16 November 2016

Ho Chi Minh City, Vietnam (Day 2 & 3)


.Assalamualaikum.


Second Day (10/11/2016)

Hari kedua ni ingatkan bangun pagi nak tunggu pakcik yang jual nasi lemak dengan motor. Tapi tak jumpa pulak. Malas nak tunggu lama so kiteorang try breakfast dekat Halal Amin sebab orang cakap kat sini murah sikit kan. Sedap nasi lemak dia pastu air milo kawwww. Perghhh. Kena betul dengan selera aku. Hehehe. Nasi lemak kat sini 50 ribu dong. Air milo lupa dah hehehe. Sebelah malam kiteorang makan kat sini jugak. Try Pho Mee dengan Vietnam Rolls ke benda tah nama betul dia. Pho Mee sedapppp. Yang roll tu boleh la or maybe kat kedai tu tak sedap sangat kot sebab rice paper dia tebal sikit. Kalau rice paper tu nipissss je konpem lagi sedap.

Tengah makan tu, jumpa akak dengan abang dari Malaysia jugak. Borak-borak pastu dieorang ajak ikut pergi Russian Market. Risau jugak kiteorang ni sebab dah la tak kenal pastu tetiba ajak ikut. Plan kiteorang hari ni nak pusing bandar sebab kiteorang memang tak ambik pakej pergi Mekong Tour @ Chu Chi Tunnel tu. Aku naik hotel, cek balik Russian Market tu kat mana so sebab takdelah jauh sangat, kami pun pergi. Beria akak dengan abang tu ajak. Kiteorang guna Grab Car. bayar 20 ribu dong je untuk satu kete. Maknanya memang dekat sangat la.


Russian Market ni tempat jual barang branded original dari kilang Vietnam tapi harga murah. Dalam macam pasar lambak tapi semua original. Aku tak tau exact location sebab ikut abang dengan akak tu je. Tapi maybe boleh try tunjuk gambar dekat pemandu @ sesape kot dieorang tau. Masuk dalam ni, kiteorang berpecah dengan dieorang. Janji nak jumpa 11:40 tapi time tu dekat pukul 12 still kami duk tunggu akak dengan abang tu. Kiteorang sure la cuak sebab takut kena tinggal ke, kena tipu ke. Aku dah cek purse nak tengok duit ada ke tak sebab konon takut kena pukau kang haaa. Hahaha. Gelabah jugak la siap plan nak panggil Uber je. Bukan nak bersangka buruk dengan abang dengan akak tu cuma agak risau. Dah la kat tempat orang pastu ikut dengan strangers lagi. Hehe. Tapi nasib baik jumpa jugak akhirnya :P


Lepas Russian Market, kiteorang singgah dalam Ben Thanh cari kain cotton. Rambang mataaaaa sebab semua cantikkkk. Huhu. Padahal nak beli untuk orang lain bukan untuk diri sendiri pun. Bawak backpack je so tak boleh la nak beli byk sangat sebab dah penuh dengan tudung lopa dengan telekung beli kat area hotel hehe.



Then sambung cari baju tshirt dekat dengan hotel. First masuk kedai tu dia letak harga RM10. Mintak less, bagi kurang RM1 je. Haihhh. Lot-lot kedai area hotel susah sikit nak bargain kaw-kaw unless night market & dalam Ben Thanh tu. Tengah duk pilih baju tu, perasan yang kain agak nipis. Dah la dah banyak pilih baju last-last tak jadi beli. As expected, kena la maki. Muahaha.

Kiteorang pergi kedai lain, dapat harga RM7 sehelai so, borong kat situ je. Lepas dah settle hal baju, naik hotel kejap untuk solat sebelum keluar round bandar.

Lepas dah solat, kiteorang keluar nak cari monumen-monumen yang dah ada dalam list. Susah jugak rupanya nak cari. Tanya locals pun macam ayam dengan itik. Duk pusing-pusing, tang tu jugak. Tak jumpa-jumpa. Kiteorang jalan kaki entah kemana-mana dah. Sampaikan yang dekat jalan raya tu semua pandang kiteorang. Bukan nak perasan sangat tapi sebab bila kiteorang jalan tepi-tepi lorong mana tah, semua pandang pelik je. Risau sikit tapi still gigih berjalan mencari monumen. Haha. Nak sangatttt kan. Dalam ramai-ramai locals, dua orang je yang betul-betul menolong kiteorang sampai betul-betul jumpa sebab dieorang boleh cakap English. Tak banyak jumpa sebab tak larat dah nak mencari. Nak balik ke Ben Thanh pun stop ambik angin kejap sebab lost tak tau ada kat mana. Hehehe. Belanja gambar dah la yeeeee.

Little Japanese Town

Saigon Opera House

President Ho Chi Minh Statue

Ho Chi Minh City Hall

Saigon Central Post Office

view inside of post office

Saigon Notre-Dame Basilica


Oh, depan Notre-Dame ni ada satu lorong Books & Cafe. Tak sure nama lorong tapi tenang sangat laluannya. Tak hiruk pikuk macam jalan raya HCM. Huhuhu. Lepas tu, kiteorang lepak je kejap sebab tak tau arah tuju. Konon nak cari Pho mee dekat masjid yang group backpackers bagitau tapi lupa nama masjid. Pi cari Saigon Mosque. Padahal Nancy Mosque. Redho jelah tak jumpa sampai ke sudah. Lepas tu, patah balik ke hotel sebab tak larat dah Hehe. 

Balik kat hotel, lama jugak kiteorang rehat sambil kemas barang sikit so pukul 6.30 malam (waktu sana), kiteorang tunggu lagi dekat pasar Ben Thanh sebab nak tengok opening night market. Lepas dah habis opening, jalan-jalan kat night market cari backpack baru. Beg aku memang sentiasa beranak satu kalau pergi memana. Tak tau lah caner nafsu shopping ni haru sangat. 

Beli backpack pun duk main-main dengan penjual sebab aku mintak kurang dia tak nak bagi. Aku nak beg besar RM50 tapi dia nak bagi RM60 beg kecik. Aku bargain siap kena sekat dalam kedai sebab aku tak jadi beli. Tapi aku still cakap tak nak so aku tepi tangan dia nak keluar dari kedai. Aku keluar, dia kejar siap pegang lagi cakap nak bagi harga yang aku nak. Aku cakap okay so aku ikut balik dia. Eh sekali dia nak bagi beg kecik jugak. Banyak la jugak drama keluar masuk, kena pegang dengan penjual tu. Dan akhirnya dia surrender. Bagi jugak beg besar harga RM60. Okay lah tu sebab beg aku tak muat dah nak sumbat barang. 

pulut mende tah. macam cantik je. taktau la boleh makan ke tak hahah



night market


Pho Mee & Vietnam Rolls @ Halal Amin


Roti vietnam. Very recommended! Sedap oihhh. Roti dia tu yang lain dari yang lain hehe



Third Day (11/11/2016)

Last night stay dekat HCM kiteorang berehat awal sebab flight esok tu awal pagi. So, takut lama sangat dekat imigresen, kiteorang keluar dalam 5.45 pagi. Kelam kabut jugak sebab bajet 5.30, tapi terlajak tidur. Muahahaha. Awal pagi trafik tak jammed sangat so, dalam 15-20 minit kiteorang dah sampai dekat Tan Son Naht Airport. Naik teksi Vinasun, 140 ribu dong. 

Luckily kiteorang sampai awal sebab time check dekat imigresen tak sampai setengah jam, penuh dah orang kat belakang beratur. Time tunggu flight, syok duk main boomerang kapal terbang landing, tetiba nama kiteorang kena panggil. Terus angkat beg, berlari naik atas, cari information counter. Takut la jugak kot kiteorang salah gate ke, kena tinggal ke. Rupa-rupanya sebab nak tick nama je. Sabar jelahhhh nak oi. Rasa nak tercabut jantung sebab cuak nama kena panggil. 

Alhamdulillah, akhirnya tengahari tu kiteorang selamat sampai dekat Malaysia. Nikmat tak terkata sebab tak sabar nak makan nasi Malaysia. Hahaha. Tekak Melayu sangattttt.

Tau, dah ramai pergi HCM cuma kiteorang je baru nak pergi. Aku sejenis manusia tak minat sangat pergi time semua orang pergi. Baru nak kenal dunia luar weh kahkah. Kiteorang banyak explore sendiri je sebab rasa pengalaman tu lagi berharga. Walaupun tak sempat cover banyak tempat. 

Untuk tahun depan, tak tau lagi nak kemana sebab ekonomi tak berapa nak stabil jeeee hahaha. Jadi, berkuburlah lagi blog ni. Mungkin tahun depan pulak kot update. Tu pun kalau tak ke mana lagi lah tahun ni. Ada sebulan lebih lagi ni haaa. Dalam Malaysia pun bolehhhh :P

Thanks for reading guys. Till then! ;)

terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

14 November 2016

Ho Chi Minh City, Vietnam (Day 1)


.Assalamualaikum.


Assalamualaikum. Last trip untuk tahun ni, Ho Chi Minh City. Cehhh macam banyak je trip kan. Kahkah. Plan nak ke HCM ni dah lama sebenarnya. Awal tahun lagi dah beli tiket. Duk cek tiket macam mana tah dekat AirAsia tu pastu jumpa tiket murah ke HCM. Terus mesej member ajak pergi. On the spot pulak tu mintak keputusan. Sebab seat tak banyak dah time tu. Beli awal tahun, nak pergi November. Jadi tak jadi, belakang kira. Janji, beli dulu. Muahahaha.

AirAsia (KUL-SGN-KUL) RM 307.84 untuk dua orang
AirAsia (TGG-KUL-TGG) RM 124 untuk seorang (lagi sorang naik bas dari Kemaman)

Saigon Pink 2 Hotel RM237.65 (termasuk 5% service tax & 10% hotel tax)

Tukar duit (untuk tambang teksi,bas,makan)
RM150 = 750,000 dong (aku)
RM154 = 800,000 dong (anis)

Shopping, ikut suka korang la nak bajet berapa. Faham-faham jelah harga dekat HCM tu macam mana. Murah, rambang mata. Kahkah. 

First Day (09/11/2016)

Aku cerita terus pasal dekat HCM okay. Hari Rabu tu kiteorang sampai petang. Pukul 3.30pm waktu Saigon. Sampai je terus keluar dari airport, ke kanan dekat burger king menunggu bas 152. Ingatkan bas betul-betul depan tapi seberang sikit sebab depan burger king tu bas pelancong. Tiket bas 5000 dong. Sila sedia duit kecil ye. Kalau takde, pandai lah share. Moment paling kelakar sebab keluar dekat arrival hall, ada mamat vietnam kenyit mata kat member aku. Gelak habissss oi! Hahahaha. Rasa nak tergolek-golek gelak. Hehehe. Sorry nis, 

Dalam bas, ada lagi dua family dari Malaysia jugak. Tapi kami ni excited la naik bas sebab feeling pelancong sangat. Hehe. Lagi excited sebab tengok traffic kat sana. Kiteorang sesama duk wowww wowww woowwww. Hahaha. Jakun sangat. Pernah rasa traffic dekat Indonesia tapi time tu tak menikmati sangat. Dan niat utama nak datang HCM sebab nak rasa melintas jalan dalam traffic yang sesak tu. Pastu tengok pulak helmet dieorang semua comel. Patut la ramai datang cari helmet kat sini. 

Turun dari bas, ikut satu family tu untuk lintas jalan nak ke hotel. Kiteorang stay Saigon Pink 2 Hotel. Area Malaysian Street (Nguyen Ah Nihn). Sesuai family nak duk sini sebab dekat sangat dengan Ben Thanh Market. Kalau nak jimat lagi boleh stay backpackers hostel. Banyak tapi jalan kaki jauh sikit la nak ke Ben Thanh. 



Seram jugak nak melintas weh sebab nampak macam dieorang drive laju je semua tapi still pemandu kat sana boleh elak bila kita nak melintas. Aku rasa kalau kat Malaysia mau kena maki lepas tu viral dalam fb. Huhu. Sampai je kat hotel, check in, letak beg kejap, lepak dalam bilik kejap sebab ada wifi hehe lepas tu solat, lepas tu terus keluar☺ 

First day tak tau arah tuju sangat sebab keluar pun dah lepas maghrib. Masuk intai-intai dalam Ben Thanh market lepas tu berjalan keliling kawasan tu. Ikut je kaki berjalan sebab bukan nak membeli sangat pun. Cuma singgah makan dekat Serai. Sedap tapi agak mahal sikit. Hehe. Sepinggan nasi goreng kami dalam 110-150 ribu dong, air dalam 40 ribu dong. 

Malam tu lebih kepada berjalan sambil tengok lalu lintas. Banyak ambik video je. Gambar berapa kerat je ada. Dah balik baru perasan. 

Tapi paling best sebab dalam pukul 6.30-7.00 malam waktu Saigon, boleh tengok huru hara peniaga nak start buka night market. Boleh tunggu depan Ben Thanh Market. Pelancong memang ramai menuggu. Tapi tak pernah pulak baca pasal ni dekat mana-mana blog. First night yang kami tengok tu pun sebab kebetulan keluar dari Ben Thanh nampak peniaga semua get ready nak serbu tengah jalan raya yang sesak tu. It's amazing! Kiteorang dah macam ehhh apehal ni, kenapa macam ni? Hahaha. Ada mat saleh mana tah, pun sama teruja macam kiteorang. Hehe.


tudung lopa aku borong kat sini. Mahal sikitttt je tapi kain die cantik. tak penah aku pakai tudung lopa. beli satu je untuk diri sendiri sebab buat syarat dah la.

Kat Night Market, aku nak beli souvenir la kononnya macam keychain ke, fridge magnet ke. So, jalan-jalan tu berhenti kat satu kedai. Dia letak harga RM20 untuk satu row. Mintak RM10 pun dia tak bagi. Dia cuma tanya nak berapa so maybe baru dia bagi. Kebetulan kat situ ada sorang Malaysian bagitau yang kat depan sikit ada yang jual RM5 je! Fuhhh. Duk fikir macam mana nak pergi dari kedai tu sebab nak pergi kedai lagi satu. Serba salah sebenarnya sebab tak reti sangat nak tawar menawar sampai murah gila. Time orang kedai tu tengah cari stok kat dalam kedai, aku pun bilang 1,2,3 ajak kawan aku lari. Macam lari kena kejar je kiteorang ni. Tapi sebab tak nak punya pasal, malas nak kena maki depan-depan terpaksa laaaaa lari hahaahha. Sumpah takut gila sebab takut pekedai tu cari kami. Tapi nasib baik tak cari. So, beli banyak jugak la souvenir dekat kedai aunty tu. Kedai tu mula-mula nak masuk Malaysian Street, depan money changer. Thanks dekat abang tu sebab selamatkan duit kiteorang. Muahahaha.


baju putih tu Malaysian panggil dia Tomok. Sebab depan-depan muka dia iras Tomok. Tapi aku tengok depan-depan macam Aiman Hakim Redza tu. Dia ni baik, kelakar, peramah, pandai cakap Melayu dannnn handsome! kahkahkah

Orang cakap kalau datang sini WAJIB cuba kopi Vietnam sebab sedap. Aku dengan Anis sama-sama tak suka kopi. Lama jugak kiteorang duk fikir nak try ke tak. Takut kalau try, membazir sebab tak minum. Akhirnya beli jugak sebab nak rasa yang orang cakap sedap sangat tu kannnn. Beli satu je dan kongsi sebab baru nak try minum kopi. Bila dah sekali minum tu, mak aihhhhh memang sedappppp! Kaw, lemak manis semua cukup! Memang tak salah orang suruh try. So sesape yang tak minum kopi macam kiteorang ni, sila la try jugak. You'll never regret. Siap nak beli pulak lagi sekali. Hehehe.

So, ni baru cerita hari pertama. Nanti hari kedua aku gabung terus dengan last day. Malas sebenarnya nak taip entri banyak tapi rasa macam banyak je nak bercerita sekaligus. Aku pun tak tau la sape nak baca panjang macam ni. Muahahahaha. See you next entry! =)



terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

14 October 2016

SG, We Go! (Day 3 - Last Day)


.Assalamualaikum.

Assalamualaikum.

Hehehe. Lama betul peram sebab malas nak update. Nilah akibatnya buat banyak part so, next time kena buat satu kali jalan je entri. Sama jugak kes entri Krabi. Mereput dalam draft. Keh keh. Jadi sebelum ada lagi last trip untuk tahun ni, ayuhlah gigihkan diri bagi penamat kat entri Singapore ni.

Last day ni konon nak food hunting je sebab malam tu kami balik naik bas tapi lewat malam. So, fikir nak try makanan yang famous lah kat sini kononnya. Kononnya sahaja lah. Sudahnya tak sempat. Cuma sempat beberapa tempat je.

Checkout dari hostel, tinggal beg dekat situ, naik MRT pergi ke Bugis. By the way, Bugis Street dengan Arab Street memang dekat je. So, sebab dah keluar agak tengahari dan perut kosong, kebulur gila hehe maka, pergi cari makan dulu. Haruslah Murtabak Zam-Zam

credit picture to this site(link)
Al-maklum lah semua gambar dalam hard disk. Hard disk pulak cable entah ke mana. Sabar jelah hakak. 

Nafsu makan bila tengah kebulur memang lain maciammmm hakak nak cakap. Kalau hakak la. Teruk sangat sampai semua makanan depan mata nak bedal. Apatah lagi murtabak ni. Dah la suka murtabak. Murtabak dekat Zam-Zam ada size tapi cemana entah aku pergi pilih size M. Aku ingat size M tu besar sikit dari murtabak kat sini so, boleh lah menampung perut lama sikit. Ternyata ramalan ku tipu belaka. Kah Kah Kah. Nak pitam aku tengok murtabak size M! Size S pun besar, size M tu lagiiiiiiilah oi. Rasa nak menangis tapi sebab dah order, aku gigih habiskan jugak. Pekena lagi Teh Ais sedapppp woih! Layan jelah T_______T




Lepas dah kenyang, plan nak cari Fluff Bakery! Fuhhhh. Jalan punya jalan jumpalah bakery tu dekat Pisang Street. Dekat area situ jugak cuma kami guna google maps sebab tak jumpa cari. Gigih nak makan cupcakes Hehe. Nak masuk kedai ni kena beratur sebab ramai orang dan kedai pun kecik dan comel je. Dalam angan je ni nak ada bakery sendiri. :P

pipi pun dah rupa cupcakesss! muahahaha

Chocolate Speculoos Cheesecake @ Fluff Bakery.
Kalau convert mau menangis beli. tapi sebab redho je jangan layan kepala yang laju je nak convert maka sis beli dengan tenang~~
muehehehe

Lepas dah kenyang kali yang kedua (hahahaha), pergi Bugis Street nak tengok souvenir apa yang boleh beli. Tapi, beli baju je. Sebab rasa lagi murah dekat Chinatown. Next, kami pergi Orchard Road! Fuhhh aku rasa kat situ macam dekat area Bukit Bintang. Sis mana mapu nak shopping kat situ jadi sekadar lepak jelah sambil makan aiskrim yang jual kat depan mall tu lepas tu ambik gambar. Kejap je kat situ lepas tu pergi Gardens by The Bay!


Gardens by The Bay ni cantikkkkkkkk sangat! Kami jalan kat area bawah je. Ada sesetengah tempat kena bayar. Entah. Aku pun tah faham mende yang kena bayar. Haha. Kat sini kawasan agak besar memang banyak jalan kaki. Dah puas ambik gambar kat sini, kami decide untuk balik ke Chinatown sebab nak singgah beli souvenir lagi dekat Chinatown.

Time dah sampai Chinatown tu, kami rehat dekat Masjid Jame' depan dengan hostel. Tak tau lah boleh mandi ke tak kat situ tapi kami semua mandi. Muahahaha. Tak daya dah melekit berjalan ke sana sini. Nak balik pun satu hal sebab bebanan dah bertambah. Hehehe biasalah~~

Hmm malas nak cerita pasal kejadian bas sebab panjang pulak nantinya. Simpan sikit kenangan untuk diri sendiri. Lol. Tapi, Alhamdulillah semua baik-baik je sepanjang trip. Banyak berjalan kaki tu yang kena tabah sikit. Jalan kaki lagi, jalan kena laju-laju lagi. Nasib badan lah. Kehkeh. Yang penting, masuk je Larkin, semua menggelupur cari nasi berlauk! Nikmat sungguh hahaha.

Akhirnya, terima kasih semua yang pergi Singapore ni ye. Walaupun ada yang baru kenal tapi you guys are the best! Nanti nak ke mana lagiiiii? :P

macam comel je semua. muahahaha sorry guys.

Entri last kali ni, takde nak letak bajet sebab dah lupa. Short term memory katanyaaaaa kahkah. Kbai~~~

terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

11 September 2016

SG, We Go! (Day 2)


.Assalamualaikum.

Pengembaraan hari kedua di Singapore diteruskan dengan satu-satunya misi adalah Universal Studio Singapore! Yeeee taulah korang dah pergi banyak kali. Duk dediam je okay haha. Dah ni first time hakak dapat jejak kaki masuk ke sana, maka memang teruja lah kan. Sebab asyik tengok korang je pergi. Panas jugak hakak tengok. Kehkeh.

Kalau ikut plan, nak gerak ke MRT pukul 7. Alah kau faham jelah bila dah ramai ni, tambah pulak dengan penat gila untuk hari pertama memang terlajak la tidurnya. Lepas subuh terus sambung tidur dengan harapan take a nap. Nap la sangat ye. Muahahaha.

Disebabkan percutian ni adalah agak tight bajet untuk bermewah bab makan minum so, kami bawa bekal. Sebenarnya, Nadia yang tolong masak. Kami duk bersiap je kejenye. Hahaha. Thank you ya! Walaupun masak mi sedap goreng je tapi berjaya habiskan sebab lapor. :P

Lepas dah bersiap dalam pukul 9 pagi macam tu, kami ke MRT Chinatown terus ke MRT Harbour Front. Dah sampai kat Harbour Front, kena masuk dalam mall apebenda tah namanya pastu ke Level 3 untuk ambik Sentosa Express yang mana terus ke USS! Aku ada jugak search tiket Sentosa Express ni tapi macam-macam harga yang ada. Korang ke mana sebenarnya hah? Hahaha. Untuk makluman, Sentosa Express punya tiket harga 4$ (return Sentosa - Harbour Front)

dah sampaiiiiii yeayyyyy

Beruntung sikit pergi time ni sebab bukan peak season so, memang tak ramai sangat lah orang. Tak payah beratur panjang kemahennnn. Cuma kurang syok sebab takde karakter-karakter yang keluar. Yang ada pun minions. Lagipun masa pergi ni macam mendung je. Orang ganu kabor, jo'ong. Hahaha

So, first ride adalahhhhh TRANSFORMERS! Weeeee. Bab tranformers ni aku takde layan sangat movie nya. Sebab aku bukak kaki tengok movie. Kalau masuk pun sure nak tertidur. Sekali jelah aku pergi tengok cerita Transformers ni. Dan, aku dah jatuh cinta dekat BumbleBee. Sebab Bumblebee ni macam sweet-sweet gitewwww. 


Syok pulak natang Tranformers ni. Sebelum balik, sempat naik lagi. Takde orang pon wehhh. Serius kalau datang lagi aku nak naik ni dua tiga kali. Tu pun kalau bukan peak season lah. Muahaha. 

Lepas tu, kiteorang naik Cylcone! Aku dah la gayat gila. Naik pulak benda alah ni memang mengundang gundah gulana laaaaa. Tengah beratur tunggu turn, semua perasaan ada. Nak kencing, nak berak, nak pengsan. Lengkap! Memang takut gila nak naik tapi nak jugak naik. Hewhew. Bila naik tu, aku banyak pejam mata. Sebab rasa pening dah duk pusing-pusing. Menjerit pun sampai dah habis daya rasanya. Bila dah habis, rasa lega gilaaaaa. Tapi tak nak dah naik. Hahaha

belanja sikit view. 

Lepas turun, ada member yang pening. Ingatkan nak terus try Human tapi sebab kesian member yang pening, kami pun rehat jelah dulu dekat Food Court. Jumpa wifi terus semua senyap. Muahahaha.

Next kami pergi Jurassic Park! Haaa kat sini main air sikit la. Kami dah siap-siap bawak raincoat sebab kalau beli kat sana 4$ untuk satu raincoat. Oh, dekat semua tempat memang akan ada locker untuk simpan barang. Tapi, locker dekat Jurassic Park kena bayorrrrr. Sila pergi sebelah sikit untuk free locker. Heh. Tapi Jurassic Park ni tak extreme pun so, boleh je bawak beg sorok dalam raincoat ye.

tak sangka pulak colourful kami ni. muahaha.

Dah habis Jurassic ni, kami pergi Waterworld. Waterworld ni tempat tengok yang macam dalam cerita omputih-omputih berlakon tu. Siap ada scene tembak-tembak la, scene kejar-kejar tapi live la. Cuma tu pun delay sebab hari dah mendung. Hampa jugak sebab tengah syok layan. Huhu.

Untuk mengurangkan rasa sedih tu, kami pergi area Shrek!


Dalam Shrek ni, ada 3D. Sambil layan short movie dengan 3D nanti adelah surpriseeeee. LOL.

Lepas tu pergi naik The Mummy! Yeeehaaaa. Gila cuak la jugak naik benda alah tu dalam gelap. Time ni ramai gila beratur! Dah la kaki dah penat berjalan, nak kena beratur tu agak azab jugak sampai sakit pinggang. Tapi sebab dah alang-alang datang, haruslah kuat semangat. Huhhh macam apa je nak kena kuat semangat bagai. 


Lepas tu kami pergi solat dekat surau. Surau ada sebelah Human & Cyclone ye. Kecik je surau tapi cantik dan bersih. Telekung tadakkkk. Sila prepare ataupun pakai pakaian yang sesuai. Kikiki. Time dekat surau, terjumpa adik dua orang dari Terengganu jugak! Lol. Tu yang dalam gambar, dua orang kat tengah. Hehe. Terima kasih la adik semua sebab cakap muka akak-akak ni macam baru 23! Terasa young and wild sangat! Kahkah. 

Lepas solat, dah hujan. Takde apa sangat nak buat cuma kami merayau sambil pakai raincoat colourful gitu haaa. Lepas tu feeling acah model raincoat! Kahkah. 



Sebelum balik, ada lagi dalam 10 minit nak dekat pukul 6 petang, sempat masuk Sesame Street! Naik ride yang budak-budak. Kehkeh, Ada lagi tempat lain pergi sekadar masuk nak tengok ape ke benda kat dalam tapi lupa dah apa ke nama tempat tu semua. Cerita yang best jelah ye. Dalam pukul 7 macam tu dah gerak balik, naik balik monorail Sentosa Express tadi. Malam tu konon nak pergi Gardens by The Bay tapi sebab penat sangat. kaki pun memang dah sakit gila so postpone untuk last day! Hari kedua ni memang habiskan masa dekat USS je.

Day 2:
Tiket USS = RM175 (beli online)
Makan = Mi Sedap Goreng (bekal untuk lunch, pagi dah makan bekal kat hostel)
Sentosa Express = 4$ (Harbour Front to Sentosa)

p/s: sebelum balik ke hostel, singgah McD beli makanan. Lupa harga berapa tapi affordable hihi.

terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

06 September 2016

SG, We Go! (Day 1)


.Assalamualaikum.

Aku baru balik dari Singapore. Fresh lagi time aku ajet-ajet nak update entri baru ni. Penat, mengantuk, sakit kaki semua ada. Plan nak pergi Singapore ni last minute sebenarnya sebab confuse nak pergi Singapore atau Langkawi. Tapi, kata putus akhirnya Singapore The Fine City! Hehehe. Pergi kali ni hanyalah backpack yang mana plan asal perempuan je empat orang tapi akhirnya tambah lagi kumbang seorang nak ikut. Kehkeh.



Tak pasti ni percutian bajet ataupun tak sebab takdelah bajet sangat pun. Kami pergi 3 hari 2 malam. Memang dah plan untuk stay dekat Singapore sebab nak explore tempat orang katanya. Date yang kami pergi tu 31-08-2016 hingga 2-09-2016. Aku naik bas dari Terengganu ke TBS (RM44.00), pukul 9 malam then sampai dalam 4.30 pagi. Sampai kat TBS dengan 2 lagi kawan so lepak kejap sementara tunggu kawan kepada kawan kami pick up bawak pergi KLIA 2. Sampai dekat KLIA 2 tu pulak dalam 6 pagi, pergi solat dulu pastu cari makan sebab dah lapar. Lepas tu, tunggu lagi dua orang datang sebab flight kami tengahari. Sepatutnya flight pukul 11:55 am tapi kenapa tah 12:30 macam tu baru depart.

The worst thing time nak landing bila hujan lebat. Flight dah naik turun mengejut. Bukan tak biasa tapi sebab kali ni rare sikit. Menjerit jugak la aku sebab terkejut. Time tu ingat nak mati je. Hehe. Alhamdulillah akhirnya selamat la mendarat dekat Changi International Airport yang maha besar tuh. Fuhhh.

Sampai je dekat Changi Airport, kami tunggu lagi sorang member, Eh tapi sebab salah faham meet up point, maka huru hara la jugak. Hampir dua jam nak mencari member lagi sorang. Padahal flight beza dalam setengah jam macam tu je. Siap mintak buat announcement lagi cari member tu. Wifi dekat airport ada tapi setiap tempat tu berbeza. Contoh kalau sebelum sampai imigresen tu wifi lain, dah keluar dari imigresen wifi lain pulok. Huk aloh.

Lepas dah jumpa semua, kami decide nak pergi makan dulu. So, tempat makan first dekat area Paya Lebar. Dari Airport, kami naik train dari terminal 1 ke terminal 3 untuk ke MRT. Sepatutnya ke Terminal 2 dulu sebab nak beli tourist pass tapi cemane tah tersesat. Muahaha. Redho jelah. So, beli pakai tiket biasa je. Sampai dekat area MRT Paya Lebar, kami turun pergi kaunter MRT sebab tersilap beli tiket. Kehkeh.

Tapi nasib baik, ada uncle India kat situ (which is the staff) yang tiba-tiba bukak kan auto gate tu pakai kad dia. Aku cuma dengar dia cakap "I don't want to disappoint yours. Enjoy your trip!" Wahhhhh. Kami yang lapar kebulur terus rasa kenyang. Muahahaha. Thank you Uncle for being such a very kind hearted!

Turun dari MRT tu, cuma nampak macam mall so kami decide nak makan dekat canteen mall tu je. Kekonon nak cari hawker food tapi rupanya kena jalan kaki lagi. Tak larat so makan je. Makan pun berkira sebab dalam kepala ni automatik duk convert. Muahahaha. Kat sini kami beli makanan dekat fodd court Nasi Padang. Makan nasi lauk sosej dengan telur mata 3.3$ dan Milo Ais 2.2$.

ni tiket biasa. boleh guna 6 kali tapi aku beli 3 kali sebab asyik hilang je. 
hahahaha. sabor jelah.



Lepas dah isi perut, kami pergi check in dekat Backpackers' Inn Chinatown. Memang dekat sangat dengan MRT. Setentang hostel ada Masjid Jame'. Untuk hostel ni bayar 40$ seorang untuk dua malam, 5$ deposit untuk towel, 10$ deposit untuk kunci bilik (sorang je ambik kunci bilik) dan deposit ni semua dapat bila nak check out nanti.

Bilik kat sini okay lah. Not bad walaupun agak sempit. Lena je aku tidur walaupun malam tu orang kat pub bawah duk melalak apa tah. Letak kepala terus tidur. Sedar-sedar je pagi. Muahahaha. Lepas dah check in, kami bersihkan diri sikit sebab dah 24 jam tak mandi. Muahaha. Takdelah mandi sebab kalau mandi nanti lagi lama lepas tu solat jamak.

Oh lupa dah bila masa duk beli tourist pass. Hehehe. Beli tourist pass ni untuk dua hari. 16$ for two days & 10$ deposit. Bergantung lah berapa lama korang stay. Kami sepatutnya ambik untuk 3 days tapi silap ambik 2 days. Rugi beberapa dollar untuk last day. Muahaha. Kami pasghah!



*boleh refer tempat ni untuk beli tourist pass*


Pukul 7 macam tu kami keluar lagi nak pergi Merlion Park. Tak tau sangat exactly place nak pergi Merlion cuma tau turun dekat MRT mana je. Tu pun senang la jugak sebab kat semua MRT ada signboard nak pergi mana-mana. So, dari MRT Chinatown ke Outram Park lepas tu tukar train ke Raffles. Sampai Raffles kami turun jalan kaki je mencari Merlion tu.


Penat jugak weh jalan kaki lama macam ni. Muahaha. Dah la angin pun tak berapa nak sepoi-sepoi bahasa. LOL. Jalan punya jalan cuma berserah je kalau terjumpa Merlion tu. Dah la tak ambik map dari awal. Keh keh, Duk berjalan lenggang kangkung macam tu memang sambil bergambor la kan. Time ni aku dah 26 jam tak mandi. Muahaha. Rare jugak rasa tak mandi lebih 24 jam ni T__T.

Lama lepas tu barulah jumpa natang Merlion ni. Muahaha. Eksaited sangat sebab jumpa jugak akhirnya, jadi banyak bergambar jelah. Takde apa sangat buat kat sini. Layan view kat situ je sambil teruja first time nampak Marina Bay depan mata. Muahahahaha jakun sikit hakak ni :P





*Victoria Theater Hall*

Malam tu lepas penat berjalan dan tak rehat langsung, balik je lepas mandi terus tidur. Nanti ada masa sambung part two pulok. nak buat Day 1 ni pun mengalahkan bercinta. Lol.

*singgah McD beli Red Velvet McFlurry with Oreo. Kemain sedap weh! Tapi dah lupa berapa harga hehe*


Day 1:
Bas Terengganu ke TBS = RM44
Flight KL ke Changi = RM49
MRT Changi Airport ke Paya Lebar = 1.60$ ke Tanah merah + free time turun dekat Paya Lebar sebab silap beli tiket
Makan & minum dekat Paya Lebar sebelah MRT = 5.50$
Tourist pass = 26$ (include 10$ deposit)
Hostel = 55$ ( 40$ hotel, 5$ towel, 10$ kunci hostel - sorang je bayar untuk 5 org )

Tiket bas dan flight guna duit yang memang dah ada, Start jejak kaki kat Singapore memang guna duit yang dah bajet RM600. Mintak kawan tukar dekat KL area Kepong dapat rate RM 1 = 2.976 SGD.


terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

09 June 2016

Padang, Indonesia


.Assalamualaikum.

Dan akhirnya sekali lagi berjaya gigihkan diri sendiri update entri baru. Kalau ikutkan, bulan lepas rasanya dah ada entri untuk Krabi tapi sebab tak daya nak refresh otak ingat balik segala hal, terpaksa convert ke draft dulu. Nanti dah ready, baru sambung. Hahaha.

Sebelum tu, Salam Ramadhan Al-Mubarak untuk semua yang baca blog ni. Kah! Hakak tau ler takde orang pun dah duk baca blog ni. Zaman hakak tengah ajet-ajet blogger, ramai la jugak yang baca, yang komen. Rasa semangat nak update tu lain maciammm baq hang! Sekarang ni, sunyi sepi je. Banyak jadi silent reader, silent commenter.

Seminggu sebelum puasa, Alhamdulillah adik aku dah selamat ijab dan kabul dekat Kampung Pandai Sikek. Pandai Banyak nye manee? Aha! Adik ipar aku asal Medan tapi majlis kami buat dekat Padang, Indonesia. Kebetulan ada keluarga angkat adik ipar, dan jugak orang yang banyak tolong selesaikan majlis yakni, Pak Khairul maka, disebabkan itulah majlis akad nikah buat dekat Kampung Pandai Sikek. Dalam area Padang jugak la. Malas nak cerita lebih sebab nantikan jadi sinetron pulak entri aku ni. Hehe.

Aku hadiahkan gambar sepanjang kat sana. Tak banyak. Kang muntah pulak tengok. Hehe

salah satu hentian dekat "Selekoh 44"
Selekoh ni kiteorg pergi sampai 32 selekoh je. Sebab ada makcik yang pening tengok jalan simpang siur. 



sebelah kiri tu rumah Ibu Bass dan Pak Jeff, tempat kenduri lepas majlis akad nikah. Wallahi cantik sangat view sepanjang kat sini. Fresh je mata hakak ni hehe




Tau ni apa? Kuih Neraka engko tau? Tapi rasanya kayak surga! Asik dong. Hehe. Makan panas-panas ni layannnnn



ni sekitar depan pasar Bukit Tinggi. Seminggu sebelum sambut puasa, memang ramai dari daerah lain akan datang sini. Makin petang, makin ramai orang. Sesak oiii. Kat sini aku cadang sesape nak pergi, sila la shopping sakan, dan tawar menawar kaw-kaw. Terlalu banyak yang harga murah berbanding kawasan lain. Sebab kiteorang shopping jugak area Padang Panjang.



*Istano Basa Pagaruyung*
Besar wehhhh istana ni. Istana ni dah diubah suai sebab ada kebakaran dulu. Lupa dah tahun bila. Kat sini lah kiteorang sewa pakai baju tradisi Puteri Minangkabau. Panas pun aku hadapkan jua sebab dah semua orang pakat nak pakai. Boleh la fefeeling pwincessss kateko haha. Naik doploh kilo pakai baju tu T___T



Oh maaf. Hakak menempel dalam ni. Haha. Ni kawasan Tasik Maninjau. Sejukkkk sangat kat sini. Eh takdelah sangat tapi memang sejuk jugak la. Angin tu haaa. Memang rasa tenang je kalau lepak kat sini lama-lama pun. Kat bawah tu tasik memang besaq baq hang! 



Gambar ni pulak dalam perjalanan balik dari Bukit Tinggi. Kiteorang berhenti kedai makan yang ada burung hantu banyak tuuu. Burung hantu putih paling comel! 


Alhamdulillah, semua berjalan lancar. Selancar duit yang laju mengalir. Muahahaha. Aku malas nak cerita details sebab panjang sangat ceritanya. Tapi ringkasnya, kami pergi 20 orang ke sana. Sewa bas untuk perjalanan sepanjang di sana, 3 malam tidur di hotel Flaminggo, Padang Pajang dan 1 malam terakhir tidur di Hotel Bunda, Padang.

Balik dari Padang, demam lima hari T___T Suara hilang. Kbai ^__^
terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

Copyright© All Rights Reserved Puteri Iqa Izyan