23 May 2010

holiday in Redang Island~


.Assalamualaikum.

salam readers. . .

maaf ye sebab lewat update.penat sangat.tangan pon lenguh2 lagi (snorkeling la ketkan.hik3)
oke2..mcm ni...

pagi jumaat tu kami sekeluarga pegi ke jeti di Merang.dalam pukul 10:28 pagi baru kami dapat naik bot untuk ke Pulau Redang (ramai gile pelancong).dalam perjalanan ke Pulau tade pape yang menarik sangat sebab aku banyak tido je(hobi ni).sampai kat Pulau Redang pukul 11:35 pagi.

wah! mme aku akui cantik sangat3 pemandangan kat situ.pasir putih,air biru.tenang je hati aku tengok Pulau tu.sampai sane,kami dapat bilik kat Redang Pelangi Resort.yang lain2 ade dekat Coral Resort(milik Sultan Terengganu) dan Adamayang Resort (kat sane mmg byk gile resort).
oy ye.untuk pengetahuan,kami ke Pulau Redang ni sebab abah aku ade meeting..sampai kat bilik,aku tgk2 bilik..hmm.not bad la.masa sampai tu,lps2 makan,aku tido je banyak.haha.bukan ape.nak turun pon panas sangat time tu.aku ni bukan kulit seputih mat saleh nak berjemur tgh2 panas.hehe.

aku turun mandi laut time lepas asar.mmg aku excited giler(walaupon aku tak pandai berenang langsung!).kami semua dibekalkan dengan life jacket dan jugak goggle(untuk keselamatan ye).
oh.lupa lak.aku sempat lagi beli kain pario.hehe.sexy la kononnye.haha.tapi aku pakai inner shirt la.tade la pakai kain pario tu saje.pastu,aku main2 kat tepi2 air je.haha.start situlah aku nampak ikan yang cantik2 sebab masa tu ade sape ntah yang bawak2 roti.aku pon mintak ayah aku ajar aku terapungkan badan sabeb nak tengok ikan2 tu.wah! mmg la sangat2 cantik ikan2 tu sume.yang paling aku suke ble aku nampak ikan yang aku main dalam game fishville kat facebook tuh!! hahaha...pastu aku main2 la kat situ sampai kul 7 lebih.

malam tu pulak ade makan2 bbq.bukan kami yang bakar tpi pekerja2 Coral Resort yang bakar.byk gile aku makan.haha..kalau korang tgk pon korang mmg x pcye aku makan byk tu.haha

aku tanak cite banyak sangat.coz takot korang bosan pulak.hehe..

hari ke-2

ni last day kiteorg kat Pulau Redang.hujan lebat gile pagi tu.habis plan nak tgk sunrise.huhu.
tapi takpe.janji makan best! (makan lgi.hehe).lame jugak la hujan.balik bilik,tido jap.pastu tibe2 ade gangguan tido pulak!! adeyh! aku dah la ngntok! huhu..
family suh bangun cepat2 ciap sebab kiteorg nak pegi TAMAN LAUT!!!!!!!

wah! saat yang aku nanti2 kan.walaupon aku tak pandai berenang,aku nak pegi jugak.haha.
mulanya aku pikir2 kene campak kat tengah2 laut tapi rupa2 nye tak.hehe.ade satu tempat khas untuk taman laut.sebelum kiteorg dibenarkan menjelah taman laut tuh,Pak Mat(pemandu bot & yang tukang ajar aku berenang) bagi taklimat dulu.yela..berenang2 jugak,keselamatan dan peraturan kene jaga kan?so lepas tu,mula ekspedisi kami jelajah laut.hehe

aku ingat nak main2 kat tepi2 air je.pastu Pak Mat datang tanya pandai berenang tak?ke nak ikut Pak Mat pegi tengah laut?aku ni teragak2.pastu die suh pakai goggle tu and pegang tangan die.aku pikir die nak ajar aku berenang.so,aku pon sambil menyelam tu ikot jelah.lame2 aku rase macam makin dalam je sebab aku dah start nampak batu karang cantik2.haha.aku pon ape lagi,panik la!!haha kesian Pak Mat tu kene tenangkan aku kat tengah2 tuh.haha.
die suh aku pegang je tangan die lembut2 tapi aku tak.aku pegang kuat gile3.haha.aku takut Pak Mat tu lepas aku kat tgh2 laut je.padahal tak pun.haha.

aku akui dalam2 laut tu khazanah yang belum diusik.dan semestinya sangat3 cantik (Subhannallah).aku mmg terpegun tengok keadaan dasar laut.tapi aku tak fokus sangat sebab aku panik lagi.haha.tak tau kenapa.perjalanan jelajah taman laut mmg lame.
tapi,aku sempat tengok ikan kerapu besar giler!! korang penah tengok yang hidup2??hehe.
time aku nampak ikan tu,dalam otak aku sempat lagi pikir "bestnye kalau aku dapat makan ikan ni.buat masak 3 rasa".haha.

pastu jalan2 lagi,ikan mmg banyak kat keliling kami.siap gigit2 kaki aku lagi.tahan jelah geli.huhu.pastu Pak Mat bawak aku pegi tengok ular air.mmg besar gile ular air tu..tapi,ular air tu x ggu kite pon.kami2 sume ni yang ggu die.haha.lame jugak la kiteorg kat ular air tu sebab die tanak keluar naik ke atas.puas orang2 kat situ pujuk.sampai abg yang keje kat situ pon angkat naik pon ular tu tanak naik.haha.

on the way pulang ke darat,aku nampak lagi ikan yang aku main dalam fishville.haha.nakal betul la.aku tak pernah terlintas akan nampak ikan tu secara live.hehe.masa nak balik ke darat tu jugak Pak Mat tunjukkan chemistry atas batu karang.bile die letak kaki itik die atas batu karang,batu tu semue tertutup (maaf,xtau nak gtau mcm mane.tapi,seolah2 mcm kite mate yang banyak berkelip2)..lepas hampir sejam main2 kat taman laut,kami sume pon balik ke resort dan bersiap2 untuk pulang ke rumah masing.

macam tulah ceritanya sepanjang aku kat Pulau Redang.mungkin ada yang tertinggal.banyak sangat.aku cite yang menarik2 jelah ye.hehe..
oh ye.gambar ye??nanti aku upload.esok(maybe).aku tak sempat nak masukkan dalam pendrive lagi..

ape2 pon nilah pengalaman berharga yang tak dapat aku lupai ;)
terima kasih kepada kerajaan Negeri Terengganu kerana membiayai sebahagian daripada percutian kami ini ;)






terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

4 Love Note (s):

adrinaqamarina said...

seronok je bace sebab da lme ta pegi cuti,,,
haish,,,
ta kire,,,
t balek na ajak abah pegi jalan jugak,,,
hihi

cik noneng said...

haha..rina!
pastikan ye.
rugi balik mesia tak g jln2..huhu

Syafrizal said...

bestnya bila baca pengalaman awak
lama betul tak bercuti
ntah bila dapat bercuti hehe

cik noneng said...

hehe..
ala..
amek je cuti.
pastu g la cuti2..
senang kn?hik3.

Copyright© All Rights Reserved Puteri Iqa Izyan