Skip to main content

dugaan dan masalah.


bila kita ditimpa dengan ujian yang kita rasa berat, persoalan kenapa orang lain tak rasa apa yang kita rasa mesti muncul. sebenarnya kita tak tahu apa yang orang lain alami. kalau tahu pun mungkin sikit. mungkin 1/10. hakikat sebenar, yang mengalaminya saja tau apa rasa. cuma, mungkin dia bukan jenis bercerita pada orang sekeliling. mungkin dia bercerita kepada Yang Maha Mengetahui. berdoalah. jangan lupa pada Dia. insyaAllah setiap masalah ada jalan penyelesaian. :) senyum dan yakin Allah janjikan hikmah yang terindah disebalik dugaan >_<


ada yang harus kita relakan dalam hidup ini, untuk itu Tuhan menciptakan ikhlas
---
(via nisaathejourney)

Comments

RuMaH TuA said…
ya.... :-)

Arroja'u ma qoranahu amal. Wailla, fahuwa umniyyah.
" pengharapan yg sebenar adlah yg dsertai dgn amalan. Jika tidak, maka ia hanya sekadar angan2 "

Moga Allah kasih.
AM said…
Allah beri kita ujian sebab Allah sayang kat kita. Hadapi setiap ujian/masalah dengan sabar. Insyallah, kita akan rasa kemanisannya nanti. :)
Unknown said…
Allah berikan dugaan dan masala untuk menguji hamba-hambanya. tp Allah tak pernah bgi ujian yang hambanya tak boleh nk hdpi.
Yaya Azura said…
mereka yg senyum tak semestinya hati tenang..yg penting hati mesti tabah..
berat mata memandang, yang menanggung beban lagi rasa seksanya..
Ihsan Arifin said…
teringat kata senior :
" ujian ujian tu sume tande allah sayang allah peduli dekat kita "

:)

Popular posts from this blog

Resepi Tat Telur yang sedap memang sedap! :)

Resepi crust ni aku guna yang time kerja dulu. Hee. Resepi filling pulak aku banyak google. Aku lupa dah mana aku dapat sebab dulu lupa nak tulis kat buku ambik kat mana. Resepi ni memang sure sedap. :)

Resepi crust

Bahan-bahan:

1 cawan marjerin ( aku guna marjerin Pelangi. Sedap! kalau guna Planta pon boleh tapi crust jadi keras sikit la )
1/2 cawan gula
1 biji telur gred C ( gred A & B pon hentam jelah ye )
1 sudu kecil esen vanila
2 cawan tepung gandum ( lebih sebenarnya tapi nanti explain okay )

Cara-cara:

1) Putar marjerin dan gula hingga kembang. Nanti warna jadi macam ala-ala putih gitu.
2) Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi hingga kembang.
3) Masukkan 1 cawan tepung dulu pastu putar nagi sebati kejap. Masuk lagi 1 cawan tepung pastu putar lagi sampai sebati aje.
4) Time ni adunan still lembik. Lepas tu boleh tambahkan tepung sikit-sikit dan uli sampai doh tak melekat kat tangan. Kalau still melekat kat tangan, tambah tepung lagi okay. Tapi jangan terlebih tepung se…

life being as an accountancy student .

Akauntan. cita-cita kedua yang aku tulis dalam biodata time sekolah rendah dulu. cita-cita utama nak jadi doktor. makin lama, makin tinggi belajar dah lupa cita-cita doktor. banyak main-main time sekolah. bukan gengster sekolah okay. nakal sikit je. tudung pendek, that's me. pakai stokin kaler maler, that's me. ponteng kelas pegi lepak kelas senior, that's me. tu time sekolah sultan sulaiman. bila tukar sekolah baru sekolah bukit sawa, life's totally changed. new environment, new friends. time tu jadi baik sebab takde geng nak buat nakal-nakal.

form five ambik pure science. tak suka menghafal okay. kelas yang selalu ponteng, time fizik. kalau hari tu ada fizik, aku tak pegi sekolah. adik-adik jangan tiru okay. result spm takat-takat makan je ah. Alhamdulillah semua credit. boleh la masuk matrik program dua tahun aliran fizik. hai KMPHians! :) tapi masuk tahun kedua aku keluar. dapat diploma perakaunan kat UiTM Dungun. sebab nak lari dari fizik, nak lari dari homesick,…

TTC Part 1: Appointment

Tahun ni tahun kedua dah jadi bini orang tapi belum ada rezeki nak timang zuriat sendiri. Ehehe. Aku tau ada masalah ni masa sekolah lagi dan sebelum kahwin pun memang aku dah explain dekat bakal suami (suami dah la sekarang) pasal masalah aku. Tapi aku taktau la dia ingat ke tak. Kot nye kalau dia baca blog ni pastu dia mai tanya aku "bila sayang cite kat abang?" -____- Tahun pertama kahwin aku tak terlalu beria nak TTC ke apa. Aku kira baru nak kenal sesama sendiri. Lagi satu sebab PJJ dan aku tau susah nak predict waktu subur disebabkan masalah period yang tak teratur. Jadi aku hanya menikmati waktu-waktu berdua saja. Orang tanya, aku sengih je cakap belum ada. Tak ambik pusing sangat dengan soalan dah ada isi ke belum yang aku rasa nak je tepek kat dahi "belum mengandung lagi" hahaha. Yelah, dah ramai sangat tanya.

Masuk tahun kedua, aku dah start fikir. Tapi aku tak betul-betul TTC jugak. Cuma join group BBT dekat facebook. Wehhh sumpah aku tak faham hahaha. A…