02 January 2011

saya nak buat blog nih. tapi, macam mana eyk? | Happy 2011


.Assalamualaikum.


eceh. hari ni buang tebiat sikit nak buat ala-ala tutorial. bukan tutorial pun sebenarnya. cume sekadar nak share tips bagi yang baru nak berblogging. yang dah lama toksah la. haha. korang dah pandai semua kot. tapi aku tetap noob. hahaha. ish. tak baik macam tuh. walaupun aku baru lagi berblogging ( tipu, padahal dah setahun lebih ), tapi aku nak share beberapa tips lah untuk yang baru nak berblogging. sebab ramai jugak kot yang baru-baru, fresh segar dari ladang buat blog kot. ;))



sekarang maybe aku tengah bersiap nak balik dungun. means, aku mungkin online atau mungkin  tak online lah nih. tapi, nak jugak buat auto post supaya korang tak lupa kat blog nih. agagaga.. eyh eyh. rasanya tak terlambat lagi kan nak wish new year?

selamat tahun baru untuk semua pembaca blog nih. terimalah lukisan yang buruk lagi kali in. muahahahaha...




berbalik kepada tujuan asal. harap-harap tips ni boleh la membantu sedikit sebanyak kan? :P

1 ) kemaskan blog
benda ni memang WAJIB kot. bagi aku lah. sebab kekemasan tu kan buat nampak cantik. kalau orang masuk blog kita, nampak kemas je, mesti orang akan suka dengan blog kita. percayalah cakap aku. aku memang sangat suka dengan blog yang kemas. dah blog tulah aku follow kebiasaannya. cuba korang susun gadget-gadget tuh biar nampak kemas. baru lah sedap mata memandang. kalau rasa banyak sangat gadget, buang gadget yang tak perlu



2) widget
bab nih memang ramai yang tak suka. rasanya lebih baik korang tak payah letak widget yang blink-blink kat sidebar, lepas tuh widget jam lah. heh. semua ada jam kot. tak perlu lah nak letak lagi. widget tulah yang buat blog korang jadi lembab. satu lagi pop-up window. yang nih memang aku akan jarang masuk blog dia. dulu aku suka jugak buat, tapi siyesly benda tuh memang menyusahkan.



3) lagu
ini terpulang kepada bloggers lah kan. dulu aku memang feveret gila kot letak lagu kat blog. tapi sekrang dah insaf oke. sebab korang bayangkan eyh. nak blogwalking kadang-kadang bukak sampai 10 blog dalam satu masa. lepas tuh ada beberapa blog yang letak lagu. konpem bunyi lagu banyak-banyak serabut kan? adik aku pun pernah marah kot sebab bising dengar lagu. lagu tuh tak penting pun dalam blog ok. so, tak payah letak.



4) penulisan
setiap orang ada setail penulisan sendiri. tapi paling penting jangan guna short form. apa kau ingat ini short messaging system ke hah? malu ke nak tulis bahasa baku melayu kat sini? jangan bimbang lah. kalau korang mengarang macam esei nak hantar kat cikgu pun takkan ada orang gelak kat kau lah. ini blog bukan SMS :))



5) disable right click
memang lah majoriti buat disable ringht click sebagai langkah tanak bagi orang copy paste kita punya entri kan? tapi kalau yang join contest, giveaway, yang buat contest, yang buat giveaway, yang bagi award, lepas tuh bila orang lain nak copy, memang tak boleh. grr. buat lah satu cara lepas disable right click. cara apa? bila tekan je, terus keluar new window. kat blog nih, aku buat macam tuh sebab senang kalau tiba-tiba aku rasa nak disable right click ke. hehe. aku tak reti sangat guna HTML, aku guna JAVASCRIPT punya. aku ada code javascript. tapi aku lupa lah mana aku dapat. haha. tengah rajin gugel dulu.. aku tak reti buat tutorial. kalau nak, sila lah gugel. haha




6) entri menarik
haaa.. kalau tak menarik, orang tak baca tau. ( bajet entri aku sodap je ). macam mana nak buat entri menarik? ala, selitkan lah dengan gambar ke, lepas tuh buat lawak sikit ke, buat gedik gedik sikit ke. haha. kannn?



7) pemilihan template
seeloknya korang cari template yang mesra SEO. apa itu SEO? sila lah gugel. agagaga. takpun korang cari template yang ringan-ringan je. senang nak load. ada jugak template yang buat aku hangen. grr. terpaksa refresh banyak kali baru boleh load. tu pun still lagi lembab gila. lepas dah pilih template korang edit la sikit kan? kasi cun malatop gituh. yang penting pastikan tulisan jangan sama kaler ataupun kalaer yang lebih kurang dengan template. berpinar mata mak nih nak baca tau. kalau nak buat kaler-kaler tulisan pun beragak lah sikit ye. tak perlu sampai warna warni sangat. pening kot nak baca.




8) word verification




ades.mostly blogger ramai guna nih kot. yang femes tuh tak heran lah sebabnya kalau dieorang letak pun komen ratus-ratus masuk. tapi bagi yang baru nih, tadek orang nak layan kau. sudahnya orang terus close blog kau. tak payah lah letak.




okelah. itu sahaja untuk kali ini. harap dapat lah bantu sikit banyak kan. keh keh keh. tetiba datang orang komen,

kau bajet kau pandai sangat ke blogging sampai nak bagi tip bagai nih?


eyh. ade jugak yang jeles. muahaha. suka hati aku lah. apa salahnya buat kerja sharing is caring kan? :P

kejap. ada entri spesel kat sini. muahaha.. pastikan korang baca tau even aku maybe tak online sekrang nih.


p/s : ini adalah entri auto post. Mintak maaf banyak-banyak, reribu riban lemon dan jugak strawberry sebab tak dapat nak blogwalking. Sem baru dah setat. Biasalah awal-awal ni busy banyak benda. Rerajin la tinggal komen supaya senang ai nak balas jejak u ol semua oke? Ala..boleh lah eyk. Hehe.
terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

52 Love Note (s):

M I A J A M A L U D D I N said...

beb.. happy new year!! =)

LiLohOnEy said...

ahaha..

napa aku gelak?

sebab entri khas buat iqa tu sgt menggelikan hati..

ahahaha :p

sri said...

i sokong! especially disable right click and widget! :D

Aretikz said...

Nice.. memang selalu orang tak endah perkara-perkara sebegini rupa.. ok apa bg tips.. hehe..

tia of revenge said...

hehe. suka ! :D awww..
follow you! :P

-iEkA DaRLink- said...

hahha. word verification tu paling menyampah.

kembatolo™ said...

weh weh.
busy2 pon sempat buat entri.
obses sangat nie. haha

Gayahspears said...

salam knai... dulu da polo rasenyer...
ni nk drop komen lak.. mane tau ley jadi teman ramas mesra lak..hihihi...

MiZi said...

hahaha semua ni kata kat sapa ni.. hahaha

http://contengcorner.blogspot.com/2011/01/semangat-hati-pulih.html

mie said...

uiih!!
entry auto post lagi...
heheee

~aku boy~ said...

haha nice...
aku cuma satu jer nak buang kat blog aku ni...
pop up window tu...
tapi tak tau nak buang lagu mana...huhuh
dah try buang...tapi tak dapat gak... hampeh...l ast2 aku biarkan ajer... org suka ke x.. nak buat lagu mn ork...huuu

CIK TOM said...

tips yg bagus..cik tom br je buat disable right click bermula 2011 atas sbb2 tertentu..huhu..

Tapak Kaki said...

nice tips.. pasal lagu tu, selain dari lagu dangdut aku memang tak layan.hahaha

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

selamat tahun baru

Zul UnicBoyz said...

apa yang pop out window? komen kah?

Miza Yusof said...

thanks you for sharing and thank you for the tips. akan cuba dipraktikkan :)

nur aisya humaira said...

comey laa blog ni,lembut je rase...:)
jemput mai blog cek naa...:)

gigi rongak said...

1st time masuk sini dan komen, haha.. nice!

syira aka sepatu hijau said...

salam


dah lama follow blog ni, cuma tak sempat BW..hehe... memang comel, simple dan padat :D

miss lolly a.k.a luvfareda said...

nice tips ! betul tuh.

Amanina Sofea said...

tme ksih ye akak..
dpt la mmbantu ckit..
tp bnyk yg sye bwt sme ngn info akak
:P

CGG said...

wish u luck dik..nanti da update roger akak..
mau jd yg pertama komen

adrinaqamarina said...

iqa, kereta tu chumil laaa. haha.

word verifi tu pon gempak!

rina nak invite iqa, http://adrinaqamarina.blogspot.com/2011/01/woot-woot-bloglist.html

terima kasih~

Ain Zulaikha said...

yeahhh jom berubah bersama2 k? :)

FH said...

jauhnye dungun. huhu

Raji berkata said...

woahhh ak nk ikut tips kau ni skit lah ;P

blog kau dh cntik owh
ak igt blog spe la tadi..
err tapi ak kena scroll smpai bwh utk tgk gmbar kau tuh
hohoh

Puteri Iqa Izyan said...

@M I A J A M A L U D D I N

hepy new year to beb ;)

Puteri Iqa Izyan said...

@LiLohOnEy


hahaha.ku lagi tergelak :P

Puteri Iqa Izyan said...

@sri

yeah! betul tuh sri ;)

Puteri Iqa Izyan said...

@Aretikz

tau xpe.even bnd ni penting.

Puteri Iqa Izyan said...

@tia of revenge thanks you dear ;)

Puteri Iqa Izyan said...

@-iEkA DaRLink-

tau xpe. skt hati je.. :P

Puteri Iqa Izyan said...

@kembatolo™

eh.sshhh... hehe

Puteri Iqa Izyan said...

@Gayahspears

boleh aje nk ramas2 mesra..haha

Puteri Iqa Izyan said...

@MiZi

sape2 yang terasa. hehe

Puteri Iqa Izyan said...

@mie

hehehe.. :P

Puteri Iqa Izyan said...

@~aku boy~

yang tuh wajib buang. huhu

Puteri Iqa Izyan said...

@CIK TOM

hehehe. thanks cik tom. takpe disable. asalkan bile tekan jd new window :P

Puteri Iqa Izyan said...

@Tapak Kaki

lepas ni aku kne letak lgu dgdut lah ni.huhu

Puteri Iqa Izyan said...

@b.r.u.t.a.l.s.o.l.o

slmt thun baru jugak ;)

Puteri Iqa Izyan said...

@Zul UnicBoyz

oh. bukan2.. yang bile kte masuk blog tuh die keluar suh tkn ok2 tuh.

Puteri Iqa Izyan said...

@Miza Yusof

huhu.sme2 miza ;)

Puteri Iqa Izyan said...

@nur aisya humaira

blog je. tuan die tak lembut.. hehehe

Puteri Iqa Izyan said...

@gigi rongak

komen apa? huhu

Puteri Iqa Izyan said...

@syira aka sepatu hijau

hehe.sokey ;))
thanks singgah ;D

Puteri Iqa Izyan said...

@miss lolly a.k.a luvfareda

thanks sis lolly ;)

Puteri Iqa Izyan said...

@CGG

thanks akak ;)

Puteri Iqa Izyan said...

@adrinaqamarina

hahaha.. kete tuh bpe kali pdm dah baru jadi. tu pun buruk jugak.hehe..

eyh.tu sbb skang tgh hot psl fahmi..hehe

Puteri Iqa Izyan said...

@Ain Zulaikha

yeah.berubah kpd kecemerlangan. huhu

Puteri Iqa Izyan said...

@FH

huhu.. mmg jauh :P

Puteri Iqa Izyan said...

@Raji berkata

ye2 je kau nih. haha..

kau lme sgt cuti.mmg sje aku buat gmbr besar gedabak.haha

cik blablabla said...

haha..lawok laa..klo da disabled rite click maseh leh copy ag an. buat ap la na wat.heheh..lgipun ilmu untuk dkgsi..len la klo blog personal yg bnyk pic..kang owg dok curik n edit pixca.mampuih noo.hahah.tu ptot ltak.

pape pun entry baguih..dush2~

Copyright© All Rights Reserved Puteri Iqa Izyan