28 January 2011

Contest Cintai Alam Sekitar


.Assalamualaikum.

Fuhhh... sudah kelamaan gila kot aku tak join contest. Orang tag pun aku buat dekkkk jekkk.. sian korang. Hahaha. Eyh. Ada ke tagged aku? Err.. kot la kan. Tapi aku malas nak join sebab kontest asyik suruh tayang muka jekk. Dah la muka aku ni terlebih comel. Oke. Fine. Gemok oke. So, tak perlu aku nak tayang sangat muka ni haa.



Tapi, kontest ni menarik gila kot. Lain dari yang lain. Hadiah paling gila. Duit babe. Siapa tanak duit? Orang gila pun nak tau. Ni kan pulak aku yang waras nih. Thanks to Ammar sebab jemput join kontest nih. Kontest ni tentang cara penjagaan alam sekitar. Kalau nak join jugak, boleh klik sini rugi tak join tau...





Baiklah, aku ni dah melampau sangat kot kalau bab membebel. Fine. Mulakan dari sekarang. Langkah-langkah untuk menangani pencemaran alam sekitar.






1) Simpan sampah kalau tak ada tong sampah. Haih. Bukan aku suruh simpan, peram buat apam ke, buat frame ke. Tapi simpan dulu sampah dalam poket ke, dalam beg ke. Tu kalau tadek tong sampah. Nanti dah jumpa tong sampah, sila lah buang sampah tadi dalam tong sampah. Jangan sesuka hati, sesedap rasa je kau nak buang sampah merata-rata kalau tadek tong sampah.  Baru lah persekitaran kita bersih. ;))






2) Bergotong royong sesama jiran tetangga. Haiyaa.. ini selalu dibuat, yang biasa dilihat kan? Dengan gotong royong nilah, kita boleh sama-sama bersihkan kawasan persekitaran. Bukan tu jugak tau. Kita boleh merapatkan hubungan sesama sendiri. Kann?








3) Kurangkan bukak peti ais, kurangkan penggunaan aircond. Kenapa? Sebab benda jadah ni mengandungi CFCs. Apa itu CFCs? Sila google. Hak hak hak. Dulu dah pernah belajar time biologi kat sekolah okeh. Ini akan menyebakan penipisan ozon dan membahayakan alam sekitar kita! Oh no. Please kurangkan. Nak-nak aircond. Rumah aku guna kipas je..










4) Tanam pokok sebanyak banyaknya. Haih. Tapi janganlah sampai rumah korang jadi hutan pulak. Kang tak pepasal ada yang buat kegiatan haram potong pokok buat kayu balak. Oke. Tapi, kalau kita banyakkan penanaman pokok kat kawasan kita, lebih mudah untuk udara membekalkan oksigen kan? Ini bagus untuk alam sekitar dan jugak untuk diri kita sendiri. ;))






Baik baik. Banyak betul aku membebel. Bajet bajet nak menang contest nih sebab tak pernah lagi menang kontest. Muahaha. Tak jugak. Tapi at least ni boleh jadi rujukan untuk sesiapa yang nak jaga alam sekitar, yang cintakan alam sekitar.


Tarikh tutup contest nih ialah 14 Februari 2011 

Wish me LUCK!!


terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

19 Love Note (s):

SIELA MIKAIE said...

good luck sis!

klu menang share hadiah..hahahaaa

Miza Yusof said...

GOOD LUCK IQA :)

Solihin Zubir said...

gud luck ye!
kalau dh menang nnt, jgn lupa bank in kat sy sama eh duit tu.. hahha.. ;-p

Zul UnicBoyz said...

kalau ucap tahniah dapat wang tak? haha

air-cond menyejukkan udara sekitar.

aNnE said...

gud luck..hehe

Mr.IX said...

lupa lak nk join benda alah ni....goodluck...!

Raji berkata said...

hohohoho
bagus2
sayangi alam kitar kita
semoga ramai yg berubah lepas bce entry kau nih xP

JIJI YU said...

hoho bersemangat aku nak tanam pokok..

Puteri Iqa Izyan said...

@SIELA MIKAIE

hehe.thank you kakak cantek :D

Puteri Iqa Izyan said...

@Miza Yusof

thanks miza :))

Puteri Iqa Izyan said...

@Solihin Zubir


haih! takmo :P

Puteri Iqa Izyan said...

@Zul UnicBoyz

dapatttt!!

wang saidina..
hoho

Puteri Iqa Izyan said...

@aNnE

thanks dear :D

Puteri Iqa Izyan said...

@Mr.IX

hehe.cepat join! :D

Puteri Iqa Izyan said...

@Raji berkata

hahaha.. harapnya lah kann :))

Puteri Iqa Izyan said...

@JIJI YU

wuwuuu..perli T_T

huhu

Kisah Cinta Kita said...

hye awk, jom share banner nk??

iqbalhakimi said...

huh..kalau macam ni mmg kalah r aku..huhu..gud luck iqa!..

aku baru sampai rumah nie..hehe

nanti aku inform kat fb pape hal..

AMMAR YASIR said...

Thanks sebab join

Copyright© All Rights Reserved Puteri Iqa Izyan