11 September 2016

SG, We Go! (Day 2)


.Assalamualaikum.

Pengembaraan hari kedua di Singapore diteruskan dengan satu-satunya misi adalah Universal Studio Singapore! Yeeee taulah korang dah pergi banyak kali. Duk dediam je okay haha. Dah ni first time hakak dapat jejak kaki masuk ke sana, maka memang teruja lah kan. Sebab asyik tengok korang je pergi. Panas jugak hakak tengok. Kehkeh.

Kalau ikut plan, nak gerak ke MRT pukul 7. Alah kau faham jelah bila dah ramai ni, tambah pulak dengan penat gila untuk hari pertama memang terlajak la tidurnya. Lepas subuh terus sambung tidur dengan harapan take a nap. Nap la sangat ye. Muahahaha.

Disebabkan percutian ni adalah agak tight bajet untuk bermewah bab makan minum so, kami bawa bekal. Sebenarnya, Nadia yang tolong masak. Kami duk bersiap je kejenye. Hahaha. Thank you ya! Walaupun masak mi sedap goreng je tapi berjaya habiskan sebab lapor. :P

Lepas dah bersiap dalam pukul 9 pagi macam tu, kami ke MRT Chinatown terus ke MRT Harbour Front. Dah sampai kat Harbour Front, kena masuk dalam mall apebenda tah namanya pastu ke Level 3 untuk ambik Sentosa Express yang mana terus ke USS! Aku ada jugak search tiket Sentosa Express ni tapi macam-macam harga yang ada. Korang ke mana sebenarnya hah? Hahaha. Untuk makluman, Sentosa Express punya tiket harga 4$ (return Sentosa - Harbour Front)

dah sampaiiiiii yeayyyyy

Beruntung sikit pergi time ni sebab bukan peak season so, memang tak ramai sangat lah orang. Tak payah beratur panjang kemahennnn. Cuma kurang syok sebab takde karakter-karakter yang keluar. Yang ada pun minions. Lagipun masa pergi ni macam mendung je. Orang ganu kabor, jo'ong. Hahaha

So, first ride adalahhhhh TRANSFORMERS! Weeeee. Bab tranformers ni aku takde layan sangat movie nya. Sebab aku bukak kaki tengok movie. Kalau masuk pun sure nak tertidur. Sekali jelah aku pergi tengok cerita Transformers ni. Dan, aku dah jatuh cinta dekat BumbleBee. Sebab Bumblebee ni macam sweet-sweet gitewwww. 


Syok pulak natang Tranformers ni. Sebelum balik, sempat naik lagi. Takde orang pon wehhh. Serius kalau datang lagi aku nak naik ni dua tiga kali. Tu pun kalau bukan peak season lah. Muahaha. 

Lepas tu, kiteorang naik Cylcone! Aku dah la gayat gila. Naik pulak benda alah ni memang mengundang gundah gulana laaaaa. Tengah beratur tunggu turn, semua perasaan ada. Nak kencing, nak berak, nak pengsan. Lengkap! Memang takut gila nak naik tapi nak jugak naik. Hewhew. Bila naik tu, aku banyak pejam mata. Sebab rasa pening dah duk pusing-pusing. Menjerit pun sampai dah habis daya rasanya. Bila dah habis, rasa lega gilaaaaa. Tapi tak nak dah naik. Hahaha

belanja sikit view. 

Lepas turun, ada member yang pening. Ingatkan nak terus try Human tapi sebab kesian member yang pening, kami pun rehat jelah dulu dekat Food Court. Jumpa wifi terus semua senyap. Muahahaha.

Next kami pergi Jurassic Park! Haaa kat sini main air sikit la. Kami dah siap-siap bawak raincoat sebab kalau beli kat sana 4$ untuk satu raincoat. Oh, dekat semua tempat memang akan ada locker untuk simpan barang. Tapi, locker dekat Jurassic Park kena bayorrrrr. Sila pergi sebelah sikit untuk free locker. Heh. Tapi Jurassic Park ni tak extreme pun so, boleh je bawak beg sorok dalam raincoat ye.

tak sangka pulak colourful kami ni. muahaha.

Dah habis Jurassic ni, kami pergi Waterworld. Waterworld ni tempat tengok yang macam dalam cerita omputih-omputih berlakon tu. Siap ada scene tembak-tembak la, scene kejar-kejar tapi live la. Cuma tu pun delay sebab hari dah mendung. Hampa jugak sebab tengah syok layan. Huhu.

Untuk mengurangkan rasa sedih tu, kami pergi area Shrek!


Dalam Shrek ni, ada 3D. Sambil layan short movie dengan 3D nanti adelah surpriseeeee. LOL.

Lepas tu pergi naik The Mummy! Yeeehaaaa. Gila cuak la jugak naik benda alah tu dalam gelap. Time ni ramai gila beratur! Dah la kaki dah penat berjalan, nak kena beratur tu agak azab jugak sampai sakit pinggang. Tapi sebab dah alang-alang datang, haruslah kuat semangat. Huhhh macam apa je nak kena kuat semangat bagai. 


Lepas tu kami pergi solat dekat surau. Surau ada sebelah Human & Cyclone ye. Kecik je surau tapi cantik dan bersih. Telekung tadakkkk. Sila prepare ataupun pakai pakaian yang sesuai. Kikiki. Time dekat surau, terjumpa adik dua orang dari Terengganu jugak! Lol. Tu yang dalam gambar, dua orang kat tengah. Hehe. Terima kasih la adik semua sebab cakap muka akak-akak ni macam baru 23! Terasa young and wild sangat! Kahkah. 

Lepas solat, dah hujan. Takde apa sangat nak buat cuma kami merayau sambil pakai raincoat colourful gitu haaa. Lepas tu feeling acah model raincoat! Kahkah. 



Sebelum balik, ada lagi dalam 10 minit nak dekat pukul 6 petang, sempat masuk Sesame Street! Naik ride yang budak-budak. Kehkeh, Ada lagi tempat lain pergi sekadar masuk nak tengok ape ke benda kat dalam tapi lupa dah apa ke nama tempat tu semua. Cerita yang best jelah ye. Dalam pukul 7 macam tu dah gerak balik, naik balik monorail Sentosa Express tadi. Malam tu konon nak pergi Gardens by The Bay tapi sebab penat sangat. kaki pun memang dah sakit gila so postpone untuk last day! Hari kedua ni memang habiskan masa dekat USS je.

Day 2:
Tiket USS = RM175 (beli online)
Makan = Mi Sedap Goreng (bekal untuk lunch, pagi dah makan bekal kat hostel)
Sentosa Express = 4$ (Harbour Front to Sentosa)

p/s: sebelum balik ke hostel, singgah McD beli makanan. Lupa harga berapa tapi affordable hihi.

terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

06 September 2016

SG, We Go! (Day 1)


.Assalamualaikum.

Aku baru balik dari Singapore. Fresh lagi time aku ajet-ajet nak update entri baru ni. Penat, mengantuk, sakit kaki semua ada. Plan nak pergi Singapore ni last minute sebenarnya sebab confuse nak pergi Singapore atau Langkawi. Tapi, kata putus akhirnya Singapore The Fine City! Hehehe. Pergi kali ni hanyalah backpack yang mana plan asal perempuan je empat orang tapi akhirnya tambah lagi kumbang seorang nak ikut. Kehkeh.



Tak pasti ni percutian bajet ataupun tak sebab takdelah bajet sangat pun. Kami pergi 3 hari 2 malam. Memang dah plan untuk stay dekat Singapore sebab nak explore tempat orang katanya. Date yang kami pergi tu 31-08-2016 hingga 2-09-2016. Aku naik bas dari Terengganu ke TBS (RM44.00), pukul 9 malam then sampai dalam 4.30 pagi. Sampai kat TBS dengan 2 lagi kawan so lepak kejap sementara tunggu kawan kepada kawan kami pick up bawak pergi KLIA 2. Sampai dekat KLIA 2 tu pulak dalam 6 pagi, pergi solat dulu pastu cari makan sebab dah lapar. Lepas tu, tunggu lagi dua orang datang sebab flight kami tengahari. Sepatutnya flight pukul 11:55 am tapi kenapa tah 12:30 macam tu baru depart.

The worst thing time nak landing bila hujan lebat. Flight dah naik turun mengejut. Bukan tak biasa tapi sebab kali ni rare sikit. Menjerit jugak la aku sebab terkejut. Time tu ingat nak mati je. Hehe. Alhamdulillah akhirnya selamat la mendarat dekat Changi International Airport yang maha besar tuh. Fuhhh.

Sampai je dekat Changi Airport, kami tunggu lagi sorang member, Eh tapi sebab salah faham meet up point, maka huru hara la jugak. Hampir dua jam nak mencari member lagi sorang. Padahal flight beza dalam setengah jam macam tu je. Siap mintak buat announcement lagi cari member tu. Wifi dekat airport ada tapi setiap tempat tu berbeza. Contoh kalau sebelum sampai imigresen tu wifi lain, dah keluar dari imigresen wifi lain pulok. Huk aloh.

Lepas dah jumpa semua, kami decide nak pergi makan dulu. So, tempat makan first dekat area Paya Lebar. Dari Airport, kami naik train dari terminal 1 ke terminal 3 untuk ke MRT. Sepatutnya ke Terminal 2 dulu sebab nak beli tourist pass tapi cemane tah tersesat. Muahaha. Redho jelah. So, beli pakai tiket biasa je. Sampai dekat area MRT Paya Lebar, kami turun pergi kaunter MRT sebab tersilap beli tiket. Kehkeh.

Tapi nasib baik, ada uncle India kat situ (which is the staff) yang tiba-tiba bukak kan auto gate tu pakai kad dia. Aku cuma dengar dia cakap "I don't want to disappoint yours. Enjoy your trip!" Wahhhhh. Kami yang lapar kebulur terus rasa kenyang. Muahahaha. Thank you Uncle for being such a very kind hearted!

Turun dari MRT tu, cuma nampak macam mall so kami decide nak makan dekat canteen mall tu je. Kekonon nak cari hawker food tapi rupanya kena jalan kaki lagi. Tak larat so makan je. Makan pun berkira sebab dalam kepala ni automatik duk convert. Muahahaha. Kat sini kami beli makanan dekat fodd court Nasi Padang. Makan nasi lauk sosej dengan telur mata 3.3$ dan Milo Ais 2.2$.

ni tiket biasa. boleh guna 6 kali tapi aku beli 3 kali sebab asyik hilang je. 
hahahaha. sabor jelah.



Lepas dah isi perut, kami pergi check in dekat Backpackers' Inn Chinatown. Memang dekat sangat dengan MRT. Setentang hostel ada Masjid Jame'. Untuk hostel ni bayar 40$ seorang untuk dua malam, 5$ deposit untuk towel, 10$ deposit untuk kunci bilik (sorang je ambik kunci bilik) dan deposit ni semua dapat bila nak check out nanti.

Bilik kat sini okay lah. Not bad walaupun agak sempit. Lena je aku tidur walaupun malam tu orang kat pub bawah duk melalak apa tah. Letak kepala terus tidur. Sedar-sedar je pagi. Muahahaha. Lepas dah check in, kami bersihkan diri sikit sebab dah 24 jam tak mandi. Muahaha. Takdelah mandi sebab kalau mandi nanti lagi lama lepas tu solat jamak.

Oh lupa dah bila masa duk beli tourist pass. Hehehe. Beli tourist pass ni untuk dua hari. 16$ for two days & 10$ deposit. Bergantung lah berapa lama korang stay. Kami sepatutnya ambik untuk 3 days tapi silap ambik 2 days. Rugi beberapa dollar untuk last day. Muahaha. Kami pasghah!



*boleh refer tempat ni untuk beli tourist pass*


Pukul 7 macam tu kami keluar lagi nak pergi Merlion Park. Tak tau sangat exactly place nak pergi Merlion cuma tau turun dekat MRT mana je. Tu pun senang la jugak sebab kat semua MRT ada signboard nak pergi mana-mana. So, dari MRT Chinatown ke Outram Park lepas tu tukar train ke Raffles. Sampai Raffles kami turun jalan kaki je mencari Merlion tu.


Penat jugak weh jalan kaki lama macam ni. Muahaha. Dah la angin pun tak berapa nak sepoi-sepoi bahasa. LOL. Jalan punya jalan cuma berserah je kalau terjumpa Merlion tu. Dah la tak ambik map dari awal. Keh keh, Duk berjalan lenggang kangkung macam tu memang sambil bergambor la kan. Time ni aku dah 26 jam tak mandi. Muahaha. Rare jugak rasa tak mandi lebih 24 jam ni T__T.

Lama lepas tu barulah jumpa natang Merlion ni. Muahaha. Eksaited sangat sebab jumpa jugak akhirnya, jadi banyak bergambar jelah. Takde apa sangat buat kat sini. Layan view kat situ je sambil teruja first time nampak Marina Bay depan mata. Muahahahaha jakun sikit hakak ni :P





*Victoria Theater Hall*

Malam tu lepas penat berjalan dan tak rehat langsung, balik je lepas mandi terus tidur. Nanti ada masa sambung part two pulok. nak buat Day 1 ni pun mengalahkan bercinta. Lol.

*singgah McD beli Red Velvet McFlurry with Oreo. Kemain sedap weh! Tapi dah lupa berapa harga hehe*


Day 1:
Bas Terengganu ke TBS = RM44
Flight KL ke Changi = RM49
MRT Changi Airport ke Paya Lebar = 1.60$ ke Tanah merah + free time turun dekat Paya Lebar sebab silap beli tiket
Makan & minum dekat Paya Lebar sebelah MRT = 5.50$
Tourist pass = 26$ (include 10$ deposit)
Hostel = 55$ ( 40$ hotel, 5$ towel, 10$ kunci hostel - sorang je bayar untuk 5 org )

Tiket bas dan flight guna duit yang memang dah ada, Start jejak kaki kat Singapore memang guna duit yang dah bajet RM600. Mintak kawan tukar dekat KL area Kepong dapat rate RM 1 = 2.976 SGD.


terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

Copyright© All Rights Reserved Puteri Iqa Izyan