Skip to main content

Resepi Moist Chocolate Cake Paling Sedap!


Assalamualaikum. Haiii. Amacam? Tak terliur ke tengok gambar kek tu haha. Aku susah sangat nak berkenan dengan moist chocolate cake sebab banyak yang tak betul betul kena dengan nama kek tu. Ada beberapa je yang aku boleh claim betul betul sedap. Sedap kat sini maksudnya tak manis dan rasa dia just nice. Banyak resepi aku try tapi resepi nilah yang paling berkenan di hati dan dah bertahun guna. The Best Ever Moist Chocolate Cake daripada blog Puan Azie Kitchen. 😍

Serius kalau korang try memang takkan menyesal. Haha. Kalau ikut resepi ni, Puan Azie guna mixer untuk mix semua bahan. Tapi aku kan pemalas. Jadi hand whisk jelah. Lol. Tapi sama je. Kot? 🤣 Okay sila hadam resepi yang senang kat bawah ni ye.

THE BEST EVER MOIST CHOCOLATE CAKE
Credit: Azie Kitchen 

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir (aku guna 1 3/4 cawan)
3/4 cawan serbuk koko Hershey's
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder (optional)
2 biji telur saiz A
1 sudu kecil garam
1 cawan buttermilk
1 cawan Mazola vege oil
1 1/2 sudu kecil vanilla extract
1 cawan air mendidih (atau 1 cawan air coffee/nescafe)


Cara-cara:

*Panaskan dahulu oven pada suhu 170° ataupun ikut kebiasaan oven masing-masing.

1.Masukkan semua bahan dalam satu mangkuk besar kecuali air panas tu. Yang mana bahan kering tu korang ayak la ye. Baru la kek tu nak gebu cantik je hehe.

2. Lepas tu korang mix kan je bagi sebati. Nak guna mixer boleh tapi medium speed saja ya. Kalau hand whisk macam aku, guna yang jenis balloon whip whisk. Senang hehe. Ok lepas dah sebati, masukkan air panas mendidih sikit demi sedikit sambil kacau sebati. Sampai air tu habis.  Ok we're done! Ready to bakeeeeee. (Guna loyang 9 inci tau)

3. Bakar dalam 40 minit - 60 minit. Bergantung oven korang. Sebab lain oven, lain tempoh membakar. Lepas 40 minit cek dulu dah betul betul masak @ belum. Kalau belum, tambah lagi masa ye.

Okay sekarang nak buat topping pulak. Takde topping tak best la kan hehe. Chocolate topping @ kita panggil Chocolate Ganache ni adalah pelengkap Moist Chocolate Cake.

CHOCOLATE GANACHE @ TOPPING COKLAT

Bahan-bahan:
1 cawan dark chocolate (250gm)
1 cawan  dairy whip cream (1 kotak kecil brand anchor, emborg, etc)

Cara-cara:
Double boil kedua bahan kat atas sampai sebati. Bagi adunan chocolate suam-suam kuku sikit baru tuang atas kek.

Dannnnn, kek pun ready untuk di ngap hahaha. Selamat mencuba ❤️

P/s: memang resepi tu aku ikut sepenuhnya kecuali sukatan gula. Dan untuk baking soda jangan risau. Walaupun guna 2 tsp, tapi confirm tak rasa pun pahit baking soda tu hehe.

Comments

Azhafizah MN said…
Sedap! Lama rasanya tak baked.=__='

Popular posts from this blog

Resepi Tat Telur yang sedap memang sedap! :)

Resepi crust ni aku guna yang time kerja dulu. Hee. Resepi filling pulak aku banyak google. Aku lupa dah mana aku dapat sebab dulu lupa nak tulis kat buku ambik kat mana. Resepi ni memang sure sedap. :)

Resepi crust

Bahan-bahan:

1 cawan marjerin ( aku guna marjerin Pelangi. Sedap! kalau guna Planta pon boleh tapi crust jadi keras sikit la )
1/2 cawan gula
1 biji telur gred C ( gred A & B pon hentam jelah ye )
1 sudu kecil esen vanila
2 cawan tepung gandum ( lebih sebenarnya tapi nanti explain okay )

Cara-cara:

1) Putar marjerin dan gula hingga kembang. Nanti warna jadi macam ala-ala putih gitu.
2) Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi hingga kembang.
3) Masukkan 1 cawan tepung dulu pastu putar nagi sebati kejap. Masuk lagi 1 cawan tepung pastu putar lagi sampai sebati aje.
4) Time ni adunan still lembik. Lepas tu boleh tambahkan tepung sikit-sikit dan uli sampai doh tak melekat kat tangan. Kalau still melekat kat tangan, tambah tepung lagi okay. Tapi jangan terlebih tepung se…

life being as an accountancy student .

Akauntan. cita-cita kedua yang aku tulis dalam biodata time sekolah rendah dulu. cita-cita utama nak jadi doktor. makin lama, makin tinggi belajar dah lupa cita-cita doktor. banyak main-main time sekolah. bukan gengster sekolah okay. nakal sikit je. tudung pendek, that's me. pakai stokin kaler maler, that's me. ponteng kelas pegi lepak kelas senior, that's me. tu time sekolah sultan sulaiman. bila tukar sekolah baru sekolah bukit sawa, life's totally changed. new environment, new friends. time tu jadi baik sebab takde geng nak buat nakal-nakal.

form five ambik pure science. tak suka menghafal okay. kelas yang selalu ponteng, time fizik. kalau hari tu ada fizik, aku tak pegi sekolah. adik-adik jangan tiru okay. result spm takat-takat makan je ah. Alhamdulillah semua credit. boleh la masuk matrik program dua tahun aliran fizik. hai KMPHians! :) tapi masuk tahun kedua aku keluar. dapat diploma perakaunan kat UiTM Dungun. sebab nak lari dari fizik, nak lari dari homesick,…

TTC Part 1: Appointment

Tahun ni tahun kedua dah jadi bini orang tapi belum ada rezeki nak timang zuriat sendiri. Ehehe. Aku tau ada masalah ni masa sekolah lagi dan sebelum kahwin pun memang aku dah explain dekat bakal suami (suami dah la sekarang) pasal masalah aku. Tapi aku taktau la dia ingat ke tak. Kot nye kalau dia baca blog ni pastu dia mai tanya aku "bila sayang cite kat abang?" -____- Tahun pertama kahwin aku tak terlalu beria nak TTC ke apa. Aku kira baru nak kenal sesama sendiri. Lagi satu sebab PJJ dan aku tau susah nak predict waktu subur disebabkan masalah period yang tak teratur. Jadi aku hanya menikmati waktu-waktu berdua saja. Orang tanya, aku sengih je cakap belum ada. Tak ambik pusing sangat dengan soalan dah ada isi ke belum yang aku rasa nak je tepek kat dahi "belum mengandung lagi" hahaha. Yelah, dah ramai sangat tanya.

Masuk tahun kedua, aku dah start fikir. Tapi aku tak betul-betul TTC jugak. Cuma join group BBT dekat facebook. Wehhh sumpah aku tak faham hahaha. A…