01 May 2013

Resepi Tat Telur yang sedap memang sedap! :)


.Assalamualaikum.



Resepi crust ni aku guna yang time kerja dulu. Hee. Resepi filling pulak aku banyak google. Aku lupa dah mana aku dapat sebab dulu lupa nak tulis kat buku ambik kat mana. Resepi ni memang sure sedap. :)

Resepi crust

Bahan-bahan:

1 cawan marjerin ( aku guna marjerin Pelangi. Sedap! kalau guna Planta pon boleh tapi crust jadi keras sikit la )
1/2 cawan gula
1 biji telur gred C ( gred A & B pon hentam jelah ye )
1 sudu kecil esen vanila
2 cawan tepung gandum ( lebih sebenarnya tapi nanti explain okay )

Cara-cara:

1) Putar marjerin dan gula hingga kembang. Nanti warna jadi macam ala-ala putih gitu.
2) Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi hingga kembang.
3) Masukkan 1 cawan tepung dulu pastu putar nagi sebati kejap. Masuk lagi 1 cawan tepung pastu putar lagi sampai sebati aje.
4) Time ni adunan still lembik. Lepas tu boleh tambahkan tepung sikit-sikit dan uli sampai doh tak melekat kat tangan. Kalau still melekat kat tangan, tambah tepung lagi okay. Tapi jangan terlebih tepung sebab nanti adunan jadi keras susah pulak nak tekan-tekan dalam acuan ye. Cukup sekadar adunan tu tak melekat kat jari jemari ye.
5) Lepas tu boleh ambik sikit adunan dan tekan-tekan dalam acuan. Kalau untuk tat telur ni buat tebal sikit takpe crust tu. Kalau nipis sangat cepat lembut tat telur nanti.
6) Bakar suhu 170 darjah selama 15-20 minit atau hingga keperangan. Kalau suka yang rangup boleh tunggu sampai keperangan. Kalau tak suka rangup, dalam 10 minit pon dah boleh kot.
7) Sejukkan dulu crust yang dah masak baru simpan dalam bekas kedap udara. Tupperware bagus. Hee.


So, sekarang cara-cara nak buat filling pulak. Nak bakar tat telur ni ada dua cara. Satu, bakar asing-asing. Bakar crust dulu, kemudian baru letak filling dan bakar balik. Dua, lepas dah tekan-tekan adunan dalam acuan tat pon boleh tuangkan filling dan terus bakar sekali.

Tapi setakat aku jual tat telur ni, orang lagi suka yang pertama sebab rangup :)



Filing Telur

4 biji telur ( size A @ B )
3/4 cawan gula
1 cawan susu cair
1 cawan air kosong
1 sudu esen vanila
Sedikit pewarna kuning ( tak nak pun takpe )

Cara-cara:

1) Campur semua bahan, kacau sebati dan tapis dulu. Wajib tapis okay.
2) Masukkan dalam crust yang tadi. Hati-hati. Jangan terlebih dari crust. Nanti time bakar takut melimpah susah nak tanggal dari loyang. Kalau melekat, guna spatula untuk tolak-tolak tat supaya tak pecah. Jangan paksa tarik sendiri dengan tangan. Nanti sure hancur tat.
3) Bakar suhu 170 darjah selama 18-20 minit. Bergantung pada oven. Rujuk sini cara bakar lebih details.

Terima Kasih =)
terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

24 Love Note (s):

Rara Farah said...

dah lame menanti..maseh ar beri..kehkehkeh..ey,projek kuey raye tade ke?

Puteri Iqa Izyan said...

hahaha.


ade ade.
tapi lepas2 PRU ni ah aku update.
busy sket. kikiki

Amanina Mads said...

weee sedapnya iqa masak.. nak try la

Sue Bee said...

dtg mencedok ilmu meng 'tart' telur..tumpang lalu jugak..

Anonymous said...

Mak teh ca kita suka makan Ni .nak tiru jugalah

Anonymous said...

sis...resipi atas tu dpt brape pcs ye.

Puteri Iqa Izyan said...

@Anonymous

kalau gune acuan kecik dpt dlm 70++ kot.

kalau gune acuan yang medium dpt dlm 50++

kalau tak silap la. heee

Anonymous said...

bleh tryla..

f Abidin said...

salam.. minta izin ye copy resepi.. nak try wat hehe

f Abidin said...

sala.. nak minta izin copy resepi.. nak try wat jg.. thnks empunya blog

Anonymous said...

Nmpk sdp!nak try buat la sbb ank2 suka mkn tart telur ni lebih baik buat sendiri berbaloi

Anonymous said...

boleh guna susu segar tak ?

Puteri Iqa Izyan said...

@Anonymous

aaa tak sure pulak. try la. tp kalau susu cair mcm berlemak sikit. kot la. hee

Aku Faizin said...

Bismillah.

Assalamulaikum. Saya nak tanya. Bakar sekali dengan acuan ke ce mana?

Aku Faizin said...

Bismillah.

Kak Izyan. Nak bakar tu, sekali dengan Acuan ke ce mana?

Puteri Iqa Izyan said...

@Aku Faizin

Waalaikumussalam dik :)

Boleh bakar dengan acuan sekali ataupun asing2.

Tp bakar dengan acuan lagi better sebab boleh nipiskan adunan dan tak bocor :)

Anonymous said...

Bismillah menarik resepi ni...tpi sy nk tnye klu majrin tu tkar dgn butter leh x??

Puteri Iqa Izyan said...

@Anonymous

boleh sangat. lagi lah sedapppp. heee :)

yasmeen zainal said...

Salam.
Nampak mengiurkan! Mohon cedok resepi awk nak buat tat telur jgk hehe.

Anonymous said...

salam , kalau saya tukr tepung gandum tu dengan tepung superfine boleh tak ?

stacy angie said...

best.

Zilah Zan said...

Nnpk mcm best dan sedap, nk cuba la nnti

Anonymous said...

Salam. Yg utk filling tu, boleh kacau pakai mixer ke?

Puteri Iqa Izyan said...

@Anonymous


kenapa nak guna mixer? Hehe.
Kacau guna garfu je slow2. =)

Copyright© All Rights Reserved Puteri Iqa Izyan