18 August 2014

Diet dan Gemuk


.Assalamualaikum.



Dari dulu sampai sekarang mulut selalu cakap NAK DIET. Tapi bila nampak nasi, memang ke mana-mana lah NAK DIET aku tuh. Nak pulak sekarang ni baru tau yang pucuk ubi kayu masak lemak cili pada melampau sangat tahap kesedapan. Dua pinggan makan dengan nasi menggunung. Dasar nafsu serakah bab makan. Tu belum lagi bab makan nasi putih panas-panas dengan keropok keping tambah pulak kicap. Mak aihhhhh. Tengah menaip pun rasa meleleh air liur! Haaa.

Minggu lepas pergi KFC lepas tu order untuk feast bucket tapi tetibaaaaaaa nampak tiramisu tu macam sedap sangat je. Macam dah tergoda tahap tak boleh nak kontrol nafsu makan. Tudia. Aku pun mintak tambah lagi tiramisu. Terus ibu aku sound " mung ni doh la gemok pahtu makang bende gining pulok. koho gemok la mung.  kekgi bukan A je takmboh ke mung. ayoh die pon dok kenang ke mung! " Power dok ibu sound aku? Muahahahaha. Aku pun " hahahahahahaha dakpe. ye tahu along makan banyok "

Baru-baru ni jugak aku pergi besarkan sikit cincin. Balik je rumah aku cakap kat ibu " hmmmm rase macam nok gi operate jari je bagi kurus sket " Ibu tengok aku terus cakap " huhh baik mung gi operate mulut biar kecek sket dok makan banyok hahahahaha " Sabor jelah ibu ni -___-

Aku pernah nak start atkins tapi hmm gitulah. Aku siap print lagi apa yang boleh makan dan tak boleh makan time induction. Tapi aku dah selamat buang pon. Kahkahkah. Aku tengah plan nak start balik joging macam dulu tapi setakat ni joging dalam mimpi je mampu. TT____TT Banyak sangat dah baju aku tak muat. Sampaikan aku tahap malas nak keluar rumah sebab malas nak hadap almari nak pilih baju. Kalau terpaksa sangat, aku guna baju sama je. Aku harap impian aku nak jog balik tercapai! Muahahaha
terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

07 July 2014

Bakedbyiqa (Homebaker)


.Assalamualaikum.

Salam Ramadan :)

Setelah beberapa bulan, minggu, hari duk pikir nak update blog akhirnya malam ni tergerak jugak nak update. Muehehehe. So, puasa amacam? So far aku tak tinggal lagi dan harapnya tahun ni dapat puasa penuh. Berharap jelah. Ehehe. Kalau ikutkan memang banyak sangat benda aku nak update tapi sebab dah banyak sangat tulah jugak menjadi sebab kenapa malas nak update. Boleh cenggitu? >.<

Sejak berhenti kerja kan (hehehe). aku start balik bisnes lama. Ala, bisnes kecik je uols. Sekadar masa lapang sementara menuggu kot ada mana-mana company kat Terengganu ni nak ambik aku kerja. Huahuahua. Walaupun macam dah tak nampak harapan je. Haih.

So, untuk makluman bisnes ni dah start awal tahun 2013 lagi. Kiranya dah lebih setahun setengah. Alhamdulillah it's getting better by day. Aku tak la bersungguh sampaikan tiap-tiap hari nak baking sebab aku kadang datang mood malas tu memang parahlah tahap kemalasan. Dan aku jugak takde lah nak buat account bagai walaupun belajar account. Malas. That's it. Sepatutnya aku start dari awal lagi so boleh jugak tahu cash flow sepanjang bisnes ni. Tapi hmmm.


Aku tak banyak lagi masuk kelas baking so banyak jugak yang aku tak tau lagi. So, mana yang aku tau buat, insyaAllah boleh diusahakan. Gitew haaa. 


Ni antara yang aku buat la. Decoration yang biasa boleh laaaa. tapi kalau nak yang kebabooooom kena la order dengan pakar. Kannn?

Untuk raya kali ni pun sangat-sangat gembira dan puas hati sebab melebihi dari tahun lepas. Tak pulak expect macam tu. So, kalau tahun lepas agak huru-hara sebab tak tau nak manage masa tapi tahun ni rilek cool je siapkan order biskut raya sebab dah faham macam mana nak manage masa supaya sistematik. Pergh. Skema sungguh =.=' Dan nampaknya tahun ni dah kena start sediakan duit raya. Hehehe.

Untuk bisnes aku ada buat instagram. Korang boleh follow kalau nak. Kalau nak la. Tapi mostly services hanyalah untuk warga sekitar daerah Kuala Terengganu, Marang dan Hulu Terengganu sahaja. Postage only available for dry food (cookies and bars). Instagram ni baru lagi buat. Dulu bercampur aduk dengan personal tapi rasa macam takde privacy lah pulakkk. IG : bakedbyiqa

Biasanya aku akan masukkan sekali segala maklumat bila post gambar. Tapi ada jugak tak. Lately ni pun dah malas. Tapi, kalau ada apa-apa nak tanya boleh whatsapp/sms je. Tak payahlah call kan. Tak selesa. Hahaha. Lepas tu pulak kalau boleh jangan lah lewat malam ataupun awal pagi sangat nak whatsapp/sms. Memang lah kadang tu aku online je tapi privacy la. Kita pun ada waktu-waktu privacy. Takkan doplohpat jam nak dengan customer. Kita ada family, ada kawan. Selalu tengok bakers lain dekat ig bagi penjelasan pasal ni. Yela sebab kadang customer ni nak suruh kita reply lajuuuuuu je. Macam bakers tu kena layan dia doplohpat jam. Ada yang faham tu memang sangat bagus. Tapi biasalahkan, ada jugak yang tak faham. Lambat reply pun nak marah-marah. Haih laaa.

Dan sesungguhnya bila jarang update memanglah kena panjang. Ni entah bila pulak nak update. Bulan depan jawabnya. Takpun lagi dua bulan. Heh. Oh ya, terima kasih sebab still ada yang follow. Haha. Ni mesti sebab resepi lama. Dah lama tak masukkan resepi apa-apa pun. Malas kemainnnnn. Lepas ni ingat nak buat auto post untuk resepi lah pulak. Ekekekeke. Harapnyaaaaaaa >_~

Okay dah. Selamat berpuasa! :)
terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

01 June 2014

Doorgift


.Assalamualaikum.

Hello June! Dah June dah eh. Bulan lepas takde update pape pon sebab busy sangattttt. Macam retis pulak. Tapi memang busy la jugak. Schedule pack. Wah. Macam retis lagi. Kakakaka. Sebenarnya order banyak so, sempat jeling-jeling jelah dashboard. Lagipun sekarang musim kenduri kahwin melimpah ruah. Lagi lahhhh takde mase.

Okay, bila cakap bab kenduri je mesti aku terus terfikir pasal "doorgift". Aku dengan ibu banyak jugak aaa komplen pasal doorgift. Sebab aku rasa kebanyakan doorgift sekarang ni ramai yang bagi barang-barang yang konon boleh buat kenangan. Tapi ce pikir la kan. Bagi pendapat aku la ni yang jenis tak suka membazir dengan barang cenggitu.  Kalau semua nak bagi barang macam kaca kecik-kecik, for sure dalam rumah bersepah. Aku pun dah banyak buang. Benda tu pun bukan boleh dapat harga murah sangat walaupun kita beli banyak. Tapi, ada jugak baiknya. Ada yang jenis suka menyimpan benda-benda cenggitu. Tapi kalau aku, memang tak. Hehehe.

Semalam aku pegi kenduri so doorgift yang dapat semua makanan. Kiranya memang tak membazir pon weh doorgift tu. Biasanya kalau dapat kipas ke dan yang seangkatan sure buang sebab dah banyak sangat simpan. Muahahahaha. Tapi ada jugak yang simpan contohnya surah Yassin, tasbih. Tapi aku suka gila kalau dapat tasbih. Biasa aku simpan tasbih yang cantik-cantik. Errrr simpan je ke? *tersedak*


Tapi, main point kat sini aku nak cite pasal doorgift lain sebenarnya. Hehehe. Macam ni. Semalam kat kenduri ada satu sudut khas tulis "DOORGIFT" Cantikkkkk memang cantik. So, bila nampak sighboard macam tu apa korang rasa? Dengan doorgift simple tapi ala vintage style, sure meleleh air liur nakkkk!! Kannn. Memula aku sampai, aku tengok jelah. Tak tau boleh ambik ke tak. Lagi pulak ade penjaga yang cantik manis kat situ. So, aku pegi dessert table dulu, photo booth dulu lepas tu makan sebab lapor sangat.

Bila semua dah siap makan, pegi lagi kat tempat tadi. Sebab ada satu tempat khas untuk doorgift, dessert table dan jugak photo booth. Tetiba semua orang pegi kat tempat doorgift. Mak pengantin suruh lah penjaga cantik manis tu bagi kat semua orang. Tapi, aku perasan tetiba air muka penjaga tu berubah. Macam serba salah nak bagi ke tak. Tapi muka terpaksa je bagi. Aku pun apa lagi, pegi la jugak nak ambik. Muahahahaha. Tapi yang sedihnya doorgift aku tu hilanggggggggg!

Bila dah hilang aku pun tergedik pegi mintak. "nak satu lagi boleh?" Kemahennnn ayu cakap. Lepas tu penjaga tu cakap " Errr sebenarnya doorgift ni untuk kawan pengantin lelaki SAHAJA!" Okay mak sentap. Mak pun blah lelaju. Malu. Kahkahkah. Aku pun bagitau kat ibu. Sebab pelik okay. Nak bagi dekat kawan pengantin lelaki je tapi kau pegi letak dekat public yang ramai tetamu datang. Pastu kalau tetamu nak, kau nak cakap lagi "NI UNTUK KAWAN PENGANTIN LELAKI JEEEE" 

Lepas tu pulak ada budak kecik nak. Nasib baik kiteorang ada dua lagi doorgift tu so bagilah kat budak tu satu. Tak faham aku. Aku takdelah nak sentap sangat sebab tak dapat lepas dah hilangkan cuma aku rasa benda macam tu tak payah lah nak letak public tapi hanya untuk KAWAN PENGANTIN LELAKI SAHAJA. Nilah satu-satunya kenduri yang aku pernah pegi ada servis pilih kasih cenggitu. Pilih kasih eh? Kekeke.


Tapi macam-macam hal jugak lah kenduri semalam. Entah aku tak faham yang pesen nak kahwin tapi tak pandai nak jaga hati family sendiri. Nak menjaga hati mertua lebih sangat sampai buat tak kisah dengan family sendiri. Aku memang ah tak kahwin lagi. Muda lagi kot. Hahaha. Tapi benda yang kena ambik tahu, kena jugak. Hah amende dah aku cakap.

Sekian sahaja luahan hati untuk awal Jun. Phewwww
terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

29 April 2014

Putus Asa


.Assalamualaikum.


Beberapa hari lepas aku ada post gambar dekat wechat, lepas tu kawan aku komen ;

-- dah putus asa ke?

aku jawab

-- dah. kotttt.

aku sebenarnya tak pasti kenapa ada "kot" Hahahaha. Tapi biasalah kan, perempuan. Entah. Dah tahap pasrah sangat dah. Tapi rasa nya "putus asa" aku entah ke mana dah. 

hati aku ni tak taf langsung aku bagitau aaa. kadang rasa nak tumbuk diri sendiri. tapi tak mampu aaa sebab tak kuasa iols nak sakitkan diri sendiri. Kehkehkeh. 

kalau orang tanya kenapa aku boleh simpan perasaan bertahun-tahun, aku memang takde jawapan. aku sendiri pun kadang tak faham dengan diri sendiri. sepanjang bertahun-tahun ni ada jugak aku kenal dengan orang lain, cuba untuk selami orang lain gitulah lebih kurangnya kan. tapi akhirnya, balik pada yang sama. hahaha. k tak kelakor pon. 

aku cuma ada perasaan sebelum aku tau nanti dah habis grad -- dia kerja apa, macam mana life dia, macam mana penerimaan keluarga aku, keluarga dia, orang-orang keliling aku. tapi sungguh, pada awalnya mak aku memang tak boleh terima langsung. tapi entahlah. hati sorang mak. mestilah nak terbaik untuk anak. mak aku cakap, dia baik. kahkahkah. okay. memang pun. maksud aku, sepanjang aku kenal nilah kan -- solat tu jaga lagi, dia baik sangat dengan family, dan aku lagi senang sebab dia hormat perempuan yang mana tak penah pun cuba nak bercakap bukan-bukan dengan aku apatah lagi acah-acah nak pegang ke, tersentuh ke. not at all. Alhamdulillah for that. Dan sebab tu, aku banyak mintak dekat Allah kalau dia yang terbaik, yang boleh jaga aku dunia akhirat maka permudahkan. 

aku tak bercinta apatah lagi nak declare couple bagai. dan dia, aku tak tahu apa perasaan dia. mungkinlah, kita-kita ada cakap sesuatu yang ke masa depan tapi benda belum tentu. aku cuma anggap dia kawan lelaki yang rapat. bukan takde kawan lelaki lain yang rapat tapi this one might be a bit special. might be. masa depan belum tentu nya jalan cerita macam mana. panjang lagi nak melangkah. dan kalau Tuhan takdirkan cerita ni sampai tahap ni saja, maka redha. dan kalau Tuhan takdirkan sebaliknya, aku akan jadi the happiest princess in this world. Hikhikhik. 


dia tau apa aku rasa. cuma aku, tak tau apa dia rasa. dan sebab itu, aku cuma selalu cakap pada diri sendiri -- kalau ada jodoh nanti, ada lah. I just go with the flow.

walaupun kadang, emo. Muahahahahaha.
terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

09 April 2014

Tudung


.Assalamualaikum.

Phewwwww, dah lama rasanya tak membebel. Walaupun blog dah tak semeriah dulu kan tapi tulah kalau dah suka menulis, nak tak nak ada jugak rasa nak menulis. Gitew. Rasa macam banyak benda nak cerita, banyak benda nak luah tapi malas. Main point memang malas. Lagipun dengan tragedi yang dah sebulan berlalu ni kadang buat hati rasa sayuuuuu sangat walaupun takde kaitan langsung. Mulanya aku tak ambik pusing semua pasal teori-teori yang dikeluarkan sampailah aku terjumpa blog brado kapak. Rajin pulak aku membaca kali ni. Muahahaha. Okay let's back to track.


Life is getting better. Well, I guess so. Sebulan ni aku rasa aku banyak fikir pasal diri sendiri. Fikir pasal kenapa aku macam ni, kenapa macam tu, kenapa aku tak buat ni. kenapa aku tak buat tu. Sampaikan aku rasa aku sepatutnya buat benda ni dah lama tapi Alhamdulillah Allah tu masih sayang. Allah masih tunjukkan jalan. Syukur. Aku cuma berdoa moga aku sentiasa istiqamah.

Beberapa minggu lepas aku cakap dengan abah aku.

"abah, cantiklah xxx ni pakai tudung labuh. along rasa nak try la pakai macam ni"

"ehhh pakai lah long. abah setuju"

*senyum*

Aku taklah pakai tudung labuh. Aku pakai bawal biasa aje. Kadang aku pin kiri kanan, kadang aku jatuhkan straight je lepas tu pin. Dah lama dah aku rasa tak selesa sangat kalau pakai tudung atas paras dada. Aku rasa pelik, rasa tak selesa sangat-sangat. Sebab tu sekarang aku pakai biasa aje. Jadinya, lepas cakap macam tu kat abah, aku fikir kejap pastu kebetulan aku bukak facebook kakak tu. Aku nampak dia jual handsock. Aku pun beli. Rupanya kakak tu ada page lain jugak. Aku bukak page tu aku tengok tudung-tudung bidang besar. Lama aku fikir, aku pun beli. Memang minggu tu aku tak sabar betul nak dapat parcel tu. Bila aku dah dapat, aku cuba pakai tudung tu. Bila dah pakai, aku rasa macam cantikkkkk gila. HAHAHA. Over tak? :P

Entah lah, aku rasa satu perasaan yang lain. Lain dari biasanya. Tapi aku tak pun pakai lagi tudung tu. Baru lepas basuh, sangkut je. Aku still lagi pakai bawal biasa. Cuma aku biasakan untuk jatuhkan tudung ke bawah. Kiranya tak pin lah. Kalau pin pun bila kena kemas-kemas sikit.

Aku nak belajar pakai tudung lagi. Maksud aku pakai tudung secara total. Aku bukan baik sangat pun. Aku nak pakai tudung walapun keluar depan rumah. Aku cuba. Sebab memang aku tak penah buat selama ni. Aku rasa panas sangat memulanya. Berpeluh dibuatnya dengan keadaan cuaca panas sekarang ni. Kadang aku rasa malu. Malu sebab tak penah pakai tudung keluar depan rumah, tetiba kali ni pakai. Orang tanya aku " pakai tudung nak pegi mana? " Aku senyum je. Cakap " tak pegi mana-mana lah "

Aku tak tahu kenapa aku rasa malu. Mungkin sebab aku tak penah langsung buat selama ni. Bila aku rasa rimas pakai tudung keluar depan rumah, aku cuba cakap kat diri sendiri " takpe. panas sini aje. kat neraka lagi panas. sabar."

Tetiba aku rasa nak menangis lahhhhhh pulak. Hahaha. Aku takut kalau aku lalai lagi. Sekarang pun aku masih lagi cuba. Masih lagi paksa diri untuk buat benda wajib ni. Mohon hati ini istiqamah :')
terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

27 February 2014

Bukan Macam Orang Lain


.Assalamualaikum.

Life aku sekarang bukan macam orang lain. Walaupun aku bukan ada kerja tetap, ada pendapatan tetap tapi aku ada part time bisnes kat rumah. Kecik-kecik jelah. Persoalan kat sini bukan nak cerita pasal bisnes cuma cerita pasal kehidupan seharian. Gituuuu. Yelah, sebab kekadang aku takde masa pun nak enjoy. Nak keluar jejalan. Bukan sibuk sangat pun cuma aku banyak berehat. Bila sibuk sangat, aku takde masa nak rehat. Waktu tidur toksah cakap la. Memang kelaut wehhh. Kekadang sampaikan aku nak menangis sebab terlampau penat. Hehe. Dan bila ada waktu free, aku banyak tidur, search resepi. Search jelah. Nak buat, makan masa berbulan. Muahahahaha.



Lagi satu, soal duit. Mostly, sejak resign aku banyak bergantung pada duit bisnes sahaja. Nak keluar makan, nak pegi memana memang guna duit hasil bisnes sendiri je. Kalau bulan tu ada rezeki lebih, time tulah kekadang bagi award kat diri sendiri makan dekat mana-mana western restaurant kat area Terengganu. Biasa, time tulah aku ajak kawan aku keluar. Hehe.

Tapi kekadang, ramai je kawan-kawan ajak pegi sana-sini bila weekend. Tapi sungguh, kadang weekend tu bukan bermakna weekend sangat pun bagi aku. Dan kekadang tu, bila diajak aku tengah semput duit. Kekekeke. Yelah, bila keluar aku kena jugak keluar duit minyak, duit makan. Dan memang tak mintak dengan abah pun semua duit tu. Kecuali minyak. Tu pun bila dah terdesak sangat.

Aku bukan nak berkira sangat cuma bila bab duit aku kena banyak menyimpan. Aku tak boleh sangat nak enjoy, nak beli macam-macam. Sekarang bila ada duit lebih, aku akan beli barang-barang untuk buat kek dulu. Semua tu lagi penting bagi aku sebab tu je sumber pendapatan yang tak seberapa sekarang ni. Tapi bila rezeki lebih, aku biasa beli dress untuk diri sendiri. Tu pun cari yang bajetttt je. Muahahaha


Aku tak sampai hati nak tolak kawan-kawan ajak enjoy tapi aku kena jugak fikir untuk diri sendiri. Aku tak boleh nak enjoy sangat pun sekarang. Dulu yelah, nak pegi memana mintak je duit kat abah. Sekarang segan dah lah nak mintak duit kalau nak pegi enjoy.

Aku pun selalu jugak terfikir bila aku nak konsisten sikit hidup ni. Haha. Tapi itulah kan, Tak boleh nak ikut suka hati lagi. Lagipun aku tengah duk gigih cari rejeki guna jalan ni. Jadi memang perlu pengorbanan. Kadang-kadang, aku tak ikut pun family pegi memana sebab ada komitmen lain. Kalau dulu sebelum masuk dalam bisnes ni, boleh je ikut pegi memana. Sekarang, tak. Sedih jugak la sikit.

Okay, got to goooo



terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

17 February 2014

Best friend forever dengan perkataan "TAK NAK"


.Assalamualaikum.


Kadang-kadang untuk satu keadaan aku terlalu bestfriend forever dengan perkataan "TAK NAK". Sebab bila aku cakap tak nak dengan bersungguh-sungguh, maka memang aku tak nak lah walau dengan apa cara sekalipun. Dan bila mana aku terpaksa terima benda yang aku TAK NAK tu, aku akan memberontak dalam diam. Takpun aku banyak buat muka. Heh.

Ni yang aku duk risau sangat ni. Minggu lepas, aku mati-mati bangkang tak nak budak tu datang tidur rumah aku, tidur dengan aku. Walau sehari pun aku tak nak. Muahahaha. Gila kejam tak aku? Walaupun budak tu memang budak sangat tapi memang aku tak boleh go on langsung dengan budak tu.

Benda ni jarang sangat berlaku kat diri aku. Sebab kalau aku cakap tak nak sekalipun, bila dah dipujuk aku akan terima dengan rela hati jugak. Tapi bab budak tu datang nak tidur rumah memang aku tak boleh nak terima langsung. Memang la benda tu tak tau lagi jadi ke tak. Tapi, hati aku tetap tolak. Nampak kejam gila tapi sorry aku memang tak nak. HAHAHAHA



terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

11 February 2014

Random Post #8


.Assalamualaikum.

Dear February, please be nice to me.

Cliche sangat weh post macam ni kat facebook setiap kali masuk bulan baru. Dulu aku selalu la jugak buat. Tapi bila fikir balik takkan nak buat setiap bulan. Annoying pulak kat diri sendiri. Heh. So macam biasa kalau tak tau nak update apa, taip > save, taip > save. That's all what I did.


Lepas balik dari KL sebelum CNY, memang agak sibuk jugak la. Sampaikan beberapa hari lepas, tapak kaki rasa sakit sangat, tak berdaya nak berjalan. Macam orang tua sangat dah rasa time tuh. Hehe. Baru nak masuk doplohpat. Takde maknenye nak tua lagiiiii. *sedapkanhati* Previous post cakap nak siapkan assignment. Haram tak siap sampai ke saat ni. Takde idea betul lahhhh. 

Alhamdulillah syukur sangat setiap rezeki yang dapat. Walaupun takde kerja tetap lagi, tapi boleh lagi hidup dengan bisnes kecik-kecik. Giteww. I am looking forward for another step but still in progress. Maybe next year insyaAllah. Who knows? :)

Till then
xoxo

terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

24 January 2014

Tak tau nak letak tajuk apaaaaaa. Hehe


.Assalamualaikum.

Holaaaaa everibadeh. Aku tengah bertungkus lumus siapkan assignment kawan-kawan mak aku. Dah lama dapat tapi gitulah.. kerja last minit. Macam biasa. Pening jugak aaa kepala nak fikir semua. Mana aku ingat segala bagai tenses tu. Grammar pun asyik kelaut aje aku ni. Gigih pulak sekarang belek kamus, google pasal tenses. Dan agak-agak berapa upah aku nak kutip dari semua kawan mak aku ni?

cantik kannnnn. aku tengah berangan nak buat ni jadi wedding crown. old skewl sangat lah crown yang biasa tu. kehkehkeh. 

Berbalik pada topik asal, aku nak kena siapkan at least malam esok. Ada lagi dua assignments yang tak siap ni. Sebab Ahad busy pegi sana-sini, Isnin sampai Rabu aku kat KL. Lepas balik KL nak kena siapkan order lagi. Haaa tudia. Time busy. Time tak busy, melantak je kerja aku sampai semua baju tak muat dah. I need new clothessssssss please. 

Lepas tu pulak sejak aku sampaikan niat nak kahwin, dan parents aku dah syak siapa orang tu memang aku asyik kena perli. Mula-mula mak aku macam tak restu atas sebab-sebab tertentu yang mana aku tak boleh terima. Hehe. Tapi bila lama-lama mak aku dah macam okay la jugak. Cuma bersyarat jugak la. Muahahaha. Kesian betul aku. Susah jugak nak slow talk dengan mak aku ni sebab garang sangat. Wuwuuu. 

Tapi sejujurnya aku tak boleh nak pastikan pun aku dengan dia betul-betul ada jodoh. Dan pasal kahwin pun tu cuma niat semata-mata. Tapi tau jelah orang tua ni kan. Diingatnya bebetul. Muehehehe. Kalau ada rezeki lebih, boleh aaa nak kahwin ponggg! Gituuuu. 

aku penah buat. kau penah? 
apa aku dapat? sampai sekarang aku masih lagi kawan baik dengan dia. muahahaha.

Aku rasa entri kali ni macam agak panjang sebab aku tengah fed up sangat nak buat assignment nih. Isi dah ada cuma bila bab menaip fully English tu aku dah lupa aaa nak guna ayat amende. Nak-nak pulak untuk assignments. Skema aje ayat nye haaaa.Maybe jugak sebab aku buat kerja last-last macam ni. Tulahhhhh awal-awal tak nak buat. Asyik makan, tengok tv, tidoooo je keje nya. 

Jadi dengan segala hormat, biarlah aku membebel dekat sini. Next week lepas busy sikit tu plan nak pergi melantak. Cheat day weh. Haaaa iols tengah diet sekarang. Tolonglahhh percaya. Ahaks. Disebabkan ada port western baru kat KT ni maka wajib la geng-geng pergi kan. Geng single vs Bini orang. Cool sangat.

Dan akhirnya aku rasa aku kena siapkan jugak semua assignment malam ni. Tssssk. 

terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

18 January 2014

Resepi Eggless Moist Chocolate Cupcakes @ Cake Yang Sedappppp Sangat!


.Assalamualaikum.

kualiti gambar tepon terukkkk ahaha

Dah lamaaaa tak share resepi. Resepi ni time kerja dulu ye. Ekekeke. Ni eggless moist chocolate cupcakes. Simple sangat dan super duper sedap bila dah sejukkan dalam peti. So kali ni nak bagi resepi dan step by step sekali dengan tips la. Cewahhh tips katanya haaa. Let's start!

Bahan-bahan
*1 cawan tepung gandum
*1/2 cawan serbuk koko
*2 sudu besar tepung susu
*1 sudu kecil serbuk penaik
*1/3 sudu kecil serbuk soda bikarbonat ( jangan lebih nanti pahit )
3/4 cawan gula halus
secubit garam
1 cawan air sejuk dari peti ais
1/2 cawan minyak ( bukan betul-betul setengah. kiranya macam 3/4 daripada setengah cawan )
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu besar cuka ( kalau takde cuka time tu boleh ganti dengan perahan lemon )

Cara-cara
1) Ayak bahan bertanda * dan campur gula, garam. Lepas tu gaul sebati dalam satu bekas. Gaul guna garfu boleh, guna tangan pon boleh. Tapi tolong pastikan basuh dulu tangan ye. Gaul betul-betul sebati sampai semua bahan kering tu tak berketul. Sebab biasanya gula dan tepung susu yang berketul.

2) Bila semua bahan kering dah sebati, masukkan air sejuk, minyak dan esen vanila. Gaul perlahan-lahan menggunakan spatula ataupun pemukul telur. Alaaa pemukul telur ni. Kalau guna tu lebih senang dan cepat sebati. Tipsnya tolong laaaaa slow je gaul tu. Sampai semua sebati betul-betul. Lepas tu kalau adunan tu nampak likat sikit, tambah air sejuk sikit lagi. Sikit-sikit je. Lebih kurang dalam 2-3 sudu besar. Lepas tu kacau lagi sampai air tu sebati dengan adunan.

3) Yang lassssstttt, masukkan cuka. Kacau sebati. Yeayyy dah boleh bakar!

4) Bakar suhu 180 darjah selama 20 minit atau hingga masak. Please jangan terlebih bakar sebab nanti kek jadi keras. Jangan sampai permukaan kek nampak kering. Cukup sekadar cantik je masaknya. Sejukkan dulu baru letak dalam peti ais kalau nak makan sejuk-sejuk. Kek ni boleh buat cupcakes @ kek. Dan , kalau cantik je masak, bila letak dalam peti ais kek tak keras. Still lagi lembut :)

Chocolate ganache

Ni yang paling tempting bagi aku. I got this recipe from one of great baker on instagram ;)

3/4 cawan diary cream
1 cawan baking chocolate @ chocolate chip.

Panaskan diary cream sampai naik buih-buih sikit lepas tu masukkan dalam chocolate. Kacau sampai semua sebati. Kalau nak curah atas kek @ cupcakes, biar dulu likat sikit dalam 3-4 jam. Kalau nak pipe atas cupcakes macam kat atas tu, biar dalam peti ais semalaman. Yang aku punya kat atas tu sebab terlebih cream. Muehehehe. 

Okay? Got it? Good luck! 

terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

13 January 2014

Tak faham


.Assalamualaikum.

Aku tak faham apa orang keliling nak. Aku cuba cari yang terbaik. Yang baik-baik tapi selalu kena halang. Aku tak faham. Nak apa lagi? Penat macam ni.


Tell me how? Nak baik, aku cari baik. Bila ada, ditentang bagai nak rak. Kerana apa? Politik? Stupid. Boleh tak aku nak cakap kuat-kuat jangan pentingkan politik? Politik tu takkan bawak pergi masuk kubur pun. If and only if I can tell you this.

Penat jaga hati orang lain lagi penat nak jaga hati sendiri. Aku tak mampu dah nak keluarkan air mata. Menangis dalam hati mampulah. Kalau aku ada kudrat, lama dah aku lari dari Malaysia ni. Bermacam hal.



terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

Random #7


.Assalamualaikum.

Baru ni aku belek semua entri lama. Biasa kalau ada masa banyak jelah belek-belek entri lama. Tapi sebenarnya lebih kepada sebab ada adik blogger yang tegur kat facebook chat. Rasanya dia google nama aku kot. Ehe. Aku pun sama naik duk google nama sendiri. Lepas tu macam-macam lah yang keluar. Pernah kena review sana-sini. Tu aku rasa pengalaman paling osem sepanjang blogging. Dulu la. Long time ago. Tapi sekarang aku banyak update bajet-orang-baca gitu aje. Aku pun dah jarang nak baca-baca entri orang lain kecuali aku tengok dekat sidebar sendiri.


Jujurnya, ramai yang tolong aku naik dalam dunia blogging. Sebab dulu memang aku fikir untuk side income jugak. Tapi lama-lama blogging ni makin bosan. Perasan tak? Yang best still lagi best. Tapi aku dah rasa banyak yang suam kuku. Atau aku sebenarnya dah takde mood sangat blogging. Heh.

Kadang dah macam kehabisan idea nak tulis pape. So rasanya lebih kepada cerita pasal diri sendiri. Lagipun kalau free banyak sibuk kat dapur. Ececece. Sibuk tidur pun iye jugak. Tu belum lagi bab makan je manjang. Kekeke. Teruk betul perangai jadi penganggur. 

Aku usaha cari kerja jugak. Interview sana-sini. Tapi belum rezeki lagi. Sabar :) Kalau tanya " kenapa tak terus kerja kat KL je? " Jawapan aku sama " entah ". Hati aku bukan kat sana. Bukan nak memilih. Tapi aku memang tak nak. 


*berjam jugak aku peram entri ni. taip dulu. save. merewang sana-sini. buat karipap. muahahaha


terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

08 January 2014

Dua Kosong Satu Empat


.Assalamualaikum.

Akhirnya setelah berkira-kira nak update entri baru untuk tahun baru, makanya rajin jugak hari ni. kekeke. Feeling bajet retis aaa ayat cenggini ha. blergh. So, acane tahun baru? Kalau aku ni penuh dengan azam baru jelah setiap tahun. Tapi yang tengah hangat azam sekarang, bangun awal pagi. Heh. Apakah aku asyik bangun lambat sebelum ni? :O Okay abaikan.

You can’t push anything to happen if you can’t push a blanket off your body at fajr.
*deep*

Permulaan tahun ni semua baik. Alhamdulillah. Cuma still lagi cari kerja dekat area Terengganu ni. Tanak lah duduk jauh macam hari tu lagi. Pheww. Lagi happy bila dapat tahu ramai lagi kawan yang nak kawen tahun ni. Aku? Doakan tahun ni jugak eh. Kakaka. Gatal. Ibu dah warning siap-siap, cari kerja dulu. >_<

Semalam dah kantoi dengan ibu. Macam-macam expectation Ibu bagi sampaikan aku terpaksa cakap " sumpah along tak couple pun dengan dia. Along kawan je.." Muka aku kalau malu memang nampak gila. Bhahahaha. Memang Ibu syak aaa. Dan orang tu pulak memang la ada bagitau aku azam dia tahun ni nak kahwin. Tapi aku tak tau la dia nak kahwin dengan sape. Aku nak kahwin dengan sape pun aku tak tau. Cuma, niat. 


Okay drop the subject.

Hari ni birthday abah. Sebab bajet terer buat kek so nanti nak buat victoria sandwich cake. Nampak macam elegan kot kek tu. Sebab simple yet rich. Suka hati je aku kannnnn. Lately, aku rajin nak buat macam benda sebabnya dari minggu lepas penat sangat duk buat biskut rainbow tu. Renyeh betul keje. Tapi bila makan sedappppp. ^_^

Got to go :)

terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

Copyright© All Rights Reserved Puteri Iqa Izyan