Skip to main content

Posts

Showing posts from 2014

Diet dan Gemuk

Dari dulu sampai sekarang mulut selalu cakap NAK DIET. Tapi bila nampak nasi, memang ke mana-mana lah NAK DIET aku tuh. Nak pulak sekarang ni baru tau yang pucuk ubi kayu masak lemak cili pada melampau sangat tahap kesedapan. Dua pinggan makan dengan nasi menggunung. Dasar nafsu serakah bab makan. Tu belum lagi bab makan nasi putih panas-panas dengan keropok keping tambah pulak kicap. Mak aihhhhh. Tengah menaip pun rasa meleleh air liur! Haaa.

Minggu lepas pergi KFC lepas tu order untuk feast bucket tapi tetibaaaaaaa nampak tiramisu tu macam sedap sangat je. Macam dah tergoda tahap tak boleh nak kontrol nafsu makan. Tudia. Aku pun mintak tambah lagi tiramisu. Terus ibu aku sound " mung ni doh la gemok pahtu makang bende gining pulok. koho gemok la mung.  kekgi bukan A je takmboh ke mung. ayoh die pon dok kenang ke mung! " Power dok ibu sound aku? Muahahahaha. Aku pun " hahahahahahaha dakpe. ye tahu along makan banyok "

Baru-baru ni jugak aku pergi besarkan sikit c…

Bakedbyiqa (Homebaker)

Salam Ramadan :)

Setelah beberapa bulan, minggu, hari duk pikir nak update blog akhirnya malam ni tergerak jugak nak update. Muehehehe. So, puasa amacam? So far aku tak tinggal lagi dan harapnya tahun ni dapat puasa penuh. Berharap jelah. Ehehe. Kalau ikutkan memang banyak sangat benda aku nak update tapi sebab dah banyak sangat tulah jugak menjadi sebab kenapa malas nak update. Boleh cenggitu? >.<

Sejak berhenti kerja kan (hehehe). aku start balik bisnes lama. Ala, bisnes kecik je uols. Sekadar masa lapang sementara menuggu kot ada mana-mana company kat Terengganu ni nak ambik aku kerja. Huahuahua. Walaupun macam dah tak nampak harapan je. Haih.

So, untuk makluman bisnes ni dah start awal tahun 2013 lagi. Kiranya dah lebih setahun setengah. Alhamdulillah it's getting better by day. Aku tak la bersungguh sampaikan tiap-tiap hari nak baking sebab aku kadang datang mood malas tu memang parahlah tahap kemalasan. Dan aku jugak takde lah nak buat account bagai walaupun belajar ac…

Doorgift

Hello June! Dah June dah eh. Bulan lepas takde update pape pon sebab busy sangattttt. Macam retis pulak. Tapi memang busy la jugak. Schedule pack. Wah. Macam retis lagi. Kakakaka. Sebenarnya order banyak so, sempat jeling-jeling jelah dashboard. Lagipun sekarang musim kenduri kahwin melimpah ruah. Lagi lahhhh takde mase.

Okay, bila cakap bab kenduri je mesti aku terus terfikir pasal "doorgift". Aku dengan ibu banyak jugak aaa komplen pasal doorgift. Sebab aku rasa kebanyakan doorgift sekarang ni ramai yang bagi barang-barang yang konon boleh buat kenangan. Tapi ce pikir la kan. Bagi pendapat aku la ni yang jenis tak suka membazir dengan barang cenggitu.  Kalau semua nak bagi barang macam kaca kecik-kecik, for sure dalam rumah bersepah. Aku pun dah banyak buang. Benda tu pun bukan boleh dapat harga murah sangat walaupun kita beli banyak. Tapi, ada jugak baiknya. Ada yang jenis suka menyimpan benda-benda cenggitu. Tapi kalau aku, memang tak. Hehehe.

Semalam aku pegi kenduri so…

Putus Asa

Beberapa hari lepas aku ada post gambar dekat wechat, lepas tu kawan aku komen ;
-- dah putus asa ke?
aku jawab
-- dah. kotttt.
aku sebenarnya tak pasti kenapa ada "kot" Hahahaha. Tapi biasalah kan, perempuan. Entah. Dah tahap pasrah sangat dah. Tapi rasa nya "putus asa" aku entah ke mana dah. 
hati aku ni tak taf langsung aku bagitau aaa. kadang rasa nak tumbuk diri sendiri. tapi tak mampu aaa sebab tak kuasa iols nak sakitkan diri sendiri. Kehkehkeh. 
kalau orang tanya kenapa aku boleh simpan perasaan bertahun-tahun, aku memang takde jawapan. aku sendiri pun kadang tak faham dengan diri sendiri. sepanjang bertahun-tahun ni ada jugak aku kenal dengan orang lain, cuba untuk selami orang lain gitulah lebih kurangnya kan. tapi akhirnya, balik pada yang sama. hahaha. k tak kelakor pon. 
aku cuma ada perasaan sebelum aku tau nanti dah habis grad -- dia kerja apa, macam mana life dia, macam mana penerimaan keluarga aku, keluarga dia, orang-orang keliling aku. tapi sung…

Tudung

Phewwwww, dah lama rasanya tak membebel. Walaupun blog dah tak semeriah dulu kan tapi tulah kalau dah suka menulis, nak tak nak ada jugak rasa nak menulis. Gitew. Rasa macam banyak benda nak cerita, banyak benda nak luah tapi malas. Main point memang malas. Lagipun dengan tragedi yang dah sebulan berlalu ni kadang buat hati rasa sayuuuuu sangat walaupun takde kaitan langsung. Mulanya aku tak ambik pusing semua pasal teori-teori yang dikeluarkan sampailah aku terjumpa blog brado kapak. Rajin pulak aku membaca kali ni. Muahahaha. Okay let's back to track.


Life is getting better. Well, I guess so. Sebulan ni aku rasa aku banyak fikir pasal diri sendiri. Fikir pasal kenapa aku macam ni, kenapa macam tu, kenapa aku tak buat ni. kenapa aku tak buat tu. Sampaikan aku rasa aku sepatutnya buat benda ni dah lama tapi Alhamdulillah Allah tu masih sayang. Allah masih tunjukkan jalan. Syukur. Aku cuma berdoa moga aku sentiasa istiqamah.

Beberapa minggu lepas aku cakap dengan abah aku.

"ab…

Bukan Macam Orang Lain

Life aku sekarang bukan macam orang lain. Walaupun aku bukan ada kerja tetap, ada pendapatan tetap tapi aku ada part time bisnes kat rumah. Kecik-kecik jelah. Persoalan kat sini bukan nak cerita pasal bisnes cuma cerita pasal kehidupan seharian. Gituuuu. Yelah, sebab kekadang aku takde masa pun nak enjoy. Nak keluar jejalan. Bukan sibuk sangat pun cuma aku banyak berehat. Bila sibuk sangat, aku takde masa nak rehat. Waktu tidur toksah cakap la. Memang kelaut wehhh. Kekadang sampaikan aku nak menangis sebab terlampau penat. Hehe. Dan bila ada waktu free, aku banyak tidur, search resepi. Search jelah. Nak buat, makan masa berbulan. Muahahahaha.



Lagi satu, soal duit. Mostly, sejak resign aku banyak bergantung pada duit bisnes sahaja. Nak keluar makan, nak pegi memana memang guna duit hasil bisnes sendiri je. Kalau bulan tu ada rezeki lebih, time tulah kekadang bagi award kat diri sendiri makan dekat mana-mana western restaurant kat area Terengganu. Biasa, time tulah aku ajak kawan aku ke…

Best friend forever dengan perkataan "TAK NAK"

Kadang-kadang untuk satu keadaan aku terlalu bestfriend forever dengan perkataan "TAK NAK". Sebab bila aku cakap tak nak dengan bersungguh-sungguh, maka memang aku tak nak lah walau dengan apa cara sekalipun. Dan bila mana aku terpaksa terima benda yang aku TAK NAK tu, aku akan memberontak dalam diam. Takpun aku banyak buat muka. Heh.

Ni yang aku duk risau sangat ni. Minggu lepas, aku mati-mati bangkang tak nak budak tu datang tidur rumah aku, tidur dengan aku. Walau sehari pun aku tak nak. Muahahaha. Gila kejam tak aku? Walaupun budak tu memang budak sangat tapi memang aku tak boleh go on langsung dengan budak tu.

Benda ni jarang sangat berlaku kat diri aku. Sebab kalau aku cakap tak nak sekalipun, bila dah dipujuk aku akan terima dengan rela hati jugak. Tapi bab budak tu datang nak tidur rumah memang aku tak boleh nak terima langsung. Memang la benda tu tak tau lagi jadi ke tak. Tapi, hati aku tetap tolak. Nampak kejam gila tapi sorry aku memang tak nak. HAHAHAHA


Random Post #8

Dear February, please be nice to me.

Cliche sangat weh post macam ni kat facebook setiap kali masuk bulan baru. Dulu aku selalu la jugak buat. Tapi bila fikir balik takkan nak buat setiap bulan. Annoying pulak kat diri sendiri. Heh. So macam biasa kalau tak tau nak update apa, taip > save, taip > save. That's all what I did.


Lepas balik dari KL sebelum CNY, memang agak sibuk jugak la. Sampaikan beberapa hari lepas, tapak kaki rasa sakit sangat, tak berdaya nak berjalan. Macam orang tua sangat dah rasa time tuh. Hehe. Baru nak masuk doplohpat. Takde maknenye nak tua lagiiiii. *sedapkanhati* Previous post cakap nak siapkan assignment. Haram tak siap sampai ke saat ni. Takde idea betul lahhhh. 
Alhamdulillah syukur sangat setiap rezeki yang dapat. Walaupun takde kerja tetap lagi, tapi boleh lagi hidup dengan bisnes kecik-kecik. Giteww. I am looking forward for another step but still in progress. Maybe next year insyaAllah. Who knows? :)
Till then xoxo

Tak tau nak letak tajuk apaaaaaa. Hehe

Holaaaaa everibadeh. Aku tengah bertungkus lumus siapkan assignment kawan-kawan mak aku. Dah lama dapat tapi gitulah.. kerja last minit. Macam biasa. Pening jugak aaa kepala nak fikir semua. Mana aku ingat segala bagai tenses tu. Grammar pun asyik kelaut aje aku ni. Gigih pulak sekarang belek kamus, google pasal tenses. Dan agak-agak berapa upah aku nak kutip dari semua kawan mak aku ni?

cantik kannnnn. aku tengah berangan nak buat ni jadi wedding crown. old skewl sangat lah crown yang biasa tu. kehkehkeh. 
Berbalik pada topik asal, aku nak kena siapkan at least malam esok. Ada lagi dua assignments yang tak siap ni. Sebab Ahad busy pegi sana-sini, Isnin sampai Rabu aku kat KL. Lepas balik KL nak kena siapkan order lagi. Haaa tudia. Time busy. Time tak busy, melantak je kerja aku sampai semua baju tak muat dah. I need new clothessssssss please. 
Lepas tu pulak sejak aku sampaikan niat nak kahwin, dan parents aku dah syak siapa orang tu memang aku asyik kena perli. Mula-mula mak aku mac…

Resepi Eggless Moist Chocolate Cupcakes @ Cake Yang Sedappppp Sangat!

kualiti gambar tepon terukkkk ahaha
Dah lamaaaa tak share resepi. Resepi ni time kerja dulu ye. Ekekeke. Ni eggless moist chocolate cupcakes. Simple sangat dan super duper sedap bila dah sejukkan dalam peti. So kali ni nak bagi resepi dan step by step sekali dengan tips la. Cewahhh tips katanya haaa. Let's start!
Bahan-bahan *1 cawan tepung gandum *1/2 cawan serbuk koko *2 sudu besar tepung susu *1 sudu kecil serbuk penaik *1/3 sudu kecil serbuk soda bikarbonat ( jangan lebih nanti pahit ) 3/4 cawan gula halus secubit garam 1 cawan air sejuk dari peti ais 1/2 cawan minyak ( bukan betul-betul setengah. kiranya macam 3/4 daripada setengah cawan ) 1 sudu kecil esen vanila 1/2 sudu besar cuka ( kalau takde cuka time tu boleh ganti dengan perahan lemon )
Cara-cara 1) Ayak bahan bertanda * dan campur gula, garam. Lepas tu gaul sebati dalam satu bekas. Gaul guna garfu boleh, guna tangan pon boleh. Tapi tolong pastikan basuh dulu tangan ye. Gaul betul-betul sebati sampai semua bahan kering…

Tak faham

Aku tak faham apa orang keliling nak. Aku cuba cari yang terbaik. Yang baik-baik tapi selalu kena halang. Aku tak faham. Nak apa lagi? Penat macam ni.


Tell me how? Nak baik, aku cari baik. Bila ada, ditentang bagai nak rak. Kerana apa? Politik? Stupid. Boleh tak aku nak cakap kuat-kuat jangan pentingkan politik? Politik tu takkan bawak pergi masuk kubur pun. If and only if I can tell you this.

Penat jaga hati orang lain lagi penat nak jaga hati sendiri. Aku tak mampu dah nak keluarkan air mata. Menangis dalam hati mampulah. Kalau aku ada kudrat, lama dah aku lari dari Malaysia ni. Bermacam hal.


Random #7

Baru ni aku belek semua entri lama. Biasa kalau ada masa banyak jelah belek-belek entri lama. Tapi sebenarnya lebih kepada sebab ada adik blogger yang tegur kat facebook chat. Rasanya dia google nama aku kot. Ehe. Aku pun sama naik duk google nama sendiri. Lepas tu macam-macam lah yang keluar. Pernah kena review sana-sini. Tu aku rasa pengalaman paling osem sepanjang blogging. Dulu la. Long time ago. Tapi sekarang aku banyak update bajet-orang-baca gitu aje. Aku pun dah jarang nak baca-baca entri orang lain kecuali aku tengok dekat sidebar sendiri.


Jujurnya, ramai yang tolong aku naik dalam dunia blogging. Sebab dulu memang aku fikir untuk side income jugak. Tapi lama-lama blogging ni makin bosan. Perasan tak? Yang best still lagi best. Tapi aku dah rasa banyak yang suam kuku. Atau aku sebenarnya dah takde mood sangat blogging. Heh.
Kadang dah macam kehabisan idea nak tulis pape. So rasanya lebih kepada cerita pasal diri sendiri. Lagipun kalau free banyak sibuk kat dapur. Ececece. Sib…

Dua Kosong Satu Empat

Akhirnya setelah berkira-kira nak update entri baru untuk tahun baru, makanya rajin jugak hari ni. kekeke. Feeling bajet retis aaa ayat cenggini ha. blergh. So, acane tahun baru? Kalau aku ni penuh dengan azam baru jelah setiap tahun. Tapi yang tengah hangat azam sekarang, bangun awal pagi. Heh. Apakah aku asyik bangun lambat sebelum ni? :O Okay abaikan.

“You can’t push anything to happen if you can’t push a blanket off your body at fajr.” *deep*
Permulaan tahun ni semua baik. Alhamdulillah. Cuma still lagi cari kerja dekat area Terengganu ni. Tanak lah duduk jauh macam hari tu lagi. Pheww. Lagi happy bila dapat tahu ramai lagi kawan yang nak kawen tahun ni. Aku? Doakan tahun ni jugak eh. Kakaka. Gatal. Ibu dah warning siap-siap, cari kerja dulu. >_<
Semalam dah kantoi dengan ibu. Macam-macam expectation Ibu bagi sampaikan aku terpaksa cakap " sumpah along tak couple pun dengan dia. Along kawan je.." Muka aku kalau malu memang nampak gila. Bhahahaha. Memang Ibu syak aaa.…