19 November 2010

Kisah Ikan Kaloi Merajuk


.Assalamualaikum.





Ikan kaloi besar dan cantik made in...err..aku tak tau. yang pasti aku tangkap gambar ikan ni kat rumah kawan family aku. aku panggil dia Pakcik Jo. oh. ini bukan joegrimjow.  aku selalu main-main tunjuk-tunjuk jari kat cermin. konon nak suruh dia gigit la kan? hampeh. ingat aku berani sangat? haha

semalam, aku pergi rumah Pakcik Jo ni sebab dia ajak makan-makan. so, lepas dah main ngan ikan kaloi ni Pakcik tu pun cakap la yang ikan ni manja sebenarnya. gigi pun tadek so, dia takkan gigit orang. lepas tu Pakcik tu pun celup tangan dia dalam akuarium then belai-belai ikan tuh. manja sangat aku tengok. kalah aku weh!

alang-alang tu Pakcik Jo ni pun cerita la yang ikan ni kuat merajuk. kalau family dieorang pergi jalan-jalan sampai berhari-hari tak balik rumah, mesti bila bagi makan dia takkan makan walaupun makanan feveret dia. ikan kaloi ni makan salad tau! aku ni tak makan pun sayur. hehe. 

so, bila dah merajuk, memang tak makan la kan. berhari-hari ikan ni tak makan lepas tu mulalah sakit-sakit. badan dia ada naik lendir apa ntah. tapi itulah yang Pakcik tu cerita kat kiteorg. lepas tu kena la sapu ubat kat badan dia. air pun kena letak ubat. gedik betul ikan ni. huhu.

see,ikan pun boleh merajuk. apatah lagi kita manusia kan?

terima kasih sebab sudi baca. baca ke? eh.

16 Love Note (s):

hiro said...

fuhh,masak 4 rasa dap ne

Puteri Iqa Izyan said...

@hirojangan! tgh lapo nih.

Privacy_Resident said...

serius kalo bakar ni terbaik ni! hahaa.

mak mak dah jadi ikan kaloi. eh macam cerita bawang putih bawang merah plak. Hoho

p/s: i follow u! :D

apezs shah said...

kerana setiap makhluk kan..;)

Puteri Iqa Izyan said...

@Privacy_Resident hehe.kannn? best tuh :P

Puteri Iqa Izyan said...

@apezs shah setuju! ;D

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

teringat cerita bawang merah bawang putih...

mak dia jadi ikan kaloi kalau tak silap

hehe

Puteri Iqa Izyan said...

@GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr hehe.tau xpe kak..

kesian pulak mak die...

SyerAgh said...

goreng cicah sambal sedap nie.. tgk dia mrajuk x dalam kuali

Syafrizal said...

mesti ikan tu sihat belaka
sebab suka makan sayur hehe

Puteri Iqa Izyan said...

@SyerAgh haha.kalau die merajuk jugak? :P

Puteri Iqa Izyan said...

@Syafrizal haha.tau xpe.gemok ikan tuh...

SIELA MIKAIE said...

dulu parent akak ade bela ikan nie..tp ayah akak sakit, die pun mati..:(:(

Tapak Kaki said...

ikan kaloi tu kalau goreng pun sodap.hehe

Puteri Iqa Izyan said...

@SIELA MIKAIE ikan ni kalau lame2 bela die mcm sebati ngn jiwa kite... :))

Puteri Iqa Izyan said...

@Tapak Kaki haha..sile2..

Copyright© All Rights Reserved Puteri Iqa Izyan