Skip to main content

Ho Chi Minh City, Vietnam (Day 1)


Assalamualaikum. Last trip untuk tahun ni, Ho Chi Minh City. Cehhh macam banyak je trip kan. Kahkah. Plan nak ke HCM ni dah lama sebenarnya. Awal tahun lagi dah beli tiket. Duk cek tiket macam mana tah dekat AirAsia tu pastu jumpa tiket murah ke HCM. Terus mesej member ajak pergi. On the spot pulak tu mintak keputusan. Sebab seat tak banyak dah time tu. Beli awal tahun, nak pergi November. Jadi tak jadi, belakang kira. Janji, beli dulu. Muahahaha.

AirAsia (KUL-SGN-KUL) RM 307.84 untuk dua orang
AirAsia (TGG-KUL-TGG) RM 124 untuk seorang (lagi sorang naik bas dari Kemaman)

Saigon Pink 2 Hotel RM237.65 (termasuk 5% service tax & 10% hotel tax)

Tukar duit (untuk tambang teksi,bas,makan)
RM150 = 750,000 dong (aku)
RM154 = 800,000 dong (anis)

Shopping, ikut suka korang la nak bajet berapa. Faham-faham jelah harga dekat HCM tu macam mana. Murah, rambang mata. Kahkah. 

First Day (09/11/2016)

Aku cerita terus pasal dekat HCM okay. Hari Rabu tu kiteorang sampai petang. Pukul 3.30pm waktu Saigon. Sampai je terus keluar dari airport, ke kanan dekat burger king menunggu bas 152. Ingatkan bas betul-betul depan tapi seberang sikit sebab depan burger king tu bas pelancong. Tiket bas 5000 dong. Sila sedia duit kecil ye. Kalau takde, pandai lah share. Moment paling kelakar sebab keluar dekat arrival hall, ada mamat vietnam kenyit mata kat member aku. Gelak habissss oi! Hahahaha. Rasa nak tergolek-golek gelak. Hehehe. Sorry nis, 

Dalam bas, ada lagi dua family dari Malaysia jugak. Tapi kami ni excited la naik bas sebab feeling pelancong sangat. Hehe. Lagi excited sebab tengok traffic kat sana. Kiteorang sesama duk wowww wowww woowwww. Hahaha. Jakun sangat. Pernah rasa traffic dekat Indonesia tapi time tu tak menikmati sangat. Dan niat utama nak datang HCM sebab nak rasa melintas jalan dalam traffic yang sesak tu. Pastu tengok pulak helmet dieorang semua comel. Patut la ramai datang cari helmet kat sini. 

Turun dari bas, ikut satu family tu untuk lintas jalan nak ke hotel. Kiteorang stay Saigon Pink 2 Hotel. Area Malaysian Street (Nguyen Ah Nihn). Sesuai family nak duk sini sebab dekat sangat dengan Ben Thanh Market. Kalau nak jimat lagi boleh stay backpackers hostel. Banyak tapi jalan kaki jauh sikit la nak ke Ben Thanh. 



Seram jugak nak melintas weh sebab nampak macam dieorang drive laju je semua tapi still pemandu kat sana boleh elak bila kita nak melintas. Aku rasa kalau kat Malaysia mau kena maki lepas tu viral dalam fb. Huhu. Sampai je kat hotel, check in, letak beg kejap, lepak dalam bilik kejap sebab ada wifi hehe lepas tu solat, lepas tu terus keluar☺ 

First day tak tau arah tuju sangat sebab keluar pun dah lepas maghrib. Masuk intai-intai dalam Ben Thanh market lepas tu berjalan keliling kawasan tu. Ikut je kaki berjalan sebab bukan nak membeli sangat pun. Cuma singgah makan dekat Serai. Sedap tapi agak mahal sikit. Hehe. Sepinggan nasi goreng kami dalam 110-150 ribu dong, air dalam 40 ribu dong. 

Malam tu lebih kepada berjalan sambil tengok lalu lintas. Banyak ambik video je. Gambar berapa kerat je ada. Dah balik baru perasan. 

Tapi paling best sebab dalam pukul 6.30-7.00 malam waktu Saigon, boleh tengok huru hara peniaga nak start buka night market. Boleh tunggu depan Ben Thanh Market. Pelancong memang ramai menuggu. Tapi tak pernah pulak baca pasal ni dekat mana-mana blog. First night yang kami tengok tu pun sebab kebetulan keluar dari Ben Thanh nampak peniaga semua get ready nak serbu tengah jalan raya yang sesak tu. It's amazing! Kiteorang dah macam ehhh apehal ni, kenapa macam ni? Hahaha. Ada mat saleh mana tah, pun sama teruja macam kiteorang. Hehe.


tudung lopa aku borong kat sini. Mahal sikitttt je tapi kain die cantik. tak penah aku pakai tudung lopa. beli satu je untuk diri sendiri sebab buat syarat dah la.

Kat Night Market, aku nak beli souvenir la kononnya macam keychain ke, fridge magnet ke. So, jalan-jalan tu berhenti kat satu kedai. Dia letak harga RM20 untuk satu row. Mintak RM10 pun dia tak bagi. Dia cuma tanya nak berapa so maybe baru dia bagi. Kebetulan kat situ ada sorang Malaysian bagitau yang kat depan sikit ada yang jual RM5 je! Fuhhh. Duk fikir macam mana nak pergi dari kedai tu sebab nak pergi kedai lagi satu. Serba salah sebenarnya sebab tak reti sangat nak tawar menawar sampai murah gila. Time orang kedai tu tengah cari stok kat dalam kedai, aku pun bilang 1,2,3 ajak kawan aku lari. Macam lari kena kejar je kiteorang ni. Tapi sebab tak nak punya pasal, malas nak kena maki depan-depan terpaksa laaaaa lari hahaahha. Sumpah takut gila sebab takut pekedai tu cari kami. Tapi nasib baik tak cari. So, beli banyak jugak la souvenir dekat kedai aunty tu. Kedai tu mula-mula nak masuk Malaysian Street, depan money changer. Thanks dekat abang tu sebab selamatkan duit kiteorang. Muahahaha.


baju putih tu Malaysian panggil dia Tomok. Sebab depan-depan muka dia iras Tomok. Tapi aku tengok depan-depan macam Aiman Hakim Redza tu. Dia ni baik, kelakar, peramah, pandai cakap Melayu dannnn handsome! kahkahkah

Orang cakap kalau datang sini WAJIB cuba kopi Vietnam sebab sedap. Aku dengan Anis sama-sama tak suka kopi. Lama jugak kiteorang duk fikir nak try ke tak. Takut kalau try, membazir sebab tak minum. Akhirnya beli jugak sebab nak rasa yang orang cakap sedap sangat tu kannnn. Beli satu je dan kongsi sebab baru nak try minum kopi. Bila dah sekali minum tu, mak aihhhhh memang sedappppp! Kaw, lemak manis semua cukup! Memang tak salah orang suruh try. So sesape yang tak minum kopi macam kiteorang ni, sila la try jugak. You'll never regret. Siap nak beli pulak lagi sekali. Hehehe.

So, ni baru cerita hari pertama. Nanti hari kedua aku gabung terus dengan last day. Malas sebenarnya nak taip entri banyak tapi rasa macam banyak je nak bercerita sekaligus. Aku pun tak tau la sape nak baca panjang macam ni. Muahahahaha. See you next entry! =)


Comments

Anonymous said…
Wow.. bestnye merantau

Popular posts from this blog

Resepi Tat Telur yang sedap memang sedap! :)

Resepi crust ni aku guna yang time kerja dulu. Hee. Resepi filling pulak aku banyak google. Aku lupa dah mana aku dapat sebab dulu lupa nak tulis kat buku ambik kat mana. Resepi ni memang sure sedap. :)

Resepi crust

Bahan-bahan:

1 cawan marjerin ( aku guna marjerin Pelangi. Sedap! kalau guna Planta pon boleh tapi crust jadi keras sikit la )
1/2 cawan gula
1 biji telur gred C ( gred A & B pon hentam jelah ye )
1 sudu kecil esen vanila
2 cawan tepung gandum ( lebih sebenarnya tapi nanti explain okay )

Cara-cara:

1) Putar marjerin dan gula hingga kembang. Nanti warna jadi macam ala-ala putih gitu.
2) Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi hingga kembang.
3) Masukkan 1 cawan tepung dulu pastu putar nagi sebati kejap. Masuk lagi 1 cawan tepung pastu putar lagi sampai sebati aje.
4) Time ni adunan still lembik. Lepas tu boleh tambahkan tepung sikit-sikit dan uli sampai doh tak melekat kat tangan. Kalau still melekat kat tangan, tambah tepung lagi okay. Tapi jangan terlebih tepung se…

life being as an accountancy student .

Akauntan. cita-cita kedua yang aku tulis dalam biodata time sekolah rendah dulu. cita-cita utama nak jadi doktor. makin lama, makin tinggi belajar dah lupa cita-cita doktor. banyak main-main time sekolah. bukan gengster sekolah okay. nakal sikit je. tudung pendek, that's me. pakai stokin kaler maler, that's me. ponteng kelas pegi lepak kelas senior, that's me. tu time sekolah sultan sulaiman. bila tukar sekolah baru sekolah bukit sawa, life's totally changed. new environment, new friends. time tu jadi baik sebab takde geng nak buat nakal-nakal.

form five ambik pure science. tak suka menghafal okay. kelas yang selalu ponteng, time fizik. kalau hari tu ada fizik, aku tak pegi sekolah. adik-adik jangan tiru okay. result spm takat-takat makan je ah. Alhamdulillah semua credit. boleh la masuk matrik program dua tahun aliran fizik. hai KMPHians! :) tapi masuk tahun kedua aku keluar. dapat diploma perakaunan kat UiTM Dungun. sebab nak lari dari fizik, nak lari dari homesick,…

TTC Part 1: Appointment

Tahun ni tahun kedua dah jadi bini orang tapi belum ada rezeki nak timang zuriat sendiri. Ehehe. Aku tau ada masalah ni masa sekolah lagi dan sebelum kahwin pun memang aku dah explain dekat bakal suami (suami dah la sekarang) pasal masalah aku. Tapi aku taktau la dia ingat ke tak. Kot nye kalau dia baca blog ni pastu dia mai tanya aku "bila sayang cite kat abang?" -____- Tahun pertama kahwin aku tak terlalu beria nak TTC ke apa. Aku kira baru nak kenal sesama sendiri. Lagi satu sebab PJJ dan aku tau susah nak predict waktu subur disebabkan masalah period yang tak teratur. Jadi aku hanya menikmati waktu-waktu berdua saja. Orang tanya, aku sengih je cakap belum ada. Tak ambik pusing sangat dengan soalan dah ada isi ke belum yang aku rasa nak je tepek kat dahi "belum mengandung lagi" hahaha. Yelah, dah ramai sangat tanya.

Masuk tahun kedua, aku dah start fikir. Tapi aku tak betul-betul TTC jugak. Cuma join group BBT dekat facebook. Wehhh sumpah aku tak faham hahaha. A…