Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2013

Risau Pasal Jodoh.

Alhamdulillah. Ramai sangat kot kawan sekolah, matrik, uni dah kahwin. Best tak? Hiksss. Tak kurang ramai jugak kawan sekeliling aku yang bertunang dan nak kahwin dalam tahun ni jugaklah katanya. Wahhh. Mohon tumpang sekaki. Kakakaka.

Tapi, yang pasti aku dengan beberapa orang lagi kawan aku memang cuak dengan diri sendiri. Masing-masing duk risau kenapa tak jumpa jodoh lagi. Haha. And to be truth aku ade lah duk waksap dengan kawan aku. Cakap pasal nilah kan. Dedua debor sebab bila turn kiteorg ni. Yela, tahun ni pon dah ramai sangat kawan yang nikah. Tu coming soon dalam hujung tahun ni ada lagi. Siap plan nak cari doa cepat dapat jodoh kot. Hehe.


Ramai yang cakap kat aku "sabar. nanti adelah tu.." "memilih sangat kot..." Wahaaaa. Taklah macam tu. Tapi, maybe aku rasa risau sebab sekarang dah macam trend kahwin muda. Tapi baguslah. Sebab tu pun yang aku nak. Kalau la boleh. But seems like my parents won't allow me. Haha. Umur baru doploh tiga tapi bila mostl…

Konvokesyen UiTM ke 78

muka puas hati - kata kawan aku muka penat melampau - kata aku ;)
Alhamdulillah, akhirnya aku berjaya pakai jubah konvo, naik pentas ambik scroll. Perasaan waktu tu macam "SERIUS?? AKU KONVO WEH!!" Muahahahaha. Gebang sangat kannnnnn. Sebab yang sebenarnya aku tak ready sangat nak pegi konvo ni. Busy sikit sebelum tu. So, aku lupa pasal konvo. Baju last minute tempah. Kasut pun aku pakai yang raya tahun lepas. :P Walaupun segulung Diploma tapi rasa sangat bertuah. Sebab aku yang pertama dalam family. Kikikiki. Tahun depan giliran Ibu pulak! :)


Abah, Ibu. Segalanya bagi aku. Saat aku jatuh Ibu dengan Abah yang bagi semangat dalam diam :') Walaupun kadang aku ada perangai yang tak boleh nak kontrol, but still I know they love me soooooo much! Hehe.



NOW WE ARE DIPLOMA IN ACCOUNTANCY HOLDER!!

Kawan-kawan seperjuangan,
Semoga kita terus maju selepas ni. Semoga kita terus kekalkan ukhuwah kita :') Terima kasih kawan-kawan yang sanggup tunggu kiteorang keluar dari dewan. Y…

Random Post #6

I wish I am still a kid. And you too right? :)

Kebelakangan ni sibuk memang agak sibuk. Minggu ni baru reda. Itupun ada jugak keje nak kena buat. Cat rumah! Haaaa dah lama bertangguh sebab sibuk siapkan order, sibuk dengan PRU. So, minggu ni memang dah tanam niat tak nak dah ambik order. Sebab nak siapkan mengecat rumah. Gitew. Time mengecat tu rasa macam turun doploh kilo. Sebabnya duk mandi dengan peluh. Semalam je empat kali duk mandi. Pheww.

Even sekarang buat bisnes kecik-kecik sendiri, tapi still rasa penat tu ada. Tak cukup tidur tu wajib. Bawah mata makin lebam. Mata pun sembap je. Kadang rasa nak give up. Kadang, sampai tahap nak menangis sebab penat sangat. Tapi, bila dah siap sume dapat rasa satu kepuasan yang sangat hebat. Wahhhh kemain kau ayat. Kikiki.

Oh yeah. End of this month, InsyaAllah I will have my new oven. I had requested from Abah I want a bigger one. Nanti senang sikit nak buat keje. Cewahhh. Lagipun Ibu dengan Abah dah bagi support aku buat bakery ni sekarang…

Resepi Tat Telur yang sedap memang sedap! :)

Resepi crust ni aku guna yang time kerja dulu. Hee. Resepi filling pulak aku banyak google. Aku lupa dah mana aku dapat sebab dulu lupa nak tulis kat buku ambik kat mana. Resepi ni memang sure sedap. :)

Resepi crust

Bahan-bahan:

1 cawan marjerin ( aku guna marjerin Pelangi. Sedap! kalau guna Planta pon boleh tapi crust jadi keras sikit la )
1/2 cawan gula
1 biji telur gred C ( gred A & B pon hentam jelah ye )
1 sudu kecil esen vanila
2 cawan tepung gandum ( lebih sebenarnya tapi nanti explain okay )

Cara-cara:

1) Putar marjerin dan gula hingga kembang. Nanti warna jadi macam ala-ala putih gitu.
2) Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi hingga kembang.
3) Masukkan 1 cawan tepung dulu pastu putar nagi sebati kejap. Masuk lagi 1 cawan tepung pastu putar lagi sampai sebati aje.
4) Time ni adunan still lembik. Lepas tu boleh tambahkan tepung sikit-sikit dan uli sampai doh tak melekat kat tangan. Kalau still melekat kat tangan, tambah tepung lagi okay. Tapi jangan terlebih tepung se…