26 April 2013

Nama Panggilan


.Assalamualaikum.


Tadi aku tetiba terfikir pasal nama sendiri. Aku perasan yang aku memang dipanggil dengan semua nama yang aku ada. Cewah. Macam banyak aje hah. Tapi kira setiap orang berlainan. Orang ni panggil Iqa, orang tu panggil Puteri, orang tu panggil Izyan. Nasib tak panggil Binti dengan Mohamad je.

Iqa ni kira nama common lah. Mostly aku prefer orang panggil Iqa. Selesa sangat dah nama tu. Kalau panggil nama lain aku akan macam malu sikit. Entah pape.

Kalau Puteri ni dulu lecturer matrik ada yang guna. Tapi paling kerap guna time aku belajar kereta. Cikgu kat situ semua panggil aku Puteri. Segan woo. Rasa nak sembam muka kat tanah time tu. Awkward.

Izyan ni start masa Form 1. Time tu aku paksa rela duduk hostel pastu orang tak boleh panggil aku Iqa sebab dah ada nama Eka. Takut tertukar. Tapi kejap je lekat Izyan. Sudahnya Iqa jugak. Pastu ada jugak aku suruh bekas pakwe panggil Izyan. Tapi dia try panggil Izyan, aku buat dek. Tak perasan nama sendiri.


Kadang aku terfikir juga, orang yang nama panjang-panjang tu memang orang lain ada tak panggil dengan nama lain? Yelakan, apa guna nama panjang kalau tak guna. Haaa ayat lintang pukang kes dah lama tinggal kelas Bahasa Melayu. 

:)


terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

17 April 2013

Calon Bakal Menantu


.Assalamualaikum.

Kali ni lain macam geli nak taip entri ni. Tapi, taip jugak kan? Heh. Sekarang, dah ramai kawan yang nikah, anak jiran-jiran. Pastu sejak-sejak tahun nilah kan, Ibu banyak kali jugak lah tanya pasal boipren ni. Sebab dulu anak perempuan die ni boleh tahan miang duk boipren sane sini. Haha. Tak lawak pun kan? Nampak gedik je adelah haaa. Tapi steady je aku jawab tak.



Pastu pulak malu bertambah-tambah bila Ibu bukak cerita aku bawak balik boipren kat rumah dulu. First and last aku buat keje tu lepas kena marah. Huwaaaaa. Aku memang malas nak ajak kawan laki datang rumah. Kalau raya pun, aku pilih orang jugaklah sape yang boleh datang. Yang kawan dari kecik aku on. Kalau kawan yang sekarang ni aku seram lain macam nak ajak. Setakat tegur-tegur dalam facebook or sms tu boleh la.

Sekarang pun Ibu macam open sikit ah bila cite pasal wedding ni. Pastu siap bagitau lagi ciri-ciri calon bakal menantu. Ceitttt. Tapi problem jugak lah sebab orang yang aku suka jauh sangat lari dari Ibu pesan. Muahahaha. Aku pasrah je sekarang. Suka dari jauh dah lah gayanya.

Tapi aku syak macam Ibu ada suka sorang ni. Kakaka. Oh tak. Ade lagi sorang yang Ibu suka. Boipren masa form 5 dulu. Ibu selalu cakap " dia ni bla bla bla bla bla...." Aku pon buat dek je ah. Lagipun die tu boipren orang dah tu. Aku pun ingat die pesan, yang die tak pernah benci perempuan macam benci aku. Macam lah kejam sangat aku ni. Aku dumb die je pon. Chill lah bro ^_^

Cuma yang sekarang ni macam suka sorang lagi pulak dah. Tapi orang ni aku penah ah suka dia. Gila. Time tu bebudak kot. Sekolah menengah lagi. Kalau kebetulan time sama balik sekolah, aku bagi die jalan depan dulu. Pastu aku duk belakang dok feeling jadi gelpren die. Kakakaka. Keje gila. Tapi sekarang orang tu dah pindah lama dah. Cuma still contact.

Pastu kan kan kan kan...

memang ah nak orang terima kita seadaanya. baik buruk. kurang lebih. tapi aku pun harap kalau orang tu suka makan. Makan kek yang aku buat, makan segala benda yang ada dalam dunia bakery & pastry. Kalau tak nanti, aku buat pastu syok sensorang makan. Sedihnyeeeeee.

Ok lah. Kalau rasa nak muntah dengan luahan hati ni, dipersilakannnnnn ;))



terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

01 April 2013

Rasuah Ke Macam Tu?


.Assalamualaikum.



Sepanjang minggu lepas, abang-abang dan pakcik-pakcik TNB datang depan rumah nak betulkan balik aliran letrik ke mende tah. Termasuklah dalam rumah aku. So sebelum turn rumah aku, rumah jiran sebelah dulu. Sebab dieorang buat kerja lama sangat pastu pulak cuaca sekarang memang bahang tak terkata aku nampak dieorang sediakan air.

Dalam hati aku cakap " Ohhh, nanti kalau turn rumah aku, aku kena buat air jugak."

Beberapa hari lepas tu, baru turn rumah aku. Malam sebelumnya aku tanya semua orang dalam rumah.

" Doh kekgi kalu orang TNB mari, nok wak air ke gane? " *pahang dok? hahaha

Pakcik aku jawab " Dakyoh la. Kire macam rasuoh kekgi "

Abah jawab " Beli air kotok je... "

Aku pun diam. Rasuah? Hm. Sikit pun takde niat nak merasuah. Serius. Memang dah pesen, Tengok orang datang buat keje kat rumah kite sampai tahap baju boleh perah air peluh takkan aku nak kelip-kelip tengok? Setakat hulurkan air gitu aje.

Tadi aku tengok iklan kartun yang pasal rasuah tu. Adalah yang nak ajak makan lah, nak bagi duit upah lah. Terus aku terfikit nak update entri baru. Al maklumlah, dah bulan April katanya. Motif? Motifnya kalau malas pun, at least sebulan sekali mesti update. Feeling retis sangat! Dah lah melepas dua BE bulan lepas. Ceit. Time aku malas nak update tu ada pulak.

Okay back to topic =.=' Serius tak sampai hati tengok orang buat keje teruk macam tu time cuaca bahang. Aku beli air kotak jelah. Semangat aku keluar. Sekali ambik 6 kotak je. Punyalah ramai yang buat keje. Malu letew. Jangan risau. Saya tak berniat pun nak kenyit-kenyit mata kat abang. Kakakaka.
terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

Copyright© All Rights Reserved Puteri Iqa Izyan