Skip to main content

ketagihan!

♥ sebelum oven baiki.


1. puding roti kukus ohsemmm. eceh :P
2. pau goreng resepi dari akak fatin suhana :)
3. puding buih. lil bit keras. hoho. first time buat. dah la lupa step nak pukul lagi sekali telur putih dalam acuan yang dah siap masak. teheeee
4. marble cheese cake kukus ;)


♥ bila oven dah baiki, ketagihan melampau!!

5. butter cupcakes. nak main-main je senanye. hihihi
6. butter cheese cake!!! best! dapat 5 star dari ibu. siap order untuk hari raya lagi. muahahaha. dengan anak sendiri pun main order-order. oh. kek ni buat dengan future sis-in-law, maybe :P
7. vanilla cupcakes with love. manis sikit. lain kali kalau buat nak kena kurangkan gula. then, bahagian atas kena kasi hangus sikit. baru sedappp ;)
8. yang ni sedapppp. ekceli resepi ni sama je macam no 5. cuma ni KERAS! keras okay! sebab silap sukat tepung. muahahaha. keras keras pon habis. hohoho :P


banyak lagi resepi nak try. yela kan, bukan semua resepi tekak boleh terima. nanti nak try dari Martha Stewart pulak. plus aku suka tengok tv show Anna Olsen. senanya aku TERtukar Anna dengan Martha. muahahaha :P

p/s: kenapa saya tiba-tiba saya rasa macam rindu awak ;)

Comments

J.Syazwana said…
alah akak nak mintak hadiah oven lah daripada akram camni. hehehe
combi said…
damn. best gle kalo ad oven kat uma ..
SIELA MIKAIE said…
menarik! nak rase!! post kt akak!
dyah16 ! said…
hamboi, kemain rajin kau baking2 bagai ni. hihi. bagus2!
MuNiRaH said…
amboi!!!!!!!!!!!! rajin bebenor dye wat kuih cti2.. untunglaa...t leyg ajar sye yeee but yg no tu..hehehe
syafiqa said…
aku sangat c.e.m.b.u.r.u.
pada kau iqa
en_me said…
rindu kaann bila hormon dh naekk.. ehhee, salamm
No name said…
Tak der sample nak bagi rasa ke yang no.6 tue. Mcm best jer.
iqbalhakimi said…
ejas skit qa..hantar dumah aku..hahaha
nn lylyn said…
rajin nye ^^ bagus2..
Mra Mastura said…
haish. pos aa iqa!!!!
Fairuz Zainal said…
amboihhh kemain rajinnye awok masak! kat rumah ai tu oven terbiar tahu? oven canggih2 pun takde orang terpikat nak kukus ke buat cupcakes bagai -.-

Popular posts from this blog

Resepi Tat Telur yang sedap memang sedap! :)

Resepi crust ni aku guna yang time kerja dulu. Hee. Resepi filling pulak aku banyak google. Aku lupa dah mana aku dapat sebab dulu lupa nak tulis kat buku ambik kat mana. Resepi ni memang sure sedap. :)

Resepi crust

Bahan-bahan:

1 cawan marjerin ( aku guna marjerin Pelangi. Sedap! kalau guna Planta pon boleh tapi crust jadi keras sikit la )
1/2 cawan gula
1 biji telur gred C ( gred A & B pon hentam jelah ye )
1 sudu kecil esen vanila
2 cawan tepung gandum ( lebih sebenarnya tapi nanti explain okay )

Cara-cara:

1) Putar marjerin dan gula hingga kembang. Nanti warna jadi macam ala-ala putih gitu.
2) Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi hingga kembang.
3) Masukkan 1 cawan tepung dulu pastu putar nagi sebati kejap. Masuk lagi 1 cawan tepung pastu putar lagi sampai sebati aje.
4) Time ni adunan still lembik. Lepas tu boleh tambahkan tepung sikit-sikit dan uli sampai doh tak melekat kat tangan. Kalau still melekat kat tangan, tambah tepung lagi okay. Tapi jangan terlebih tepung se…

life being as an accountancy student .

Akauntan. cita-cita kedua yang aku tulis dalam biodata time sekolah rendah dulu. cita-cita utama nak jadi doktor. makin lama, makin tinggi belajar dah lupa cita-cita doktor. banyak main-main time sekolah. bukan gengster sekolah okay. nakal sikit je. tudung pendek, that's me. pakai stokin kaler maler, that's me. ponteng kelas pegi lepak kelas senior, that's me. tu time sekolah sultan sulaiman. bila tukar sekolah baru sekolah bukit sawa, life's totally changed. new environment, new friends. time tu jadi baik sebab takde geng nak buat nakal-nakal.

form five ambik pure science. tak suka menghafal okay. kelas yang selalu ponteng, time fizik. kalau hari tu ada fizik, aku tak pegi sekolah. adik-adik jangan tiru okay. result spm takat-takat makan je ah. Alhamdulillah semua credit. boleh la masuk matrik program dua tahun aliran fizik. hai KMPHians! :) tapi masuk tahun kedua aku keluar. dapat diploma perakaunan kat UiTM Dungun. sebab nak lari dari fizik, nak lari dari homesick,…

TTC Part 1: Appointment

Tahun ni tahun kedua dah jadi bini orang tapi belum ada rezeki nak timang zuriat sendiri. Ehehe. Aku tau ada masalah ni masa sekolah lagi dan sebelum kahwin pun memang aku dah explain dekat bakal suami (suami dah la sekarang) pasal masalah aku. Tapi aku taktau la dia ingat ke tak. Kot nye kalau dia baca blog ni pastu dia mai tanya aku "bila sayang cite kat abang?" -____- Tahun pertama kahwin aku tak terlalu beria nak TTC ke apa. Aku kira baru nak kenal sesama sendiri. Lagi satu sebab PJJ dan aku tau susah nak predict waktu subur disebabkan masalah period yang tak teratur. Jadi aku hanya menikmati waktu-waktu berdua saja. Orang tanya, aku sengih je cakap belum ada. Tak ambik pusing sangat dengan soalan dah ada isi ke belum yang aku rasa nak je tepek kat dahi "belum mengandung lagi" hahaha. Yelah, dah ramai sangat tanya.

Masuk tahun kedua, aku dah start fikir. Tapi aku tak betul-betul TTC jugak. Cuma join group BBT dekat facebook. Wehhh sumpah aku tak faham hahaha. A…