28 July 2012

Resepi puding jagung yang senang, mudah, simple, sedap. :P (UPDATED)


.Assalamualaikum.

gambar ihsan gugel :)

time duk taip entri ni kan, aku baru je lepas buat puding jagung untuk kali ke 150 juta. eh, macam lagu. susah nak cari puding jagung yang berkenan dek tekak. macam pelik je bahasa. -,- so, sejak beberapa dekad dulu, jumpa resepi kat myresepi yang ohsem!! ^_^ ni resepi puding jagung yang senang, mudah, simple, sedap dan yang sewaktu dengannya. buat pemilik asal resepi ni, maap ye sebab lupa siapa tuan punye resepi. mohon ampun. hee :))

Bahan-bahan:

1 cawan tepung kastad
3/4 cawan gula
1 tin susu cair
2 1/2 cawan air kosong
1 tin jagung manis
3 sudu besar tepung jagung


Cara-cara:

campurkan semua bahan, kacau-kacau sampai semua bahan sebati. lepas tu, masak atas dapur guna api sederhana sampai likatttttt. tapi kan, aku guna api agak besar tapi memang non stop kacau sebab takut hangit. tapi kan, kalau guna api besar ni, lenguh mengacau tu kejap aje. heee. so, it's up to you :)) Lepas tu sila sejukkan dulu sebelum masuk peti ais. biar dulu dalam peti ais tu lame sikit takpe. janji tak lembik masa nak makan. hehehe

*resepi ni versi update dah ye sebabnye resepi sebelum ni lembik. kehkehkeh. so, kali ni sure tak. eh eh. ye ye je kannnnn. 

terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

20 Love Note (s):

moon said...

mkn sorg ork..dok ajok doh saeng2...

Arol Mubin said...

Rajinnya kak Iqa buat puding jagung! :) Puding jagung kat rumah Arol baru jek habis. Makan dgn susu cair + gula Melaka, peh terbaikkk! :D

Yaya Azura aka Naz Azra said...

Sure sedap teramat nie sampai iqa dahbuat 150 juta kali..hihi..sedap kan mkn sejuk2

Yaya Azura aka Naz Azra said...

akak dah buat..sedap....^_^

Puteri Iqa Izyan said...

yeayyy. selamat makan2. hee :P

laini said...

Resepi mudah..i loikee..hehe

laini said...

Resepi mudah.....i loikee..hehe

norashikin ramli said...

Nak try buat hehe ade jagung lebih dari buat apam balik..tq for the recipe hee

norashikin ramli said...

Nak try la..ade jagung lebihan buat apam balik smln..tq for d recipe hehe

norashikin ramli said...

Nak try buat hehe ade jagung lebih dari buat apam balik..tq for the recipe hee

Habibah Ersallina Ersallina said...

ala kta dh mssk siap puding jagung ikut resepi ni.tu lh tk bca habis tkut lembik cm no tu

Habibah Ersallina Ersallina said...

ala kta dh buat cm no tkut lmbik.tu la tk bca hbis respi td

habibahersallina.blogspot.com said...

ishh tkut puding ni terlmbik lah

Shafrin Bahari said...

Sok ada jamuan blhlah try buat ari ni

Anonymous said...

Tq atas perkongsian..nnt nk cuba la....

Anonymous said...

Tq atas perkongsian..nnt nk cuba la....

shida alia said...

Tq.. Mmg sedap. Dah byk kali mak mnta sg buatkn utk mak.

Puteri Iqa Izyan said...

@shida alia

Alhamdulillah. Terima kasih jugak ye :))

misspoetbox said...

Alhamdulillah mmg sedap..tkasih

Anonymous said...

saya dah cuba memang sedap..tq

Copyright© All Rights Reserved Puteri Iqa Izyan