Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2013

Nama Panggilan

Tadi aku tetiba terfikir pasal nama sendiri. Aku perasan yang aku memang dipanggil dengan semua nama yang aku ada. Cewah. Macam banyak aje hah. Tapi kira setiap orang berlainan. Orang ni panggil Iqa, orang tu panggil Puteri, orang tu panggil Izyan. Nasib tak panggil Binti dengan Mohamad je.

Iqa ni kira nama common lah. Mostly aku prefer orang panggil Iqa. Selesa sangat dah nama tu. Kalau panggil nama lain aku akan macam malu sikit. Entah pape.

Kalau Puteri ni dulu lecturer matrik ada yang guna. Tapi paling kerap guna time aku belajar kereta. Cikgu kat situ semua panggil aku Puteri. Segan woo. Rasa nak sembam muka kat tanah time tu. Awkward.

Izyan ni start masa Form 1. Time tu aku paksa rela duduk hostel pastu orang tak boleh panggil aku Iqa sebab dah ada nama Eka. Takut tertukar. Tapi kejap je lekat Izyan. Sudahnya Iqa jugak. Pastu ada jugak aku suruh bekas pakwe panggil Izyan. Tapi dia try panggil Izyan, aku buat dek. Tak perasan nama sendiri.


Kadang aku terfikir juga, orang yang na…

Calon Bakal Menantu

Kali ni lain macam geli nak taip entri ni. Tapi, taip jugak kan? Heh. Sekarang, dah ramai kawan yang nikah, anak jiran-jiran. Pastu sejak-sejak tahun nilah kan, Ibu banyak kali jugak lah tanya pasal boipren ni. Sebab dulu anak perempuan die ni boleh tahan miang duk boipren sane sini. Haha. Tak lawak pun kan? Nampak gedik je adelah haaa. Tapi steady je aku jawab tak.



Pastu pulak malu bertambah-tambah bila Ibu bukak cerita aku bawak balik boipren kat rumah dulu. First and last aku buat keje tu lepas kena marah. Huwaaaaa. Aku memang malas nak ajak kawan laki datang rumah. Kalau raya pun, aku pilih orang jugaklah sape yang boleh datang. Yang kawan dari kecik aku on. Kalau kawan yang sekarang ni aku seram lain macam nak ajak. Setakat tegur-tegur dalam facebook or sms tu boleh la.

Sekarang pun Ibu macam open sikit ah bila cite pasal wedding ni. Pastu siap bagitau lagi ciri-ciri calon bakal menantu. Ceitttt. Tapi problem jugak lah sebab orang yang aku suka jauh sangat lari dari Ibu pesan. Mu…

Rasuah Ke Macam Tu?

Sepanjang minggu lepas, abang-abang dan pakcik-pakcik TNB datang depan rumah nak betulkan balik aliran letrik ke mende tah. Termasuklah dalam rumah aku. So sebelum turn rumah aku, rumah jiran sebelah dulu. Sebab dieorang buat kerja lama sangat pastu pulak cuaca sekarang memang bahang tak terkata aku nampak dieorang sediakan air.

Dalam hati aku cakap " Ohhh, nanti kalau turn rumah aku, aku kena buat air jugak."

Beberapa hari lepas tu, baru turn rumah aku. Malam sebelumnya aku tanya semua orang dalam rumah.

" Doh kekgi kalu orang TNB mari, nok wak air ke gane? " *pahang dok? hahaha

Pakcik aku jawab " Dakyoh la. Kire macam rasuoh kekgi "

Abah jawab " Beli air kotok je... "

Aku pun diam. Rasuah? Hm. Sikit pun takde niat nak merasuah. Serius. Memang dah pesen, Tengok orang datang buat keje kat rumah kite sampai tahap baju boleh perah air peluh takkan aku nak kelip-kelip tengok? Setakat hulurkan air gitu aje.

Tadi aku tengok iklan kartun yang pasal r…