resepi puding roti kukus yang super ohsem dan senang. :D
aku dah bosan nak cerita macam-macam. so, kali ni aku nak share resepi yang ohsem. ohsem la sangat kan? resepi puding roti kukus ni amatlah sesuai untuk orang takde oven or maybe oven rosak macam aku. hiks. dengan pesanan tulus ikhlas, "aboh weh! bile gok nok g baiki oven tu??? :O" so so so, bahan-bahan yang diperlukan adalah. *drum roll* eh. sat na. resepi asal adalah dari Dapur Malaysia.
4 keping roti ( suke hati roti ape. aku gune 5 keping sebab tamak! )
1 tin susu cair ( resepi asal 375ml. tp, 400 ml pon boleh okay )
2 biji telur ( telur ayam. bukan telur itik mahupun telur puyuh )
4 sudu besar gula ( aku guna 3 sudu. tu pun aku guna sudu bubur mekdi je. sebab tak nak manis )
1 sudu kecil esen vanila
Butter / Planta ( ni untuk sapu kat roti okay )
Kismis / Coklat cip ( ni untuk pameran comels atas puding nanti )
dan berikut adalah cara-caranya. skema habis *fliphair*
1. panaskan kukusan dulu ye.
2. sapu butter/planta atas roti. lepas tu potong kicik-kicik aaaa. lepas itu, sila susun dengan secomel mungkin dalam loyang. loyang tu yang sedang-sedang saja.. <--- *dangdut sikit*
3. lepas tu, dalam satu bekas sila satukan dua biji telur, gula dan esen vanila tadi. then, kacau hingga sebati. oh please jangan nak guna mixer sangat okay. kacau bagi sebati je. lepas dah sebati baru masukkan susu cair. lepas tu kacau lagi kasi sebati gituww.
4. lepas dah sebati acuan tu, tuang dalam roti yang dah susun comel-comel dalam loyang ye. lepas tu aku main tekan-tekan sikit lah. tak payah nak ikut sangat. aku main-main sebab comel je. hak hak hak. lepas tu tabur la atas tu coklat cip ke, kismis ke, coklat cip ke, coklat smarties ke. olololo.. sodapnyee.
5. masukkan dalam kukusan dan kukus 20-25 minit. skema habis. hohoho. nanti dah masak, sejukkan dalam peti sejuk dulu. baru lah ohsem bila makan. :')
senang kan? ohsem pun ohsem. lagipun tak manis pun okay. sesuai la kalau mak ayah, nenek ke, atuk ke yang tak suka manis. jadi, selamat mencuba. heee
4 keping roti ( suke hati roti ape. aku gune 5 keping sebab tamak! )
1 tin susu cair ( resepi asal 375ml. tp, 400 ml pon boleh okay )
2 biji telur ( telur ayam. bukan telur itik mahupun telur puyuh )
4 sudu besar gula ( aku guna 3 sudu. tu pun aku guna sudu bubur mekdi je. sebab tak nak manis )
1 sudu kecil esen vanila
Butter / Planta ( ni untuk sapu kat roti okay )
Kismis / Coklat cip ( ni untuk pameran comels atas puding nanti )
dan berikut adalah cara-caranya. skema habis *fliphair*
1. panaskan kukusan dulu ye.
2. sapu butter/planta atas roti. lepas tu potong kicik-kicik aaaa. lepas itu, sila susun dengan secomel mungkin dalam loyang. loyang tu yang sedang-sedang saja.. <--- *dangdut sikit*
3. lepas tu, dalam satu bekas sila satukan dua biji telur, gula dan esen vanila tadi. then, kacau hingga sebati. oh please jangan nak guna mixer sangat okay. kacau bagi sebati je. lepas dah sebati baru masukkan susu cair. lepas tu kacau lagi kasi sebati gituww.
4. lepas dah sebati acuan tu, tuang dalam roti yang dah susun comel-comel dalam loyang ye. lepas tu aku main tekan-tekan sikit lah. tak payah nak ikut sangat. aku main-main sebab comel je. hak hak hak. lepas tu tabur la atas tu coklat cip ke, kismis ke, coklat cip ke, coklat smarties ke. olololo.. sodapnyee.
5. masukkan dalam kukusan dan kukus 20-25 minit. skema habis. hohoho. nanti dah masak, sejukkan dalam peti sejuk dulu. baru lah ohsem bila makan. :')
senang kan? ohsem pun ohsem. lagipun tak manis pun okay. sesuai la kalau mak ayah, nenek ke, atuk ke yang tak suka manis. jadi, selamat mencuba. heee
Comments
Eh! Mengidam telur puyuh lak. Hehe. :p
nak buat.haha
boleh kawen da niii
tenkiu fur da recipe~
#bila nak pos tuk kita ni..heheee
MJ pun baru buat jugak ;)