09 December 2015

Bahagia


.Assalamualaikum.


I had nothing much to write before 2015 ends. People come and go as they please but my life still goes on. Nothing much to worry, nothing much to share any story (well maybe :P) I don't feel like turning to 26 by next year. Rasa macam budak-budak lagi. Perasan. Kadang-kadang la terasa macam dewasa tapi jarang sangat datang perasaan macam tu. Masih lagi blur kalau orang tanya "umur berapa dah?" Otak tak boleh nak cerna lagi bab umur sendiri.

The best thing I have been waiting for----my best-girl-friend is getting married earlier 2016! Yay! Orang cakap jadi pengapit lambat kahwin so please bukan aku jadi pengapit sebab dah dua kali aku jadi pengapit ni oi. Muahahaha. Tapi ada juga lah aku rasa risau dengan diri sendiri bab kahwin. Sikit je. Tak banyak sebab malas nak fikir sangat. Tu pun risau bila orang keliling aku yang tolong risaukan aku takde calon. Terima kasih lah makcik semua sebab tolong risau. Kurang sikit perasaan kerisauan saya ni ha. ^_^


Kahwin ni orang nampak bahagia pada perkataan bukan isi dalaman. Kita nampak orang tu bahagia tapi hakikat yang kena tempuh tak seindah yang kita sangka. Kadang-kadang kita cuma mampu mendengar dan memberi pandangan. Tapi, pandangan dari orang yang belum kahwin kepada orang dah berkahwin apalah sangat. Sebab diri sendiri tak merasai keadaan tu. Menasihati berdasarkan pengalaman orang sekeliling. Easy said than done.

Takde orang nak dugaan macam ni. Tapi sebagai kawan aku cuma mampu pesan, Allah sayang kamu. Sabar. Kuat. Walaupun aku sendiri belum tentu sekuat kau.

Ini mungkin entri terakhir untuk tahun ni. Maaf kalau mungkin ada mana-mana entri yang buat awak semua tersentap ke. Hihi. Maaf ye. Semoga sempat berjumpa tahun depan :)
terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

10 October 2015

Jaga Hati


.Assalamualaikum.


Dari semalam aku rasa nak menulis tapi sebab aku pun faham kalau menulis tengah mood swing memang habis segala isi dalam hati keluar. Muahaha, Dah sebulan lebih aku mereput kat rumah ni ha. Menyesal lah sikit resign awal tapi "feeling better" omputih cakap sebab tak kerja kat situ lagi. Mihmihmih.

Hm. Nak jaga hati orang ni susah. Hati sendiri pun tak terjaga. Yedak? Tapi takdelah kita buat bodoh je. At least kita cuba jugak nak jaga hati orang. Tapi kalau kita je cuba berbaloi ke? Akhir-akhir ni aku terfikir pasal ni. Aku tak puas lagi nak rasa tenang hati setelah "makan hati" lama sangat. Hoi sape suruh makan hati? Makan lah benda lain. Heh. Sekarang tetiba nak kena jaga hati orang, nak kena faham perasaan orang. Perasaan aku sekarang ni rasa macam nak hantuk kepala kat dinding pastu tersedar dari mimpi buruk. But too bad, it's a real life! Phew.

Kadang aku cakap sorang-sorang. Bukan gila lah Hahaha. Tapi lebih kepada nak positifkan diri sendiri. Sebab aku penat sangat dengan dugaan nih. Takkan malam-malam nak berendam air mata. Phui. Tapi aku ingatkan diri sendiri ujian dan dugaan adalah tarbiyah dari Allah.

Cuma aku terfikir, kalau aku sedaya upaya nak cuba faham orang kenapa orang tu tak boleh cuba jugak untuk faham aku? Aku ni takde perasaan atau apa? Atau mungkin kau rasa perasaan aku dah lari jauh dari aku?


Sebab aku masih punya hati, aku cuma mampu pujuk diri sendiri. Bersabarlah selagi mana mampu. :)

terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

23 July 2015

Resepi: Cornflakes Madu @ Honey Cornflakes


.Assalamualaikum.

Okay aku faham resepi ni bersepah dekat blog. Kau google je terus bermacam-macam blog yang share resepi, Eh tapi aku nak jugak share resepi yang lapuk yang semua orang dah tau. Hehe. Resepi asal aku dapat dekat blog Kak Ita. Sila la cari sendiri ye. Malas pulak aku nak tolong bagi link. Dan jujurnya aku pun tak ingat dah resepi asalnya macam mana. Muahahahaha.

Resepi ni aku memang guna untuk jual setiap kali musim Raya. Sila lah ikut step by step okay. Mostly aku tengok resepi guna butter sampai satu buku. I was like hehhh -.- Aku memang olah sehabis mungkin resepi ni ikut sedap anak tekak dan jugak bila customer cakap SEDAP! Gitew haaa.

Aku prefer guna NESTLE. Kellogs is fine tapi kena campur dengan NESTLE sebab Kellogs tu nipis sangat emping jagung tu. NESTLE tu tebal sikit so bila lepas bakar rasa kruk kruk tuh sangat osyemmmm. Muahahaha.


ni aku buat sendiri ehhh. mihmih

Cornflakes Madu @ Honey Cornflakes
(200++ biji)

Bahan-bahan:
500gm cornflakes (prefer NESTLE, kalau guna Kellogs campur juga dengan NESTLE)
*1/4 cawan butter (guna marjerin pun boleh)
*1/3 cawan gula perang
*3/4 cawan madu

Cara-cara:
1) Letak cornflakes dalam satu bekas yang besar.
2) Masukkan bahan yang bertanda * dalam periuk dan masak menggunakan api sederhana. Teruskan kacau hingga gula larut. Biar sejuk seketika.
3) Tuang adunan yang telak dimasak tadi ke dalam cornflakes. Kacau sampai semua rata (it takes time hehe)
4) Letak dalam cup, bakar suhu 160 darjah selama 10-15minit. *aku prefer 15minit sebab betul-betul kruk krak. 
5)Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.


Haaaa maaf la ye. Aku memang pesen tak pandai nak berbahasa tulis resepi. Tak faham mohon tanya dekat bahagian komen. Hahaha. Selamat mencuba! ;)




terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

22 July 2015

Getting Married


.Assalamualaikum.

Selamat Hari Raya semuaaaaa. Macam ada orang baca lagi blog ni ha. Muahahaha. Takpe takpe, Aku pun memang suka baca entri sendiri so macam; i-like-to-read-my-own-blog. LOL. Well, bila dah musim raya sure lah sedara ramai yang balik kan. Kalau tak balik pun memang sah-sah la pergi beraya sana-sini. Sebab masih lagi anak dara mak ayah, aku memang ikut jelah dieorang pergi jalan. Tahun ni memang kategori bernasib baik sebab tak banyak soalan "kak long bila lagi ni?"sambil kekening gitulah kan.

Cumanya, raya pertama adalah makcik-makcik cakap "nanti dapatlah menantu ni..." I take it as a dua ;) Tapi adalah jenis makcik-makcik yang risau sebab tengok aku tak berpunya lagi. Siap tanya dengan muka serius lagi. Aku memang gelak sakan laaa. Mana tahan tengok makcik-makcik yang serius tanya bab jodoh nih.

Bukan tak cari tapi tak jumpa yang ngam orang cakap. A bit choosy lah sebenarnya. Orang pesan jangan memilih tapi bila fikir balik, mana boleh macam tu. Nak hidup dengan suami bukan sebulan dua kan. Tak kan nak main rembat je mana yang berkenan. Nak la jugak tengok perangai, adab dengan mak ayah macam mana, solatnya macam mana. Dengan keadaan sekeliling aku yang macam-macam hal aku dengar lagilah buat aku rasa was-was. Hiks.


If and only if getting married is like a piece of cake, I will definitely asked my parents to get married earlier or maybe tomorrow. Hehe. Few months ago, I told my parents about this one guy. At first, they were just fine and I thought "fuhhhh finally, insyaAllah maybe he is the one" So I just let everything go with the flow until now.  

Lately, Ibu macam banyak pujuk mintak cari yang dekat-dekat je. Tak payah la jauh-jauh. Well, I'm the only girl dan Ibu cakap kalau aku kahwin dengan orang jauh memang habis banjir lah ibu abah menangis, Muahahaha. Okay tu ugutan manja gitu haaa. Mulanya aku macam tak ambik kisah sangat pun tapi bila sedara keliling pun macam tak setuju, abah pun memang tak bersuara langsung, aku jadi serba salah. Tsssk.

Aku selalu cakap. "Ibu, orang dekat-dekat tak dok nok ke along. Sume orang jauh" Haha. Ramai pulak yang nak kenenkan bila aku cakap macam tu. Sampaikan budak yang sekolah rendah tu pun nak suruh aku nikah dengan pakcik dia. Amboi. Kecik-kecik dah pandai kenenkan orang.

This topic is getting serious when I'm officially 25 years few days ago. Muahahaha. Gasak la hoiiii dengan soalan macam ni. Tambah pulak kawan baik yang selalu aku pegi mana-mana dengan dia dah nak kahwin. Dua hari lepas aku cakap "Ni tahun last kite jalan-jalan raya. Tahun depan aku duduk rumoh jelah sebab mu dokleh doh teman akuuuuu.." Walaupun aku cakap sambil gelak-gelak tapi memang maksudkannya. Sebak la jugak cakap macam tu. Keh keh keh.

Tahun depan doplohnam. Errr. Kbai.
terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

08 May 2015

Random Post #9


.Assalamualaikum.


Assalamualaikummmmm. Haihhh dah lama teringin nak update kononnya. Tapi gitulah. Sibuk gila kot. Eceh. Acah-acah busy je sebenarnya kannnn. Tapi serius, sejak seminggu sebelum start GST, sampailah sekarang memang kerja betul-betul. Baru nak feeling jadi pekerja lah gitu. Kebetulan pulak order makin banyak.

Kerja balik lewat petang dah, malam buat order. Pastu colleagues duk tanya "balik kerja buat order tak penat keeeee?" Weh ofkos lah penat gila. Tapi bila siap rasa puas hati. Biasala kerja dengan gaji tak seberapa ni so carilah side income kan. At least side income boleh tampung kos shopping. HAHAHA.

Well, dah masuk bulan kelima aku kerja. So far colleagues semua okay, Time buat kerja memang tekun lah duk hadap pc. Tapi time head admin buat lawak, aku gelak tak ingat dunia. Pernah sekali tu bos intai dari bilik sebab dengar aku gelak. Choi! Lupa pulak aku bos ada. Hehe.


Alhamdulillah, my life is getting better. Cuma taktau lah bila nak kurus sikit. Ayik menggemok aje kerjanya kan. Dekat office pulak wajib ada makanan dekat meja aku. Kalau tak nanti bosan! Hahaha. Okay tak tau dah nak tulis apa. Tunggu lah peram dulu dalam kepala baru update.
terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

14 March 2015

Tamat


.Assalamualaikum.

Ketika Zulaikha mengejar cinta Yusuf, makin jauh Yusuf darinya, ketika Zulaikha mengejar cinta Allah, Allah datangkan Yusuf kepadanya.
— 



Kalau nak bercakap soal cinta memang takkan pernah habis. There will always have ups and downs. Makin dikejar makin menjauh. Makin dikejar yang makin sakit adalah hati. Tak sayang ke hati sendiri? Tak nak jaga hati sendiri dah? Jaga hati sendiri dulu baru jaga hati orang lain. Kata aku lah. 

Tak pernah aku terfikir semua secepat ni. Tapi siapa aku nak persoal takdir yang Allah dah tentukan? Dan kalau aku bersedih sekalipun apa yang aku dapat? Nothing. So, saat tu aku dah nekad. Nekad terima apa adanya yang terjadi. Tapi tipulah kalau aku tak huru-hara sekejap cuma taklah over. Luckily I was in the office at that time. 

Dan nasib baik aku dapat kawan yang selalu ada dengan aku. Thank you girls! Setiap hari aku duk cakap nak kahwin. Mulut jelah. Dalam hati tu rasa tak nak pun. Pedih sangat rasanya. Aku cuma fikir kalau ada orang nak kahwin dengan aku tu pun dah lebih dari cukup. Hahahahaha. 



Dan untuk awak, selamat bertunang. =')


terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

14 February 2015

Random Post #8


.Assalamualaikum.


Apa kau rasa kalau tiba-tiba ada orang ajak kau kahwin? Orang tu tak pernah kau kenal secara betul pun. Kiranya macam kau kenal dekat Facebook je. Tu pun dah setahun lebih ada dalam friendlist kau. Biasanya korang duk like-like status ataupun gambar masing-masing je tapi tiba-tiba satu hari tu dia mesej kau, lepas tu terus cakap dia minat kau. Scary tak orang macam ni?


Lepas tu pulak orang yang dah berbulan-bulan lamanya tak contact kau tiba-tiba hantar mesej jugak. Hantar pulak gambar pasal jodoh. Tak ke haru hidup kau time tu kan? Konon acah buat tak tau tapi dalam hati punyalah gelisah gundah gulana. Menyampah kan?


Kadang tu pulak ada yang jenis susah nak faham. Susah nak faham yang kau memang tak boleh terima dia, He will always try to get close to you. Always. Even if you have no time to get on him. LOL.


Lagi haru bila geng single kau dah berkurangan. This is a bad news. Lol again. Sebab kau dan beberapa kawan kau yang lain still single, kau mintak tips dengan yang baru bertukar status. Kemain pulak kawan kau tu share tips kan? HAHA. Kemain jugak semangat kau tanya macam-macam. Sudahnya, kau tak buat jugak kan? Gitew.



Jadi, nak buat apa?
Aku pun tak tau.
HAHAHAHA.
terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

24 January 2015

Working.


.Assalamualaikum.

Selamat pagi! Mood rajin hari ni nak update la kononnya sebab tengok banyak sangat CPV Nufnang. Muahahahaha. Tapi sebenarnya lebih kepada BO-SAN. Fuh. Hari ni masuk sembilan belas hari dah kerja. Oh yessss, kalau ikutkan post minggu lepas tu sehari sebelum aku pergi interview. Dah masa nak habis interview, bos tanya bila boleh start kerja. Aku cakap jelah bila-bila pun boleh (puiii sebenarnya kalau boleh tak nak lah keesokan harinya sebab memang tak ready. blergh) and then the boss said "if that so, as soon as possible la kan? esok boleh?" Pertanyaan "esok boleh?"tu macam nak membunuh sangat aku rasa.

Ala, sebab aku kan dah setahun buat business kat rumah tup-tup on the spot masuk kerja. Tak ready dari segi mental lah katanya. Tapi hadap jugak lah sebab kekonon job hunting sangat hari tu kannnn.

Guess what? Working on Saturday! Blerghhh. Luluh sangat hati nak terima. Muahahaha. Tapi boleh laaaaa. Sabtu tak banyak sangat kerja sebab bank mana bukak. So, banyak kepada kerja filing aje. (Eh tapi ni tengah kerja jugak ehem. Haraplah bos taktau aku update blog di hari Sabtu yang sangat bosan ni :P)

sentapnyewww! 


Hari tu pepagi hari tetiba ibu cakap "bagus jugok bile keje doh ni. kurang-kurang baju kurung tu pakai jugok" SENTAP menusuk kolbu sangat ayat tu! Biasa yang selalu tegur pasal baju kurung ni sorang je (kenangan mengusik jiwa betul lah!)

But seriously life aku sistematik lah sekarang ni. Takde dah tengahari baru nak tercongok bangun dari katil, menggelupur nak jemur baju, nak kemas rumah. Kah! The old me ^_^

Tell you what, I had graduated early 2013 and hunted for a job in accounting field for almost one and a half year and once I got the job (now), I was like ERRRRRR WHAT IS THIS HUH? I NEVER KNOW THIS IN ACCOUNTING. LOL.



Lepas grad, memang risau sangat pasal kerja sebab memang rata-rata cakap accounting field memang susah nak dapat kerja and yes it was a TRUE STORY! Sebab most of the company nak yang ada pengalaman. Aku pulak memang tak lah nak ada pengalaman melainkan kau tanya sukatan tepung gula segala bagai tu. Masa dapat offer untuk job ni, aku tanya jugak boleh ke sebab aku memang takde pengalaman langsung tapi disuruh datang jugak. Alhamdulillah I am here, now. Cari pengalaman katanya.

First day masuk kerja aku dah pening kepala dari pagi sampai malamnya. Gila apa nak sumbat semua dalam otak pasal akaun dalam masa sehari selepas setahun lebih lari dari bidang akaun? First day sampai office, time tu jugak aku rasa nak angkat kaki. Tapi satu, aku fikir ibu abah. Aku kuatkan semangat nak datang kerja setiap hari pun sebab ibu abah. Acah-acah good girl la pulak ha.



Till we meet again! Assalamualaikum :)
terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

04 January 2015

2 0 1 5


.Assalamualaikum.

Assalamualaikum. Dah masuk tahun 2015 rupenyeeee. Dah berapa lama teringin nak update entri baru tapi macam tulah kan. Bila sibuk baking, memang tak terlayan pun semua benda, Bila rehat dari baking, memang membuta aje kerjanya takpun tengok tv sampai muntah, LOL.

Azam tahun lepas yang kekonon nak kahwin tu kannnn kita tunda tahun ni. Tengok lah macam mana pulak tahun ni kan. Muahahaha, Azam baru sure lah ada kan, cuma tak boleh nak reveal sangat. Takut nanti cakap tunjuk baik ke kannn. Muehehehe. Tahun lepas agak mencabar even kerja sendiri dari rumah tapi banyak benda belajar. Belajar dengan duit, belajar dengan masa. Masa yang paling susah sebab kadang tu tak tau nak arrange. Tapi, Alhamdulillah everything went well :)

Dua minggu terakhir bulan lepas ( December 2014 ), memang job hunting. Hantar resume sana-sini tapi gitulah, takde rejeki lagi. Tapi tadi baru dapat call untuk pergi interview esok. Harap semuanya berjalan lancar. Ecehwah. Time hantar resume semua, ibu ada jugak tanya mintak kat mana. Katanya, kalau luar Terengganu tak payah la. Sebab one thing for sure, aku takkan bertahan lama. Homesick aku tahap kritikal sangat. Parah weh.

I have lots of thing to write here tapi rasa macam tak perlu lah pulak. Rasa macam dewasa sangat sekarang, Malas sangat nak kat share kat public (konon lah tapi kat wechat kadang meroyan jugak haha)

Sekarang baru faham apa perasaan orang yang bertubi-tubi kena tanya soalan "bila lagi nak kahwin?" Seolahnya calon suami tu boleh dapat bila ; terlanggar bahu ke lepas tu barang jatuh lepas tu sesama nak kutip barang lepas tu eh nak tersentuh tangan pulak. Cliche dan sangat dramatik HAHA. Pembukaan tahun ni pun dah dapat soalan macam tu. Baru pembukaan tahun 2015. Macam mana nak hadap sampai betul-betul kahwin? Hahaha.

Fuh, Aku pasti makin banyak soalan pasal kahwin tahun ni. Tapi sejujurnya aku lagi perlukan kerja sekarang ni, Takde ke orang nak ambik aku kerja kat Terengganu ni? Lol. Nanti lepas dah kerja, barulah makcik semua boleh tanya soalan kahwin okay? Hahaha. Okay done for now. Nanti aku up lagi entri baru. Harap lah tahun ni rajin sikit :P
terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

Copyright© All Rights Reserved Puteri Iqa Izyan