Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2012

resepi puding roti kukus yang super ohsem dan senang. :D

aku dah bosan nak cerita macam-macam. so, kali ni aku nak share resepi yang ohsem. ohsem la sangat kan? resepi puding roti kukus ni amatlah sesuai untuk orang takde oven or maybe oven rosak macam aku. hiks. dengan pesanan tulus ikhlas, "aboh weh! bile gok nok g baiki oven tu??? :O" so so so, bahan-bahan yang diperlukan adalah. *drum roll* eh. sat na. resepi asal adalah dari Dapur Malaysia.





4 keping roti ( suke hati roti ape. aku gune 5 keping sebab tamak! )
1 tin susu cair ( resepi asal 375ml. tp, 400 ml pon boleh okay )
2 biji telur ( telur ayam. bukan telur itik mahupun telur puyuh )
4 sudu besar gula ( aku guna 3 sudu. tu pun aku guna sudu bubur mekdi je. sebab tak nak manis )
1 sudu kecil esen vanila
Butter / Planta ( ni untuk sapu kat roti okay )
Kismis / Coklat cip ( ni untuk pameran comels atas puding nanti )

dan berikut adalah cara-caranya. skema habis *fliphair*

1. panaskan kukusan dulu ye.

2. sapu butter/planta atas roti. lepas tu potong kicik-kicik aaaa. lepas itu…

life being as an accountancy student .

Akauntan. cita-cita kedua yang aku tulis dalam biodata time sekolah rendah dulu. cita-cita utama nak jadi doktor. makin lama, makin tinggi belajar dah lupa cita-cita doktor. banyak main-main time sekolah. bukan gengster sekolah okay. nakal sikit je. tudung pendek, that's me. pakai stokin kaler maler, that's me. ponteng kelas pegi lepak kelas senior, that's me. tu time sekolah sultan sulaiman. bila tukar sekolah baru sekolah bukit sawa, life's totally changed. new environment, new friends. time tu jadi baik sebab takde geng nak buat nakal-nakal.

form five ambik pure science. tak suka menghafal okay. kelas yang selalu ponteng, time fizik. kalau hari tu ada fizik, aku tak pegi sekolah. adik-adik jangan tiru okay. result spm takat-takat makan je ah. Alhamdulillah semua credit. boleh la masuk matrik program dua tahun aliran fizik. hai KMPHians! :) tapi masuk tahun kedua aku keluar. dapat diploma perakaunan kat UiTM Dungun. sebab nak lari dari fizik, nak lari dari homesick,…

tolong belajar hormat orang yang tengah solat

لو يَعْلَمُ الْمَارُّ بين يَدَيْ الْمُصَلِّي مَاذَا عليه لَكَانَ أَنْ يَقِفَ أَرْبَعِينَ خَيْرًا له من أَنْ يَمُرَّ بين يَدَيْهِ قال أبو النَّضْرِ لَا أَدْرِي أَقَالَ أَرْبَعِينَ يَوْمًا أو شَهْرًا أو سَنَةً
Ertinya : Sekiranya seorang yang melalui di hadapan orang yang sedang bersolat ini mengetahui apa jenis dosanya (lalu di hadapan orang solat) nescaya untuk berhenti menunggu empat puluh lebih baik dari lalu di hadapan orang solat ini, berkata perwai : aku tidak tahu samada Nabi menyebut EMPAT PULUH hari atau bulan atau tahun" (Riwayat Al-Bukhari) - source
aku rasa semua orang pernah rasa apa yang aku rasa. sesetengah orang ada pesen yang sangat tak faham bahasa bila bab hormat orang yang tengah solat. kadang aku otak aku ni terfikir jugak. takkan tak nampak orang tengah solat? orang tu manusia. manusia tu bukan kecik. besar mak orang, besar bapak orang. tapi, still buat tak faham bahasa.



ada orang yang dah nampak kawan dia tengah solat tapi, duk cakap-cakap dengan kawan tu. &…

tempek gambar dekat blog dan facebook.

hai awok awok yang comel dan katang sokmo. aku dah habis intersesi. yes. Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar :') lulus dengan cemerlang atau tak itu kerja Yang Maha Kuasa. aku ni mampu berdoa supaya semua lulus dengan cemerlang. jadi sementara jadi penanam anggur yang bertauliah, memang aku selalu kat sini. so please, jangan nak menyampah sangat dengan aku okay. sebab aku sayang korang.




tempek gambar sendiri kat blog memang ramai yang buat. termasuk aku sendiri. tapi, lately ni aku dah tak letak lagi gambar sendiri. sebab aku takut. aku takut kalau aku mati nanti, orang duk tengok gambar-gambar aku dekat blog ni. nanti sape yang nak tolong delete gambar-gambar blog aku ni? memang aku ada buat preparation di mana aku dah save password skali dengan email dekat tepon. supaya kalau Allah panggil aku nanti, ada orang boleh cek telefon aku dan tutup semua akaun yang aku ada.
aku tak lah nak bajet alim sangat. cuma tak tau lah kenapa sekarang baru rasa takut dengan sume ni. mungki…

berkawan dengan ex boyfriend/girlfriend?

hai kepada readers yang sentiasa comel dan hensem. kepada yang couple-couple, single mingle. semoga korang sentiasa gumbira. dah lama jugak tak bergeli-geli pasal cintan cintun ni sebab aku macam dah hilang point nak tulis pasal apa. lagipun dah lama tak join kelab couple. insaf weh. tak larat dah nak tanggung dosa. aku nak menanti love after marriage. hiks.


"Being friends with ur ex shows you two are mature enough to get over the fact that you weren't meant to be together."
so. apa korang rasa? berkawan dengan ex boyfriend/girlfriend okay ke? err. zaman sekolah dulu aku dah start couple masa form two lagi. oh please, aku bukan gatal. cuma, tergedik nak ikut kawan-kawan ada boyfriend. so, kalau nak dikirakan ex boyfriend ni memang banyak, kot. kot la kan. dulu main taram je sape-sape pun. sekarang je macam nak memilih. memilih untuk masa depan dan alam yang kekal abadi. haa, macam aku ni perfect sangat nak pilih-pilih. *abaikan*

tapi, setiap kali lepas clash mesti aku na…

diet la sangat tapi disiplin non ado!

hello may :) just another two weeks before intersession ends. yeayyy. tapi otak makin pening dengan consolidation. pheww. minggu depan memang busy nak gile! serius. kelas direct four hours. test two, quiz two, group project. hectic week. semoga hati tabah hadapi dan semoga hati senang nak terima pelajaran. insyaAllah :) actually takde apa sangat nak update tapi saja jelah gatal sebab rasa macam best. eh? pening pening pening >.<


lately ni selalu nak DIET! okay tipu. sebenarnya dari jamang dulu kala lagi aku cakap nak diet. tapi, selalu tak jadi sebab tak disiplin. hak hak hak. so, sekarang konon-konon joging tapi bila balik rumah makan tak hengat. hikss. kadang-kadang ibu memang sengaja dan sengaja masak sedap supaya aku makan. dan, sah-sah la godaan tu aku tak menahan. muahahaha.

tipulah kalau aku cakap tak nak kurus, tipulah kalau aku cakap tak jeles tengok orang lain boleh pakai baju macam-macam. nak-nak jamang sekarang yang orang duk pakai maxi dress. auwww. tergoda aii tau.…