20 May 2012

tempek gambar dekat blog dan facebook.


.Assalamualaikum.

hai awok awok yang comel dan katang sokmo. aku dah habis intersesi. yes. Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar :') lulus dengan cemerlang atau tak itu kerja Yang Maha Kuasa. aku ni mampu berdoa supaya semua lulus dengan cemerlang. jadi sementara jadi penanam anggur yang bertauliah, memang aku selalu kat sini. so please, jangan nak menyampah sangat dengan aku okay. sebab aku sayang korang.




tempek gambar sendiri kat blog memang ramai yang buat. termasuk aku sendiri. tapi, lately ni aku dah tak letak lagi gambar sendiri. sebab aku takut. aku takut kalau aku mati nanti, orang duk tengok gambar-gambar aku dekat blog ni. nanti sape yang nak tolong delete gambar-gambar blog aku ni? memang aku ada buat preparation di mana aku dah save password skali dengan email dekat tepon. supaya kalau Allah panggil aku nanti, ada orang boleh cek telefon aku dan tutup semua akaun yang aku ada.

aku tak lah nak bajet alim sangat. cuma tak tau lah kenapa sekarang baru rasa takut dengan sume ni. mungkin Allah nak tolong aku dekatkan diri dengan Dia. entri-entri sebelum ni yang banyak gambar aku pun aku dah delete. kalau ada yang terlepas pandang tu nanti aku cek lagi. kat facebook pun ade satu keping je gambar aku. tu pun dari belakang dan bahagian atas je.

aku nak bagitau dekat kawan-kawan facebook aku supaya delete gambar-gambar yang ada aku kat album-album kat facebook. tapi, aku tak tau nak bagitau macam mana. aku tak nak nanti aku dah takde kat dunia ni, orang tengok gambar-gambar tu dan aku lagi terseksa kat alam sana. aku dah banyak buat dosa dan aku tanak terus ada dosa lain yang bertambah-tambah. so, kawan-kawan facebook kalau ada baca ni, please alert. tolong la delete gambar yang ada aku. aku harap ada orang faham dan hormat keputusan ni :)



‎” DEMI ALLAH , SEANDAINYA JENAZAH YANG SEDANG KAMU TANGISI ITU BOLEH BERBICARA , LALU MENCERITAKAN ( pengalaman sakaratul mautnya ) PADA KAMU SEKALIAN , NESCAYA KAMU AKAN MELUPAKAN JENAZAH TERSEBUT DAN MULAI MENANGISI DIRI KAMU SENDIRI . "
~  IMAN AL - GHAZALI .

terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

39 Love Note (s):

ridoma said...

untuk tujuan keselamatan juga, sekarang macam-macam boleh jadi

Solihin Zubir said...

sy mmg tak tempek gambar kt blog..
dlu pernah jugak tertampek msa awal blogging dlu.. kt fb pun byk upload gmbr dlu..

tp skrg tetibe rsa mcm malu plak dok tempek2 gmbr sindri byk2 bg org tgok.. huhu..


yg tak tutup aurat tu lagilah kena beringat sebelum mati..

вʋввℓɛ ρσρƨ said...

betol2.. setuju sangat.. sekarang da insaf.. wanita kan perhiasan dunia.. perhiasan yang mahal.. yang hanya mahramnya sahaja yang berhak melihatnya..

Nora Karim said...

betul la kan... akak pun tak banyak upload gmbr sendiri... just upload gambar anak2 je...

alexa yussida said...

dalam proses mendelete dan melimitkan juga gmbar2..malu n pk bnda sama yg iqa pk,aib kita sape nk tutup kalo da mati kan...dari sumber2 mcm ni la org bole fitnah mcm2..mintak jauh

Puteri Iqa Izyan said...

@ridoma

yes. tu pun same. skang mcm2 org boleh buat if ltk gmbr dkt internet.

Puteri Iqa Izyan said...

@Solihin Zubir

yg penting skang kite same2 ingat supaya kurangkan gmbr2 :)

Puteri Iqa Izyan said...

@вʋввℓɛ ρσρƨ

yezza ^_^
biarlah mahram kite je yg tahu kite mcm mana. :)

Puteri Iqa Izyan said...

@Nora Karim

anak2 takpe. kecik2 lagi.. hee :)

Puteri Iqa Izyan said...

@alexa yussida

tau takpe kak. sekarang ramai yg ambik kesempatan dgn gmbr2 yg kite upload. tgh sihat mcm ni pun mcm2 org buat. inikan pulak kalau kite dh takde. same2 la kite beringat ye kak :)

Cik Zeeta said...

terima kaseh m'ingtkan ^__^
kter pown x tao per yg akn jd pd esok lusa kan

SIELA MIKAIE said...
This comment has been removed by the author.
SIELA MIKAIE said...

knp mcm serambce entry nie...terasa insaf pulak..:(

Azhafizah[フィザ] said...

samalah kita..takut juga begitu.letak gambar doodle macam MIJ pun ok kan.^__^

Izzatie said...

Betul tuu . I pon nak kurangkan tepek gambar sekarang ni . Macam macam zaman sekarang ni :O

Azmira Yusof said...

terima kasih peringatan yg nie ..

tulah kes pasal arwah adik farahin , dia meninggal dunia , mak dia mimpi pasal dia xtenang .

m!3yr4h_LolLy said...

nice entry iqa. same2 la kite memperbaiki diri masing2. :)

NisaAdnan said...

love this entry so much. tak
salah kalau kita nak berdakwah
kann? nice one sis :')

LuVidA^^ said...

nice. tq for remind back.

azrinna said...

Sebaiknya begitu. Kadang2 kita tak tau masa depan kita jadi apa, lalu gambar2 masa lalu kita dijadikan bahan untuk menjatuhkan kita. Siapa tahu!

J.Syazwana said...

sob sob. :(

Puteri Iqa Izyan said...

@Cik Zeeta

same2 :)

Puteri Iqa Izyan said...

@SIELA MIKAIE

heee. untuk peringatan kat diri sendiri ni kak :)

Puteri Iqa Izyan said...

@Azhafizah[フィザ]

ha'ah. doodle pun okay. comel pulak tu :P

Puteri Iqa Izyan said...

@Izzatie

haa. betul tu. gmbr kat internet org boleh buat mcm2 :)

Puteri Iqa Izyan said...

@Azmira Yusof

same2 :)

hari tu ade jgk bace psl arwah tu. tu yg jadi lagi takut kalau jd kat kite sendiri :)

Puteri Iqa Izyan said...

@m!3yr4h_LolLy

inysaAllah:)

Puteri Iqa Izyan said...

@NisaAdnan

thank you :)
tak salah. yg penting cara penyampaian :)

Puteri Iqa Izyan said...

@LuVidA^^

most welcome :)

Puteri Iqa Izyan said...

@azrinna

yes. dan sbb tu kite kene limitkan gambar2 kite sendiri :)

Puteri Iqa Izyan said...

@J.Syazwana

:))

cik helena said...

kte jadik takut pulak ne.banyakkk sangat letak gambar dekat fb ngan belog T_T

engkumira. said...

betul betul, ada FB guna gambor mira tu, dia x delete-delete lagi, doh la tu gambor lame, free hair, ish x tahu nok wat gane. banyok kali report dh
:(

Murni Syazwani said...

pesan memesan sesama sendiri :)
saya pun dalam proses buang gambar. hihi

mie said...

gue dulu slalu la nak tampal muka je..
tapi dah segan plak..
ehehhee

Puteri Iqa Izyan said...

@cik helena

heee. takpe kak. take your time if nak buang :)

Puteri Iqa Izyan said...

@engkumira.

tu ah mira. org pun tgk fb tu wujud lagi. ish. bhye la.

Puteri Iqa Izyan said...

@Murni Syazwani

hee. good for you :)

Puteri Iqa Izyan said...

@mie

same ah. dulu pun mcm tu. sekarang je mcm ni. hew hew hew

Copyright© All Rights Reserved Puteri Iqa Izyan