24 January 2015

Working.


.Assalamualaikum.

Selamat pagi! Mood rajin hari ni nak update la kononnya sebab tengok banyak sangat CPV Nufnang. Muahahahaha. Tapi sebenarnya lebih kepada BO-SAN. Fuh. Hari ni masuk sembilan belas hari dah kerja. Oh yessss, kalau ikutkan post minggu lepas tu sehari sebelum aku pergi interview. Dah masa nak habis interview, bos tanya bila boleh start kerja. Aku cakap jelah bila-bila pun boleh (puiii sebenarnya kalau boleh tak nak lah keesokan harinya sebab memang tak ready. blergh) and then the boss said "if that so, as soon as possible la kan? esok boleh?" Pertanyaan "esok boleh?"tu macam nak membunuh sangat aku rasa.

Ala, sebab aku kan dah setahun buat business kat rumah tup-tup on the spot masuk kerja. Tak ready dari segi mental lah katanya. Tapi hadap jugak lah sebab kekonon job hunting sangat hari tu kannnn.

Guess what? Working on Saturday! Blerghhh. Luluh sangat hati nak terima. Muahahaha. Tapi boleh laaaaa. Sabtu tak banyak sangat kerja sebab bank mana bukak. So, banyak kepada kerja filing aje. (Eh tapi ni tengah kerja jugak ehem. Haraplah bos taktau aku update blog di hari Sabtu yang sangat bosan ni :P)

sentapnyewww! 


Hari tu pepagi hari tetiba ibu cakap "bagus jugok bile keje doh ni. kurang-kurang baju kurung tu pakai jugok" SENTAP menusuk kolbu sangat ayat tu! Biasa yang selalu tegur pasal baju kurung ni sorang je (kenangan mengusik jiwa betul lah!)

But seriously life aku sistematik lah sekarang ni. Takde dah tengahari baru nak tercongok bangun dari katil, menggelupur nak jemur baju, nak kemas rumah. Kah! The old me ^_^

Tell you what, I had graduated early 2013 and hunted for a job in accounting field for almost one and a half year and once I got the job (now), I was like ERRRRRR WHAT IS THIS HUH? I NEVER KNOW THIS IN ACCOUNTING. LOL.



Lepas grad, memang risau sangat pasal kerja sebab memang rata-rata cakap accounting field memang susah nak dapat kerja and yes it was a TRUE STORY! Sebab most of the company nak yang ada pengalaman. Aku pulak memang tak lah nak ada pengalaman melainkan kau tanya sukatan tepung gula segala bagai tu. Masa dapat offer untuk job ni, aku tanya jugak boleh ke sebab aku memang takde pengalaman langsung tapi disuruh datang jugak. Alhamdulillah I am here, now. Cari pengalaman katanya.

First day masuk kerja aku dah pening kepala dari pagi sampai malamnya. Gila apa nak sumbat semua dalam otak pasal akaun dalam masa sehari selepas setahun lebih lari dari bidang akaun? First day sampai office, time tu jugak aku rasa nak angkat kaki. Tapi satu, aku fikir ibu abah. Aku kuatkan semangat nak datang kerja setiap hari pun sebab ibu abah. Acah-acah good girl la pulak ha.



Till we meet again! Assalamualaikum :)
terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

04 January 2015

2 0 1 5


.Assalamualaikum.

Assalamualaikum. Dah masuk tahun 2015 rupenyeeee. Dah berapa lama teringin nak update entri baru tapi macam tulah kan. Bila sibuk baking, memang tak terlayan pun semua benda, Bila rehat dari baking, memang membuta aje kerjanya takpun tengok tv sampai muntah, LOL.

Azam tahun lepas yang kekonon nak kahwin tu kannnn kita tunda tahun ni. Tengok lah macam mana pulak tahun ni kan. Muahahaha, Azam baru sure lah ada kan, cuma tak boleh nak reveal sangat. Takut nanti cakap tunjuk baik ke kannn. Muehehehe. Tahun lepas agak mencabar even kerja sendiri dari rumah tapi banyak benda belajar. Belajar dengan duit, belajar dengan masa. Masa yang paling susah sebab kadang tu tak tau nak arrange. Tapi, Alhamdulillah everything went well :)

Dua minggu terakhir bulan lepas ( December 2014 ), memang job hunting. Hantar resume sana-sini tapi gitulah, takde rejeki lagi. Tapi tadi baru dapat call untuk pergi interview esok. Harap semuanya berjalan lancar. Ecehwah. Time hantar resume semua, ibu ada jugak tanya mintak kat mana. Katanya, kalau luar Terengganu tak payah la. Sebab one thing for sure, aku takkan bertahan lama. Homesick aku tahap kritikal sangat. Parah weh.

I have lots of thing to write here tapi rasa macam tak perlu lah pulak. Rasa macam dewasa sangat sekarang, Malas sangat nak kat share kat public (konon lah tapi kat wechat kadang meroyan jugak haha)

Sekarang baru faham apa perasaan orang yang bertubi-tubi kena tanya soalan "bila lagi nak kahwin?" Seolahnya calon suami tu boleh dapat bila ; terlanggar bahu ke lepas tu barang jatuh lepas tu sesama nak kutip barang lepas tu eh nak tersentuh tangan pulak. Cliche dan sangat dramatik HAHA. Pembukaan tahun ni pun dah dapat soalan macam tu. Baru pembukaan tahun 2015. Macam mana nak hadap sampai betul-betul kahwin? Hahaha.

Fuh, Aku pasti makin banyak soalan pasal kahwin tahun ni. Tapi sejujurnya aku lagi perlukan kerja sekarang ni, Takde ke orang nak ambik aku kerja kat Terengganu ni? Lol. Nanti lepas dah kerja, barulah makcik semua boleh tanya soalan kahwin okay? Hahaha. Okay done for now. Nanti aku up lagi entri baru. Harap lah tahun ni rajin sikit :P
terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

Copyright© All Rights Reserved Puteri Iqa Izyan