27 February 2014

Bukan Macam Orang Lain


.Assalamualaikum.

Life aku sekarang bukan macam orang lain. Walaupun aku bukan ada kerja tetap, ada pendapatan tetap tapi aku ada part time bisnes kat rumah. Kecik-kecik jelah. Persoalan kat sini bukan nak cerita pasal bisnes cuma cerita pasal kehidupan seharian. Gituuuu. Yelah, sebab kekadang aku takde masa pun nak enjoy. Nak keluar jejalan. Bukan sibuk sangat pun cuma aku banyak berehat. Bila sibuk sangat, aku takde masa nak rehat. Waktu tidur toksah cakap la. Memang kelaut wehhh. Kekadang sampaikan aku nak menangis sebab terlampau penat. Hehe. Dan bila ada waktu free, aku banyak tidur, search resepi. Search jelah. Nak buat, makan masa berbulan. Muahahahaha.



Lagi satu, soal duit. Mostly, sejak resign aku banyak bergantung pada duit bisnes sahaja. Nak keluar makan, nak pegi memana memang guna duit hasil bisnes sendiri je. Kalau bulan tu ada rezeki lebih, time tulah kekadang bagi award kat diri sendiri makan dekat mana-mana western restaurant kat area Terengganu. Biasa, time tulah aku ajak kawan aku keluar. Hehe.

Tapi kekadang, ramai je kawan-kawan ajak pegi sana-sini bila weekend. Tapi sungguh, kadang weekend tu bukan bermakna weekend sangat pun bagi aku. Dan kekadang tu, bila diajak aku tengah semput duit. Kekekeke. Yelah, bila keluar aku kena jugak keluar duit minyak, duit makan. Dan memang tak mintak dengan abah pun semua duit tu. Kecuali minyak. Tu pun bila dah terdesak sangat.

Aku bukan nak berkira sangat cuma bila bab duit aku kena banyak menyimpan. Aku tak boleh sangat nak enjoy, nak beli macam-macam. Sekarang bila ada duit lebih, aku akan beli barang-barang untuk buat kek dulu. Semua tu lagi penting bagi aku sebab tu je sumber pendapatan yang tak seberapa sekarang ni. Tapi bila rezeki lebih, aku biasa beli dress untuk diri sendiri. Tu pun cari yang bajetttt je. Muahahaha


Aku tak sampai hati nak tolak kawan-kawan ajak enjoy tapi aku kena jugak fikir untuk diri sendiri. Aku tak boleh nak enjoy sangat pun sekarang. Dulu yelah, nak pegi memana mintak je duit kat abah. Sekarang segan dah lah nak mintak duit kalau nak pegi enjoy.

Aku pun selalu jugak terfikir bila aku nak konsisten sikit hidup ni. Haha. Tapi itulah kan, Tak boleh nak ikut suka hati lagi. Lagipun aku tengah duk gigih cari rejeki guna jalan ni. Jadi memang perlu pengorbanan. Kadang-kadang, aku tak ikut pun family pegi memana sebab ada komitmen lain. Kalau dulu sebelum masuk dalam bisnes ni, boleh je ikut pegi memana. Sekarang, tak. Sedih jugak la sikit.

Okay, got to goooo



terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

17 February 2014

Best friend forever dengan perkataan "TAK NAK"


.Assalamualaikum.


Kadang-kadang untuk satu keadaan aku terlalu bestfriend forever dengan perkataan "TAK NAK". Sebab bila aku cakap tak nak dengan bersungguh-sungguh, maka memang aku tak nak lah walau dengan apa cara sekalipun. Dan bila mana aku terpaksa terima benda yang aku TAK NAK tu, aku akan memberontak dalam diam. Takpun aku banyak buat muka. Heh.

Ni yang aku duk risau sangat ni. Minggu lepas, aku mati-mati bangkang tak nak budak tu datang tidur rumah aku, tidur dengan aku. Walau sehari pun aku tak nak. Muahahaha. Gila kejam tak aku? Walaupun budak tu memang budak sangat tapi memang aku tak boleh go on langsung dengan budak tu.

Benda ni jarang sangat berlaku kat diri aku. Sebab kalau aku cakap tak nak sekalipun, bila dah dipujuk aku akan terima dengan rela hati jugak. Tapi bab budak tu datang nak tidur rumah memang aku tak boleh nak terima langsung. Memang la benda tu tak tau lagi jadi ke tak. Tapi, hati aku tetap tolak. Nampak kejam gila tapi sorry aku memang tak nak. HAHAHAHA



terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

11 February 2014

Random Post #8


.Assalamualaikum.

Dear February, please be nice to me.

Cliche sangat weh post macam ni kat facebook setiap kali masuk bulan baru. Dulu aku selalu la jugak buat. Tapi bila fikir balik takkan nak buat setiap bulan. Annoying pulak kat diri sendiri. Heh. So macam biasa kalau tak tau nak update apa, taip > save, taip > save. That's all what I did.


Lepas balik dari KL sebelum CNY, memang agak sibuk jugak la. Sampaikan beberapa hari lepas, tapak kaki rasa sakit sangat, tak berdaya nak berjalan. Macam orang tua sangat dah rasa time tuh. Hehe. Baru nak masuk doplohpat. Takde maknenye nak tua lagiiiii. *sedapkanhati* Previous post cakap nak siapkan assignment. Haram tak siap sampai ke saat ni. Takde idea betul lahhhh. 

Alhamdulillah syukur sangat setiap rezeki yang dapat. Walaupun takde kerja tetap lagi, tapi boleh lagi hidup dengan bisnes kecik-kecik. Giteww. I am looking forward for another step but still in progress. Maybe next year insyaAllah. Who knows? :)

Till then
xoxo

terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

Copyright© All Rights Reserved Puteri Iqa Izyan