03 November 2011

Perempuan Cerewet, Memilih, Mengada, Gedik. What Else?


.Assalamualaikum.

kalau nak bercakap pasal perempuan memang takkan habis. perempuan ni banyak pesen. pesen gedik, pesen baik-baik, pesen nerd, dan berpesen-pesen lagi lah. korang sendiri pun dah penah jumpa dengan perempuan yang banyak sangat ragam kan? in fact, perempuan memang boleh jadi macam-macam pesen. hee. yedak? bukan je ramai lelaki yang merungut pasal perempuan, perempuan pun ada merungut kawan perempuan korang sendiri kan? yela, sebab kadang-kadang kita tak tahan dengan perempuan yang pesen banyak songeh. kadang-kadang aku rasa nak luku je kepala perempuan pesen macam ni.


hari ni macam rajin nak cakap banyak pasal perempuan. dan entri ni mungkin agak panjang. keh keh keh. apa aku kisah. aku cuma nak cerita ni pun sebab adik aku. adik aku lelaki tapi dia selalu komplen pasal aku. sebab aku memilih, cerewet, kuat membebel dan bla bla bla bla bla bla.....



Cerewet

well, aku yakin ramai gila perempuan kat luar sana yang cerewet. dan aku adalah salah seorang. tapi cerewet aku tak lah over sangat. tapi kadang-kadang boleh jadi over. perempuan cerewet ni bersebab dan mungkin jugak sebab mengada! tapi kalau bersebab mungkin sebab dia nak apa yang dia buat tu bagi kepuasan untuk diri dia. kalau aku cerewet bab rumah. eh? err. aku kalau pergi rumah orang ke, rumah sendiri ke aku tak suka kalau pesen orang tak sapu rumah ke, lantai berminyak ke. aku mesti akan jadi orang paling tak selesa dalam dunia time tu. bab lain aku tak cerewet sangat. tengok pada keadaan.



Memilih

yes. ini perempuan. suka sangat memilih. aku memilih tapi ikut tempat la. kalau kat mall yang besar gedabak, aku akan round semua tempat. kalau sepuluh kedai aku singgah, belum tentu aku suka salah satu. kadang-kadang satu mall tu aku tak berkenan. kalau bab makanan aku akan pilih tanpa sayur. aku dah cuba makan sayur tapi tak berhasil. ada orang memilih bab jodoh. same goes to me. orang marah aku memilih tapi memilih bersebab. bukan mudah nak cari orang yang boleh terima kita seadanya. tapi kalau memilih sangat pun tak guna jugak! at last kau jugak yang merana. 



Mengada

adik aku selalu cakap aku mengada sebab aku selalu mintak macam-macam dengan abah aku. mintak laki je belum. perempuan memang akan ada sifat mengada so lelaki jangan nak annoying sangat lah. tapi kan, kadang-kadang aku sendiri pun menyampah dengan perempuan yang mengada. ahaha. sebab mengada tu boleh jadi over kadang-kadang. ada jenis mengada dengan boyfriend depan kawan-kawan <--- ini aku rasa nak bunuh je! , ada yang mengada dengan kawan-kawan perempuan. aku pun mengada jugak dengan housemate aku even aku yang paling tua dalam rumah tu. eh. tua setahun je kot. =D




Gedik

aku rasa semua perempuan ada sifat gedik cuma ada yang menonjol dan ada yang tak. si isteri mestilah gedik dengan si suami. tu lantak la kan sebab halal. kau mesti ada kawan yang gedik kan? based on my experienced aku ramai kawan yang gedik. ada tu yang gedik suka tarik perhatian lelaki. bila lalu depan lelaki je mula la nak cakap kuat, buat suara manja, gelak kuat-kuat. lepas tu kalau lelaki tegur, dia jawab dengan style orang gedik. kadang aku sakit hati jugak. bukan sebab nak kata aku ni tak gedik langsung. aku gedik la weh. ce tanya housemate aku kalau tak caya. cuma depan lelaki behave la kan? tak payah nak buat gedik kau yang kadang macam beruk. tanak hipokrit?gedik semulajadi? well, macam bodoh je kalau kau cakap macam tu. sebab perempuan sendiri pun menyampah gila kalau kau TERLAMPAU gedik! 



kalau nak bagi semua point pasal perempuan aku tak larat nak menaip lagi. cukuplah masing-masing tahu perangai sendiri. semua orang kat dunia ni tak perfect tapi semua orang boleh fikir mana yang baik dan mana yang buruk. perempuan dengan perangainya, begitu jugak dengan lelaki. jangan cuba nak salahkan orang lain kalau dia tak perfect sebab kita sendiri pun tak sempurna. kalau kau ada kawan baik perempuan, jaga kawan baik kau tu. kalau kau ada kawan perempuan yang pesen pentingkan diri sendiri, tegur dia. kalau dia tak layan, kau better cari kawan baru! aha. <--- pehal aku tetiba cakap pasal kawan ni (-_-)



p/s: PreLoved Items yang aku nak jual tu hold la dulu. =)) 

terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

32 Love Note (s):

Fara E's said...

saya cerewet , haha

J.Syazwana said...

sebab tuh perempuan ni unik :)

Tapak Kaki said...

complicatednya perempuan ni.. tapi suka suka.hehe

Azhafizah[フィザ] said...

dah namenyer perempuan memang kene ade semua tu iqa..tapi kene pandai gune dan berpada-padalah kan..jangan lah menggedik tak tentu pasal pulak[ni untuk kes bf gf la yang ditempat awam tu]

syafiqakarim said...

ramai kata aku ni perfectionist. sampai kan kalau buku aku kedut pun,aku akan iron bagi lurus blk. entah,aku cuma teliti je.haha
tp aku xgedik.manja mungkin.haha

Syat0za Zai said...

zai lelaki..lalala ;D

Solihin Zubir said...

pendek kata, nak cerewet, memilih, mengada, gedik tu boleh..

tp yg buat org menyampahnya, sbb terlalu over.. hehehe..

Rozuan Ismail said...

perempuan cerewet sebab dia nak yang terbaik dalam hidup dia

Hawa Ahmady said...

gedik yang tak menonjol tu ok lagi.. gedik yang menonjol sangat sampai rasa nak muntah yang buat jadi tak ok tu..

Cik Jari said...

kak ipar...."dia a.k.a adik tuh" cerewet tak??? hahahaha......

ABU said...

cerewet, mgada, gdik yg tak over sngt tak pe, kalau yg over tu mcm nak mutah ijo jak hahahaha..errr mksudnya sikit2 bloh la :P

dyah16 ! said...

"mintak laki je belum" *LOL* kira ayat masih boleh bertahan hidup single la ekk. hihi.

MaYa MustWany said...

gurlz yang cakap kuat2 tuh gedik tahap gaban.meluat bila depan mata mas sendiri tengok remaja perempuan ckp kuat2 maki hamun terjerit2 kat kwasan perumahan.tak tahu malu sungguh.

Hans said...

aku rasa aku cerewet kadang2 dan kadang2 aku sangat tak cerewet
macam mana ekk nak cakap?
hahahaha

Rtp Farra Arisha said...

seriously i'm gonna say, perempuan memang punya banyak ragam dan kerenah..dan kekadang i hate these emotions..=,=. its can hurt anybody around, sometimes, but not always ;)

kim heeruul said...

gua paling2 tak suka bila girl guat tacink..menyampah..

yuyueyuliana said...

satu lagi, yang merengek. haha -.-

fazrulnoor said...

gedik?? i like..hahahaha

SIELA MIKAIE said...

ade lg bnyk yg eka xdescribe pasal pompuan..hehehe..

gedik tu memg xbleh bla..akak pnh ckp kt sorg pompuan nie yg die nie gedik..ckp depan2..tp die maken gedik ble akak ckp cmtu..adoila...

Miza Yusof said...

miza agak cerewet lah jugak. hihi. tapi tak over ye. hihi

najihah sahami said...

haha..yg mengada nak tunjuk bopren tu memang rasa nak tikam je depan2..:P

faryzh said...

most of the points are true.hahaha.kbnykn pmpuan yg faryzh jpe wajib ade sume tu.,tp namanya dh pmpuan kan.

NuR 'aQiLaH said...

pempuan complicated ceni yg laki suka jugak.

huehuehue

Mra Mastura said...

semua ade. acane? ehehe. :D

MIMIE AIZA said...

mimie pun memilih makanan x de sayur

| cik azeya | said...

semua ni ciri ciri saye. hahaha

Hizami Rahim said...

hehe. banyak betol nak kena faham perempuan ye? :P

Nazatul shima said...

laki lgi banyak yg mengada2..hehehee..:P kn???

Ihsan Arifin said...

lelaki lagi rumit kalau nak tahu ;D

ain dzaya said...

ceiit! besalah prmpuan..
laki pun sama la ;p

jom rebut nie http://aindzaya.blogspot.com/2011/11/beloglist-ain-dzaya-earning-nuffnang.html

fany wany said...

normal lahh, perempuan kann :)

Amanina said...

perempuan klau tak ada salah satu tu mesti tipu.

Copyright© All Rights Reserved Puteri Iqa Izyan