27 May 2012

resepi puding roti kukus yang super ohsem dan senang. :D


.Assalamualaikum.

aku dah bosan nak cerita macam-macam. so, kali ni aku nak share resepi yang ohsem. ohsem la sangat kan? resepi puding roti kukus ni amatlah sesuai untuk orang takde oven or maybe oven rosak macam aku. hiks. dengan pesanan tulus ikhlas, "aboh weh! bile gok nok g baiki oven tu??? :O" so so so, bahan-bahan yang diperlukan adalah. *drum roll* eh. sat na. resepi asal adalah dari Dapur Malaysia.





4 keping roti ( suke hati roti ape. aku gune 5 keping sebab tamak! )
1 tin susu cair ( resepi asal 375ml. tp, 400 ml pon boleh okay )
2 biji telur ( telur ayam. bukan telur itik mahupun telur puyuh )
4 sudu besar gula ( aku guna 3 sudu. tu pun aku guna sudu bubur mekdi je. sebab tak nak manis )
1 sudu kecil esen vanila
Butter / Planta ( ni untuk sapu kat roti okay )
Kismis / Coklat cip ( ni untuk pameran comels atas puding nanti )

dan berikut adalah cara-caranya. skema habis *fliphair*

1. panaskan kukusan dulu ye.

2. sapu butter/planta atas roti. lepas tu potong kicik-kicik aaaa. lepas itu, sila susun dengan secomel mungkin dalam loyang. loyang tu yang sedang-sedang saja.. <--- *dangdut sikit*

3. lepas tu, dalam satu bekas sila satukan dua biji telur, gula dan esen vanila tadi. then, kacau hingga sebati. oh please jangan nak guna mixer sangat okay. kacau bagi sebati je. lepas dah sebati baru masukkan susu cair. lepas tu kacau lagi kasi sebati gituww.

4. lepas dah sebati acuan tu, tuang dalam roti yang dah susun comel-comel dalam loyang ye. lepas tu aku main tekan-tekan sikit lah. tak payah nak ikut sangat. aku main-main sebab comel je. hak hak hak. lepas tu tabur la atas tu coklat cip ke, kismis ke, coklat cip ke, coklat smarties ke. olololo.. sodapnyee.

5. masukkan dalam kukusan dan kukus 20-25 minit. skema habis. hohoho. nanti dah masak, sejukkan dalam peti sejuk dulu. baru lah ohsem bila makan. :')

senang kan? ohsem pun ohsem. lagipun tak manis pun okay. sesuai la kalau mak ayah, nenek ke, atuk ke yang tak suka manis. jadi, selamat mencuba. heee
terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

29 Love Note (s):

FarhanaDr said...

Akak dah lama teringin nak cuba puding roti, tapi kemalasan berpanjangan. Haha.

Eh! Mengidam telur puyuh lak. Hehe. :p

Mra Mastura said...

wahai iqa, tolonglah hantar sini. hehehe

alexayussida said...

cuba terai blend sume bahan tuh(except kismis) pastu kukus :D sedappp sbb xketul sgt rotinya..heee

sarah mohamad said...

Saya tak pernah lagi buat puding roti ni. Macam mudah je, boleh try nanti =P

JIJI YU said...

pergh..pakej seorang isteri ko ni..hehe

SIELA MIKAIE said...

akak xpnh mkn puding roti..tp tgk org buat mcm sedap plak..nk buat memg malasla..hehee..akak nk buat red velvet..tp malas jgkkkkk,....sume malas..makan je rajin...

ABU said...

aku suka makan kue2 mcm ni...buatnya mmg tak la hahaha..

syafiqakarim said...

mcm senang.tp entah kenapa malas
nak buat.haha

boleh kawen da niii

Izzatie said...

Mmmmm dapnyewwww . I haritu ade buat jugak tapi tak letak kismis . Next buat nak letak la . Hihi

yuyueyuliana said...

sedapnyaaaaa . baca yang nombor 2 tu cam berdangdut lah jugak . haha

yuyueyuliana said...

sedapnyaaaaa . baca yang nombor 2 tu cam berdangdut lah jugak . haha

Ihsan Arifin said...

bole try ni :)
tenkiu fur da recipe~

Woofer Storm said...

pndai buat,,untunglah bakal suami anda..^^

#bila nak pos tuk kita ni..heheee

J.Syazwana said...

bagus sebab akak memang takde oven. hehehehe :D

delarocha said...

bab buat ni saya tak reti..bab makan saya reti :-)

m!3yr4h_LolLy said...

sedapnya. rajin nguh r iqa nie. hehehehe.

m!3yr4h_LolLy said...

sedapnya. rajin nguh r iqa nie. hehehehe.

engkumira. said...

woww iqa, nok rase gok :)

Myra Jay said...

Resepi mudah yang penting sedap kan ;)

MJ pun baru buat jugak ;)

Elysa Sofia said...

rumah lisa takde oven,so tak boleh buat :(

Yaya Azura aka Naz Azra said...

susu cair, telur, roti, kismis..nak kena gi beli lepas balik keja nanrti..hehe..terliur la weh..

Hans said...

masa dekat hostel dulu den suka beli puding nih

Edy Zaidi said...

baru lepas bfast..tp nampak gambar ni tiba2 terasa nak beli kuih pulak...lapar~~..heeee

FiZ said...

singgah cni tgk resipi puding roti ;)

Tun said...

wow tq.... macam senang jer plak....

Anonymous said...

kan kukus je..

Nadia Nawi said...

Nyum2..dapnye..wajib try ni..bca cm sng je.cer wat skli tgk pe jd..huhu

Nadia Nawi said...

Nyum2..dapnye..wajib try ni..bca cm sng je.cer wat skli tgk pe jd..huhu

Nadia Nawi said...

Thnks for sharing

Copyright© All Rights Reserved Puteri Iqa Izyan