kebanyakan lelaki yang aku kenal suka anggap perempuan sebagai simbol seks. serius. tapi tak semua la macam tu. korang lelaki jangan nak terasa sangat la. kalau korang tak macam nilah. tapi kalau korang macam ni, sila la terasa dengan ayat-ayat tu. ahaks. aku ada beberapa kawan lelaki yang aku boleh bilang dengan lima jari je yang hormat perempuan. maksud aku, tak lah cakap bukan-bukan dengan perempuan. ni tak, nak mesej bukan-bukan je. sebab tu aku cepat hilang kawan lelaki. hoho.


Kerja

ada kerja haruslah kalau kau dah rasa nak tanggung anak dara orang. bagi aku. benda ni pun penting. yelakan, takkan kau nak bagi anak orang makan pasir. yedak? kerja yang halal itu lagilah wajib. sekarang semua benda nak pakai duit. jadi, adalah lebih baik kukuhkan kewangan sebelum nak jaga anak dara orang. eh. ni macam masuk bab kawen je. kui kui kui. tapi yang tak pakai duit adalah saat bertemu dengan Allah =))





kalau ikut hawa nafsu ( ayat encik fadil ), banyak lagi sebenarnya. tapi ini yang basic bagi aku jelah. eh. sepatutnya title tukar Lelaki Pilihan Aku. hahaha. kan? ni pun dah panjang sangat. entah korang baca habis ke tak. keh keh keh. err. #okbai

terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

15 December 2011

Busy Mengalahkan Wakil Rakyat!


.Assalamualaikum.

ehem ehem. baru tergedik nak update. hiks. biasalah. busy gilewwww sekarang ni! busy oii. serius tahap millionaire busy ni. ada can nak jadi wakil rakyat je aku lepas ni. kejap pergi sana, kejap pergi situ. lepas tu balik rumah, lepaking! eh. takde lah busy sangat pun. kui kui kui. aku malas nak update sebenarnya. malas nak blogwalking. lagipun sekarang dah masuk final sem. fuyohhh. final sem beb! kau ade? *lempangsebijiksebabberlagak* tapi itulah.. kawan aku semua dah grad, dah sambung degree. aku je tercongok lagi kat uitm dungun yang dicintai. muehehe.


ohhh. ni haa rumah baru aku. rumah baru sempena tergedik-gedik nak main dengan coding. last-last template yang aku bajet colourful hari tu ada prob. puas aku mintak tolong orang sana sini. tapi tadi aku tanya ayeem. then, settle. hehe. thanks again ayeem. *macamayeembacablogaku* ^_^



before ni letak gambar sendiri besar gedabak. tapi dah remove la sebab rasa macam tak senonoh je. muahaha. :))


lepas ni kalau aku betul-betul ada masa free, aku balas balik jejak korang okay. =)) terima kasih sebab sudi lagi baca blog comel ni. auwww.. tapi aku memang busy sem ni sebab semua subjek berat. auditing, taxation, financial accounting, financial management, entrepreneurship.. fuhh. dah la ada project case study untuk FAR360, project business plan untuk ETR300. then semua ni nak kena present sebelum final exam. aku tahu korang faham. terharu ni dalam hati aku. keh keh keh. salam sayang =))

terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

Copyright© All Rights Reserved Puteri Iqa Izyan