28 December 2011

Nak ke jodoh pilihan keluarga?


.Assalamualaikum.

hello peeps ;) how's your day ha? well, i'm trying to write in english even i'm too worst with it! errrrrrrrr. tulis bahasa melayu jelah. muehehe. tak boleh nak fikir ayat kalau tulis bahasa. first, please perasan yang kat blog ni dah takde shoutbox lagi!! so, anything you want to ask, to criticize me or even want to say something bad about me, just drop in comment. tapi, lagi baik kalau tulis benda yang elok-elok je ye sayang sayang semua :))


okay! back to the main topic. disebabkan sekarang musim cuti sekolah and ramai yang kawen, bertunang, bahagia bahagia dan bahagia. Alhamdulillah dan tahniah :)) ni pun saje jelah nak cakap pasal kawen. jangan syak aku nak kawen sudaaahhh sebab awal awal lagi dah kena warning dengan parents jangan nak menggatal. muahaha. tak jadi nak bawak balik calon menantu macam ni :P. aku rasa ramai yang dah tengok video dena tu kan? sweet kan? ramai pulak yang berangan nak macam tu. kena propose macam tu, cinta lepas kawen.

"bercinta lepas kahwin must be much more awesome and full with barakah" - DenaBahrin



family choice. kalau tanya aku, i'll say yes with parents choice. kalau kecik kecik dulu aku tak nak parents carikan jodoh. kononnya kuno! yelah. dah hidup zaman alaf baru mestilah nak tentukan sendiri hala tuju kan? tapi sekarang dah lain. aku rasa family choice is better. sebab dieorang tahu kita macam mana dan insyaAllah dieorang akan carikan yang terbaik untuk kita. mungkin ada baik dan buruk dengan pilihan keluarga ni. kalau rasa was was, tanya dulu pasal dia kat parents korang. tak pun suruh parents korang ajak family dieorang datang rumah ke, makan-makan ke. so that kat situ korang sendiri boleh kenal macam mana. tapi insyaAllah, pilihan keluarga ni okay :))





kalau korang still lagi tak tau, buatlah istikharah. insyaAllah, Allah akan tolong. Allah itu Maha Mengetahui apa yang baik dan apa yang tak baik untuk korang. kalau korang tak tau nak istikharah macam mana, malu nak tanya orang, carilah dalam google. macam aku. muehehe. setakat ni aku tak nampak lagi buruknya pilihan keluarga. tapi, aku takde lah suruh parents aku carikan lagi. sebab aku belum lagi bersedia ke arah tu. :) kadang rasa jugak nak kawen sebab nampak macam best tapi bila abah cakap,

"kalau gatal sangat, malas belajar, abah kawenkan kau!" 

cuak weh kena ugut macam ni. haha. tapi one day kalau aku betul betul dah sedia aku nak parents aku carikan sebab aku nak rasa cinta lepas kahwin. cinta sebelum kahwin dah banyak sangat aku rasa. dan sangat tak bagus. serius. walaupun kadang rasa cemburu sebab orang lain ada pakwe, tapi aku rasa lebih baik takde. kalau ada pakwe, banyak ke arah yang boleh tambahkan dosa. tak kisah la orang cakap aku bajet baik ke ape ke, tapi aku dah nekad nak tinggalkan zaman kapel kapel bagai ni.




waktu mematangkan pemikiran seseorang dan Alhamdulillah Allah masih lagi beri peluang untuk aku berubah kepada yang lebih baik. mungkin belum sempurna tapi insyaAllah satu hari nanti :) so, korang jangan takut dengan pilihan keluarga okay. think positive. Allah itu wujud. percayakan Dia insyaAllah Dia akan tolong. bercinta lepas kahwin sangat best. serius. err. aku tak rasa lagi. cuma aku ada dengar ceramah kat you tube. :P

Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. (Surah. Al Baqarah:216)

terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

27 Love Note (s):

SIELA MIKAIE said...

every single thing yg kte plan ade hikmahnye..xkshla same ade parent pilih atau diri sndiri..kte bole ukir kebahgian kte sndiri klu kte btol2 usaha..

p/s: eka tny parent eka, dh ade x calon utk eka..hehehee

Schajar McFlurry said...

amboi2... sekarang nie sume pun nak kawen ngan pilihan keluarga kan2... penangan dena bahrin.. hehe

zer0xs said...

hehehe... kerna terpaksa..~ ~~~ haishhh entoh le....

Azhafizah[フィザ] said...

kalau dah itu yang terbaik dan itu adalah jodoh..terima saje ^__^

ABU said...

entry ni kelakar dan aku gelak hahahaha..tapi info.. aku suka,..

aku ni pun mungkin hujung2 aku soh je mak aku carikan..hahahaha.. skung ni kumpul duit je..tunggu.. mari kita lihat siapa yang kena hehe wanita bertuah itu :P

tak kesah la jodoh keluarga ka pilih sendiri ka yg penting bahagia.. so far yg aku tengok ramai gak yg jodoh keluarga ni ok je.. bahagia je sampai skung..

maklumla baru nak bercinta cinta hehehe..

twinkle twinkle said...

HUHU redho jje :)

zer0xs said...

loik komen abu~ hahaha terima sedanya~..... :P

Fara E's said...

tp ta teruk pun kalu trime kan :)

m!3yr4h_LolLy said...

terbaek ! hehehee

pilihan parent memang lebih baek sebab dia lebih tahu pada kite.

zer0xs said...

tapikan... ermmm ni bukan nak minta la... tapi katakan jodoh pilihan ibu... dan katakan juga.. jodoh tak berkekalan... korang "AKAN" mempersalahkan ibu bapa x? sebab pilihan jodoh mereka? :D sebab... lumrah sesetengah manusia... takkan salahkan diri sendiri...~ :D

Ain Zulaikha said...

nampak cam best kalo parents yang carikan yelah, diorang pun suka ngan menantu dia tu nanti tak de lah kita susah2 nak tunjuk depan diorang kan iqa?.. tapi kalo last2 jadi lain pas kahwin , kena pukul ke apa, siapa kita nak salahkan? huhuhu..

MiszMaryaNe said...

plhn sndiri ke plhn keluarga ke sbnrnye xdela jauh beza pun, kalau kite dgn psgn pndai jge diri sblm kawen pn msti bahagia jgk, tp kalo lps kawen tu pun sonok jugak sebenarnya..=)

athirah rosli said...

wish u happy new year
may all ur wishes come true.. :)

AishahAzli said...

sapa tak tgk video dena tu memang sgt rugi..sgt setuju pasal pilihan parents tapi bila di pikirkan takut jugak la kalau betul2 berlaku

ir anis :) said...

saye suke :D
btw, singgah n follow :)
salam persahabatan.

fany wany said...

abah saya pun pernah ugut SPM tak bagus abah kawinkan jee. tak nak :(
huhu

Nisa' said...

I don't mind getting married with a 'stranger'. Tapi biarlah stranger tu yang parents Nisa' kenal betul-betul and knows his parents, his identity, etc. very well.

nuruashia said...

mcm mne kalo org yg parents pilih tu pon actually bkn yg terbaik ntk kite??

Hans said...

asal dapat restu dan bahagia
:-)


P/S : Nak Minta Tolong Bantu Hans Menang iPad 2

http://hanspunyablog.blogspot.com/2012/02/pusingan-akhir-contest-gadget-impian.html

najmi^^ said...

mostly yng comments atas girls eh.. saye nak cari sendiri la~ lalala

EyqaLuvender said...

se se se setuju sgt2!
ikut pilihan parents lg bgs...

anis hamzah said...

kalau jdoh mmg dari pilihan keluarga ptot la terima. sbb itu dikire jdoh yg ditetapkan Allah. bahagialah mereka. insa'Allah :)

Amanina said...

mungkin plihan keluarga lg baik utk kita..mna thu :)

the puffy clouds said...
This comment has been removed by the author.
:: nia rashid :: said...

love after marriage, i want that too. insyallah..bila ketemu jodohnya. ;)

Ihsan Arifin said...

kak long bile nak kawen ?
org dah ngidam nasi minyak ni hehe.
btw, pilihan keluarga biasanya yg terbaik. tp klu x berkenan, ckp terus terang. ckp baek-baek. insyaallah family buleh dengar n buleh pertimbang klu calon pilihan sendiri tu cukup syaratnya :)

Miszyuyu said...

nice entry :)

Hai , my dear followers.. Yuyuk ada buat GA utk meraikan followers tersayang.. jom join <3 http://yuyukstandalone.blogspot.com/2012/03/yuyuk-1st-giveaway-sticky-post.html

Copyright© All Rights Reserved Puteri Iqa Izyan